China este una dintre cele mai mari ţări din lume, şi nu doar din punct de vedere al suprafeţei sau al numărului de locuitori. Parcurgând această listă de curiozităţi despre China, vom înţelege de ce şi în ce fel această cultură a influenţat cursul istoriei omenirii în ultimele milenii.
Istoria Chinei începe din erele civilizației antice, fiind una dintre cele mai vechi din lume. Civilizaţia chineză a înflorit în bazinul fertil al Fluviului Galben, în Câmpia Chinei de Nord. De milenii, sistemul politic al Chinei s-a bazat pe monarhii ereditare, cunoscute sub numele de dinastii. Din anul 221 î.Hr., când dinastia Qin a cucerit o serie de mai multe state, pentru a forma un imperiu chinez, țara s-a extins, fărâmițat și reunificat de mai multe ori.
Republica Chineză a răsturnat ultima dinastie în anul 1911 și a condus China Continentală până în anul 1949. După înfrângerea Imperiului Japoniei în Al Doilea Război Mondial, Partidul Comunist i-a învins pe naționaliștii din partidul Kuomintang, din China Continentală, și a proclamat Republica Populară Chineză, la Beijing în data de 1 octombrie 1949.
De la introducerea unor reforme economice în anul 1978, China a devenit una dintre economiile mari ale lumii, cu cea mai rapidă creștere economică. În anul 2013 a devenit a doua economie din lume, atât din punct de vedere al PIB-ului total nominal, cât și al parităţii puterii de cumpărare. De asemenea, China este cel mai mare exportator și importator din lume de bunuri.
100 de curiozităţi despre China
Începuturi
1. Cuvântul „China” este derivat din cuvântul persan „Cin”, care la rândul său provine de la cuvântul sanscrit „Cina”. Teoria tradițională arată că „Cina” este derivat din „Qin”. regatul vestic al Chinei. Numele oficial al prezentei țării este „Republica Populară Chineză”
2. Dovezile arheologice sugerează o prezență umană pe teritoriul Chinei încă de acum 250.000 de ani. O peșteră din Zhoukoudian (în apropierea Beijingului de astăzi) prezintă fosile hominide datând din perioada 680.000 – 780.000 î.Hr. Fosilele sunt ale Omului de Pekin, o subspecie de Homo erectus care utiliza focul. Situl Omul de Pekin a dat, de asemenea, resturi de Homo sapiens datând din perioada 18.000-11.000 î.Hr. Unii oameni de știință susțin că o formă de protoscriere a existat în China mai devreme de anul 3.000 î.Hr.
3. Prima dinastie din China care a lăsat consemnări istorice, semi-feudala Shang, era poziționată de-a lungul Fluviului Galben, din estul Chinei, din secolul al XVII-lea î.Hr., până în sec XI î.Hr. Inscripțiile divinatorii de pe oase, din timpul dinastiei Shang, reprezintă cea mai veche formă de scriere chineză, găsită până în prezent și este predecesoarea directă a caracterelor chineze moderne. Shang a fost cucerit de către Zhou, care a domnit între secolele XII si V î.Hr., până când autoritatea centralizată a fost, încetul cu încetul, erodată de către lideri militari feudali. Au apărut, astfel, mai multe state beligerante independente, datorită slăbirii autorității statului Zhou, intrându-se în perioada de 300 de ani a Primăverilor și Toamnelor, întreruptă doar ocazional de către regele Zhoului. Până în Perioada Statelor Combatante, din secolele V-III î.Hr., mai rămăseseră doar șapte state suverane puternice, pe teritoriul Chinei de azi, fiecare stat având propriul său rege, ministere și armată.
4. Perioada Statelor Combatante s-a încheiat în anul 221 î.Hr., după ce statul Qin a cucerit celelalte șase regate și a fondat primul stat chinez unificat. Regele Zheng al statului Qin s-a autoproclamat „Primul Împărat” Shi Huang, procedând apoi la impunerea de reforme în întreaga Chină, în special standardizarea forțată a limbii chineze, standardizarea unităților de măsură, a lungimii axului carului și standardizarea monetară. Dinastia Qin a durat doar cincisprezece ani, prăbușindu-se la scurt timp după moartea lui Qin Shi Huang, întrucât politicile sale legaliste și autoritare, dure, au dus la rebeliuni pe scară largă.
5. Următoarea dinastie, Han, a condus China între anii 206 î.Hr. și 220 dHr, creând o identitate culturală durabilă, care s-a păstrat până în prezent în rândul populației chineze. Dinastia Han a extins considerabil teritoriul imperiului datorită campaniilor militare inițiate, ajungând până în Peninsula Coreeană, Vietnam, Mongolia și Asia Centrală și, de asemenea, a contribuit la crearea Drumului Mătăsii din Asia Centrală. Han China a devenit, treptat, cea mai mare economie a lumii antice. După prăbușirea dinastiei Han a urmat o perioadă de dezbinare, cunoscută sub numele de Perioada celor Trei Regate.
6. Sub următoarele dinastii, Tang și Song, tehnologia și cultura chineză au intrat într-o epocă de aur. Dinastia Song a fost primul guvern din istoria lumii care a emis bani de hârtie și primul sistem politic din China care a fondat o flotă navală permanentă. Între secolele X și XI, populația Chinei s-a dublat, ajungând la aproximativ 100 milioane de oameni, în mare parte ca urmare a extinderii cultivării orezului în centrul și sudul imperiului și a producției excedente de alimente.
7. În secolul al XIII-lea, China a fost cucerită, treptat, de către Imperiul Mongol. În anul 1271, liderul mongol Kublai Khan, a fondat dinastia Yuan. Aceasta a cucerit ultimul bastion al dinastiei Song în anul 1279. Înainte de invazia mongolă, populația Songului era de 120 de milioane de cetățeni, reducându-se la 60 de milioane, până în anul 1300.
8. Un țăran pe nume Zhu Yuanzhang a răsturnat dinastia Yuan în anul 1368 și a fondat dinastia Ming. Sub dinastia Ming, China s-a bucurat de o altă epocă de aur, dezvoltându-se una dintre cele mai puternice marine din lume, beneficiind de o economie bogată și prosperă în mijlocul unei înfloriri a artei și a culturii. Aceasta a fost perioada când Zheng He a condus explorări maritime, ajungând tocmai până în Africa.
9. În anul 1644, Beijingul a fost capturat de către o coaliție de forțe rebele, conduse de Li Zicheng, un funcționar minor Ming, care a condus o revoltă țărănească. Ultimul împărat Ming, Chongzhen, s-a sinucis atunci când orașul a căzut. Dinastia manciuriană Qing, aflată în alianță cu generalul dinastiei Ming, Wu Sangui, a răsturnat dinastia de scurtă durată, Shun, fondată de către Li, procedând, ulterior, la preluarea controlului politic de la Beijing, oraș ce a devenit noua capitală a dinastiei Qing. Dinastia Qing, care a durat din 1644 până în 1912, a fost ultima dinastie imperială a Chinei.
Curiozităţi despre China: lucruri mai puţin ştiute
10. Există aproximativ 35 de milioane de oameni care trăiesc în peșteri în China. Cei mai mulți dintre ei trăiesc în provincia Shaanxi. Este un stil arhitectural chinezesc care datează din epoca de piatră. Oamenii din unele zone din nordul Chinei apreciază locuințele subterane și peșterne, deoarece sunt mai ieftine de construit, mai ușor de încălzit iarna și mai răcoroase vara.
11. Chineza este singurul sistem de scriere pictografic care a supraviețuit. Chineza este adesea considerată cea mai vorbită și cea mai greu de învățat limbă maternă din lume. Mandarina este limba oficială chineză și este predată în școli din toată China. Dar există multe dialecte și chiar alte limbi chineze. Unele regiuni vorbesc un dialect al mandarinei, în timp ce alte regiuni au propriile lor limbi distincte. Cantoneza, de exemplu, se vorbește în Guangdong, Guangxi, Hong Kong și Macao. Oamenii din jurul Shanghaiului, Zhejiang și Jiangsu vorbesc wu. Aceste limbi pot fi foarte diferite faţă de mandarină.
12. Acoperind aproximativ 9,6 milioane de km2, China este ca mărime a suprafeței de uscat a doua țară din lume și a III-a / a IV-a țară după suprafața totală, în funcție de metoda de măsurare. Una dintre cele mai interesante curiozităţi despre China o reprezintă populaţia ţării. Vreme de decenii la rând, China a avut cea mai mare populaţie a lumii, fiind recunoscută pentru acest lucru. În prezent, este pe locul doi, după India, care deţine acest record din anul 2023. Cu toate acestea, populația Chinei este de 4 ori mai mare decât cea a Statelor Unite ale Americii.
13. Drumul Mătăsii, în mod evident, nu este făcut din mătase. Drumul Mătăsii este o rețea istorică de rute comerciale între China, Asia Centrală, India și Levant. Dinastia Han a stabilit acest drum în anul 1453. Geograful german Ferdinand von Richthofen i-a dat numele de „Drumul Mătăsii” pentru comerțul înfloritor al mătasei chineze în anul 1877.
14. China are cele mai multe dintre cele mai înalte statui din lume. Din cele 130 de statui cele mai mari din lume, China are cele mai multe la 35 de statui. Acest lucru este urmat de India la 25 de statui. Nu este o surpriză că o parte dintre aceste 130 de statui îl reprezintă pe Buddha, care a avut originea în India și cu budismul ca una dintre principalele religii din China. Statuia Templului Primăverii din comitatul Lushan din Henan, China, are o înălțime de 128 de metri și este a doua cea mai mare statuie din întreaga lume.
15. China este cel mai mare producător de aur din lume. China este în prezent cel mai mare producător de aur din lume, având 404 tone de aur în producție și deținând 2.000 de tone de rezerve de aur.
16. Steagul chinez reprezintă unitatea țării. Steagul chinez este destul de simplu: este un roșu solid cu o stea mare și patru stele mai mici lângă ea într-un semicerc. Roșul din steag simbolizează revoluția, iar roșul și galbenul reprezintă focul și pământul, respectiv. Stelele reprezintă unitatea poporului și conducerea Partidului Comunist Chinez. Steaua mare este simbolul pentru guvernul comunist, iar cele patru stele mici reprezintă țăranii, muncitorii, cetățenii de clasă mijlocie și soldații.
17. Celebrele beţişoare chinezeşti au fost create inițial pentru gătit, nu ca un ustensile de mâncat. În China antică, bețișoarele au fost inventate și folosite pentru gătit. Datorită lungimii lor, erau perfecte pentru a ajunge în oalele fierbinţi sau cu ulei.
18. China are cea mai lungă frontieră terestră din lume, cu 22.147 km. Se învecinează cu 14 țări: Afganistan, Bhutan, India, Kazahstan, Coreea de Nord, Kârgâzstan, Laos, Mongolia, Myanmar (Birmania), Nepal, Pakistan, Rusia, Tadjikistan și Vietnam.
19. China are cel mai mare număr de orașe-fantomă din lume. Un oraș-fantomă este un oraș care a fost construit sau planificat, dar nu are locuitori sau activitate economică. Se estimează că există peste 50 de orașe-fantomă în China, unele dintre ele fiind capabile să găzduiască milioane de oameni. Aceste orașe sunt rezultatul unei construcții excesive și a unei speculații imobiliare.
20. China are cel mai mare număr de utilizatori de internet din lume, cu peste 900 de milioane de persoane conectate la rețea. Cu toate acestea, una dintre marile curiozităţi despre China îl reprezintă faptul că internetul din această ţară este cenzurat și controlat de guvern prin intermediul a ceea ce se numește „Marele Zid al Focului” (de la termenul tehnic de firewall). Unele site-uri web populare precum Google, Facebook, Twitter și YouTube sunt blocate în China.
21. China are cel mai mare număr de biciclete din lume, cu aproximativ 500 de milioane de biciclete în circulație. Bicicleta este un mijloc comun și accesibil de transport în multe orașe chineze. Cu toate acestea, numărul bicicletelor a scăzut în ultimii ani din cauza creșterii numărului de mașini.
22. China are cea mai mare armată din lume după numărul personalului activ. Armata Populară de Eliberare are aproximativ 2 milioane de soldați în serviciu activ și alte 510.000 în rezervă.
Infrastructură
23. China are cea mai mare rețea feroviară de mare viteză din lume, cu peste 37.000 de km de linii de cale ferată. Trenurile de mare viteză pot atinge viteze de până la 350 km/h și pot conecta majoritatea orașelor mari din China.
24. China are cel mai mare număr de zgârie-nori din lume, cu peste 1.600 de clădiri care au peste 150 m în înălțime. Cel mai înalt zgârie-nori din China este Turnul Shanghai, care are 632 de metri și este al doilea cel mai înalt zgârie-nori din lume după Burj Khalifa din Dubai.
25. China are cel mai mare număr de poduri din lume, cu peste 150.000 de poduri care au o lungime totală de peste 1 milion de km. Cel mai lung pod din China este Podul Danyang-Kunshan, care are 164,8 km și este cel mai lung pod din lume după tipul său (pod feroviar).
26. China are cel mai mare număr de bunuri și locuri intrate în patrimoniul mondial UNESCO din lume, cu 55 de situri recunoscute pentru valoarea lor culturală și naturală. Unele dintre cele mai cunoscute situri sunt Marele Zid Chinezesc, Orașul Interzis, Armata de teracotă și Grădinile Clasice din Suzhou.
27. China are cea mai veche monedă continuu folosită din lume, yuan-ul chinezesc (CNY). Yuan-ul a fost introdus pentru prima dată în timpul Dinastiei Tang (618-907 e.n.) și a fost folosit sub diferite forme și denumiri până în prezent. Simbolul yuan-ului este ¥, iar codul său ISO este CNY sau CNH pentru versiunea offshore.
28. China are cea mai veche civilizație continuu existentă din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 3.500 de ani. China a fost condusă de diferite dinastii imperiale până la proclamarea Republicii Chineze în anul 1912 și a Republicii Populare Chineze în anul 1949.
29. China a fost țara în care s-au inventat hârtia, tiparul, busola și praful de pușcă. Aceste patru invenții sunt cunoscute sub numele de „Cele patru mari invenții” ale Chinei antice și au avut un impact enorm asupra dezvoltării civilizației umane.
30. China are un singur fus orar pentru întreaga sa suprafață terestră, UTC+8 sau ora standard a Chinei (CST). Acest lucru înseamnă că ora locală este aceeași în toate regiunile Chinei, chiar dacă diferența geografică ar putea justifica mai multe fusuri orare.
Curiozităţi despre China: agricultura şi alimentaţie
31. China are cea mai mare producție agricolă din lume, fiind principalul producător și consumator de orez, grâu, porumb, cartofi, ceai și legume. China este, de asemenea, lider mondial în producția și consumul de carne de porc, carne de pasăre și ouă.
32. Una dintre cele mai puţin ştiute curiozităţi despre China este că are cel mai mare consum de bere din lume, cu peste 45 de miliarde de litri consumați în anul 2018. Cea mai populară marcă de bere din China este Snow Beer, care este produsă de China Resources Beer și are o cotă de piață de peste 20%.
33. China are cel mai mare consum de vin roșu din lume, cu peste 1,8 miliarde de litri consumați în anul 2018. Cea mai populară marcă de vin roșu din China este Changyu Pioneer Wine Company, care este cel mai vechi și cel mai mare producător de vin din China.
34. Deşi acest lucru i-ar putea face pe britanici invidioşi, una dintre cele mai interesante curiozităţi despre China este că are cel mai mare consum de ceai din lume, cu peste 2 milioane de tone consumate anual. Cea mai populară varietate de ceai din China este ceaiul verde, care reprezintă aproximativ 70% din consumul total. Alte varietăți populare sunt ceaiul negru, ceaiul oolong și ceaiul pu-erh. China este, de asemenea, cel mai mare exportator de ceai din lume, cu peste 300.000 de tone exportate în fiecare an.
35. China are cea mai mare producție de mătase din lume, cu peste 150.000 de tone produse pe an. China este, de asemenea, cel mai mare exportator de mătase din lume, cu peste 100.000 de tone exportate anual.
36. China are cea mai mare producție de miere din lume, cu peste 500.000 de tone produse pe an. China este, de asemenea, cel mai mare exportator de miere din lume, cu peste 100.000 de tone exportate pe an.
37. China are cea mai mare producție de ciuperci din lume, cu peste 8 milioane de tone produse anual. China este, de asemenea, cel mai mare exportator de ciuperci din lume, cu peste 1 milion de tone exportate anual.
38. China are cea mai mare producție de usturoi din lume, cu peste 22 milioane de tone produse pe an. China este, de asemenea, cel mai mare exportator de usturoi din lume, cu peste 2 milioane de tone exportate în 2018.
39. China are cea mai mare producție de mere din lume, cu peste 40 milioane de tone produse anual. China este, de asemenea, cel mai mare exportator de mere din lume, cu peste 1 milion de tone exportate pe an.
40. China are cea mai mare producție de pepeni din lume, cu peste 80 milioane de tone produse pe an. China este, de asemenea, cel mai mare exportator de pepeni din lume, cu peste 1 milion de tone exportate anual.
41. China are cea mai mare producție de porumb din lume, cu peste 260 milioane de tone produse în 2018. China este al doilea cel mai mare consumator de porumb din lume, după Statele Unite ale Americii.
42. După cum se putea anticipa, în această listă de curiozităţi despre China trebuie să menţionăm că ţara are cea mai mare producție de orez din lume, cu peste 210 milioane de tone produse anual. China este cel mai mare consumator și importator de orez din lume.
43. China are cea mai mare producție de grâu din lume, cu peste 130 milioane de tone produse anual. China este al doilea cel mai mare consumator și importator de grâu din lume, după Uniunea Europeană.
44. China are cea mai mare producție de cartofi din lume, cu peste 90 milioane de tone produse anual. China este al treilea cel mai mare consumator și importator de cartofi din lume, după India și Rusia.
45. China are cea mai mare producție de carne de porc din lume, cu peste 50 milioane de tone produse pe an. China este cel mai mare consumator și importator de carne de porc din lume.
46. China are cea mai mare producție de carne de pasăre din lume, cu peste 20 milioane de tone produse anual. China este al doilea cel mai mare consumator și importator de carne de pasăre din lume, după Statele Unite ale Americii.
47. China are cea mai mare producție de ouă din lume, cu peste 30 milioane de tone produse anual. China este cel mai mare consumator și importator de ouă din lume.
48. China are cea mai mare producție de pește din lume, cu peste 80 milioane de tone produse pe an. China este cel mai mare consumator și exportator de pește din lume.
49. China are cea mai mare producție de alge marine din lume, cu peste 13 milioane de tone produse pe an. China este cel mai mare consumator și exportator de alge marine din lume.
50. China are cea mai veche tradiție culinară din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 3.000 de ani. Bucătăria chinezească este diversă și sofisticată, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
Curiozităţi despre China: energie şi tehnologie
51. China are cea mai mare industrie cinematografică din lume după numărul de filme produse și numărul de bilete vândute. În 2019, China a produs 1.037 de filme și a vândut 1,73 miliarde de bilete, depășind Statele Unite ale Americii.
52. China are cea mai mare piață de comerț electronic din lume, cu o valoare estimată la aproximativ 2 trilioane de dolari pe an. Cel mai mare retailer online din China este Alibaba, care deține platforme populare precum Taobao, Tmall și AliExpress.
53. China are cea mai mare piață de jocuri video din lume, cu o valoare estimată la 36,5 miliarde de dolari anual. Cel mai mare dezvoltator și distribuitor de jocuri video din China este Tencent, care deține studiouri precum Riot Games, Epic Games și Supercell.
54. China are cea mai mare piață de automobile din lume, cu peste 25 de milioane de vehicule vândute în fiecare an. China este, de asemenea, lider mondial în producția și vânzarea de vehicule electrice, cu peste 1 milion de unități vândute anual.
55. China are cea mai mare rețea hidroelectrică din lume, cu o capacitate instalată de peste 356 gigawați (GW) anual. Cel mai mare baraj hidroelectric din China și din lume este Barajul celor Trei Defilee, care are o capacitate instalată de 22,5 GW.
56. China are cea mai mare rețea de energie eoliană din lume, cu o capacitate instalată de peste 210 GW pe an. Cel mai mare parc eolian din China și din lume este Parcul Eolian Gansu Jiuquan, care are o capacitate instalată de 7 GW.
57. China are cea mai mare rețea de energie solară din lume, cu o capacitate instalată de peste 205 GW pe an. Cel mai mare parc solar din China și din lume este Parcul Solar Tengger Desert, care are o capacitate instalată de 1,5 GW.
Curiozităţi despre China: artă şi tradiţii
58. China are cele mai multe feluri de mâncare din lume, cu peste 40.000 de feluri de mâncare recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute feluri de mâncare chinezești sunt: dim sum, jiaozi (un fel de colțunași), baozi (chifle umplute), noodles (tăiței), hot pot (fondue chinezesc), Peking duck (rață pekineză), kung pao chicken (pui kung pao), mapo tofu (tofu mapo) și chop suey (mâncare amestecată).
59. China are cele mai multe festivaluri tradiționale din lume, cu peste 400 de festivaluri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai importante festivaluri sunt: Anul Nou Chinezesc (Festivalul Primăverii), Festivalul Lanternelor, Festivalul Qingming (Festivalul Curățirii Mormintelor), Festivalul Dragonului Bărcilor, Festivalul Duanwu (Festivalul Zongzi), Festivalul Lunii Pline (Festivalul Prăjiturilor Lunii) și Festivalul Laba (Festivalul Supelor).
60. China are cea mai veche tradiție muzicală din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 3.000 de ani. Muzica chinezească este diversă și complexă, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
61. China are cele mai multe instrumente muzicale tradiționale din lume, cu peste 300 de instrumente recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute instrumente muzicale chinezești sunt: erhu (vioară chinezească), pipa (lăută chinezească), guzheng (harfă chinezească), dizi (fluier chinezesc), suona (oboi chinezesc) și gong (tambur metalic).
62. China are cea mai veche tradiție literară din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 3.000 de ani. Literatura chinezească este bogată și variată, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
63. China are cele mai multe opere clasice din lume, cu peste 2.000 de opere recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute opere clasice chinezești sunt: Cei trei regate (San Guo Yan Yi), Povestea camerei roșii (Hong Lou Meng), Pelerinajul spre vest (Xi You Ji), Visul pavilionului roșu (Jin Ping Mei) și Înregistrarea călătoriei la est (Feng Shen Yan Yi).
64. China are cea mai veche tradiție artistică din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 3.000 de ani. Arta chinezească este diversă și rafinată, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
65. China are cele mai multe forme de artă tradițională din lume, cu peste 100 de forme recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute forme de artă tradițională chinezească sunt: caligrafia (shufa), pictura (hua), sculptura (diao), ceramică (tao), broderia (xiu), papercraft (zhiyi) și opera (xi).
66. China are cea mai veche tradiție medicală din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 3.000 de ani. Medicina tradițională chineză (MTC) este un sistem holistic și natural de vindecare, care se bazează pe concepte precum yin și yang, qi (energie vitală), meridiane (canale energetice) și cinci elemente (lemn, foc, pământ, metal și apă).
67. China are cele mai multe metode de tratament tradițional din lume, cu peste 100 de metode recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute metode de tratament tradițional chinezesc sunt: acupunctura (zhenjiu), moxibustion (aijiu), masajul (tuina), fitoterapia (zhongyao), qigong (exerciții energetice) și tai chi (arte marțiale interne).
68. Una dintre cele mai interesante curiozităţi despre China este tradiția filosofică, aceasta fiind cea mai veche din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.500 de ani. Filozofia chinezească este profundă și influentă, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
69. China are cele mai multe școli filozofice din lume, cu peste 100 de școli recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute școli filozofice chinezești sunt: confucianismul (rujia), taoismul (daojia), legalismul (fajia), budismul (fojia), mohismul (mojia) și neoconfucianismul (xinxue).
Curiozităţi despre China: ştiinţă
70. China are cea mai veche tradiție matematică din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Matematica chinezească este inovatoare și avansată, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
71. China are cele mai multe descoperiri matematice din lume, cu peste 100 de descoperiri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute descoperiri matematice chinezești sunt: numerele negative, numerele iraționale, numerele complexe, teorema lui Pitagora, formula lui Heron, triunghiul lui Pascal, teorema binomială și algoritmul lui Euclid.
72. China are cea mai veche tradiție astronomică din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Astronomia chinezească este precisă și sofisticată, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
73. China are cele mai multe observații astronomice din lume, cu peste 100 de observații recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute observații astronomice chinezești sunt: eclipsa de soare din 2137 î.Hr., supernova din anul 1054 e.n., cometa Halley din anul 240 î.Hr., planeta Venus din anul 1639 e.n., steaua Sirius din anul 139 e.n. și galaxia Andromeda din anul 964 e.n.
74. China are cea mai veche tradiție geografică din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Geografia chinezească este vastă și detaliată, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
75. China are cele mai multe hărți geografice din lume, cu peste 100 de hărți recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute hărți geografice chinezești sunt: harta Yu Gong din secolul al XI-lea î.Hr., harta Shan Hai Jing din secolul al IV-lea î.Hr., harta Da Ming Hun Yi Tu din secolul al XIV-lea e.n., harta Kangxi Atlas din secolul al XVIII-lea e.n. și harta Zhonghua Minzu Weiyuanhui Tu din secolul al XX-lea e.n.
76. China are cea mai veche tradiție militară din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Istoria militară chinezească este plină de conflicte și strategii, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
77. China are cele mai multe tratate militare din lume, cu peste 100 de tratate recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute tratate militare chinezești sunt: Arta războiului de Sun Tzu din secolul al VI-lea î.Hr., Cele treizeci și șase de strategeme din secolul al IV-lea e.n., Arta războiului de Wu Qi din secolul al IV-lea î.Hr., Arta războiului de Sun Bin din secolul al IV-lea î.Hr. și Arta războiului de Mao Zedong din secolul al XX-lea e.n.
78. China are cea mai veche tradiție juridică din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Sistemul juridic chinezesc este complex și variat, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
79. China are cele mai multe coduri juridice din lume, cu peste 100 de coduri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute coduri juridice chinezești sunt: Codul Tang din secolul al VII-lea e.n., Codul Ming din secolul al XIV-lea e.n., Codul Qing din secolul al XVII-lea e.n., Codul Republicii Chineze din secolul al XX-lea e.n. și Codul Republicii Populare Chineze din secolul al XX-lea e.n.
Curiozităţi despre China: cultură
80. China are cea mai veche tradiție arhitecturală din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Arhitectura chinezească este elegantă și funcțională, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
81. China are cele mai multe stiluri arhitecturale din lume, cu peste 100 de stiluri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute stiluri arhitecturale chinezești sunt: stilul imperial, stilul pagodei, stilul pavilionului, stilul grădinii, stilul curții, stilul templului, stilul palatului și stilul modern.
82. China are cea mai veche tradiție sculpturală din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Sculptura chinezească este expresivă și diversă, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
83. China are cele mai multe tipuri de sculptură din lume, cu peste 100 de tipuri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de sculptură chinezească sunt: sculptura în piatră, sculptura în lemn, sculptura în bronz, sculptura în teracotă, sculptura în fildeș, sculptura în jad și sculptura în os.
84. China are cea mai veche tradiție în arta picturii din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Pictura chinezească este subtilă și rafinată, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
85. China are cele mai multe genuri de pictură din lume, cu peste 100 de genuri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute genuri de pictură chinezească sunt: pictura pe mătase, pictura pe hârtie de orez, pictura pe perete, pictura pe ecran, pictura pe ventilator, pictura pe sticlă și pictura pe porțelan.
86. China are cea mai veche tradiție caligrafică din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Caligrafia chinezească este artistică și sofisticată, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
87. China are cele mai multe stiluri caligrafice din lume, cu peste 100 de stiluri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute stiluri caligrafice chinezești sunt: stilul sigiliu (zhuan), stilul clerical (li), stilul standard (kai), stilul cursiv (xing), stilul semi-cursiv (cao), stilul sălbatic (kuang) și stilul cursiv extrem (ji).
88. China are cea mai veche tradiție ceramică din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Ceramica chinezească este frumoasă și variată, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
89. China are cele mai multe tipuri de ceramică din lume, cu peste 100 de tipuri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de ceramică chinezească sunt: porțelanul (ci), faianța (tao), sticla (liu), emailul (you), lacca (qi) și jadul (yu).
90. China are cea mai veche tradiție teatrală din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Teatrul chinezesc este dramatic și colorat, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
91. China are cele mai multe forme de teatru din lume, cu peste 100 de forme recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute forme de teatru chinezesc sunt: opera Beijing (jingju), opera Kunqu (kunju), opera Yue (yueju), opera Huangmei (huangmeixi), opera Sichuan (chuanju) și opera Henan (yuju).
92. China are cea mai veche tradiție marțială din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Arte marțiale chinezești (wushu) sunt diverse și eficiente, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
93. China are cele mai multe stiluri de arte marțiale din lume, cu peste 100 de stiluri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute stiluri de arte marțiale chinezești sunt: tai chi (taijiquan), kung fu (gongfu), wing chun (yongchun), shaolin (shaolinquan), bagua (baguazhang), xingyi (xingyiquan) și wudang (wudangquan).
94. China are cea mai veche tradiție acrobatică din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Acrobatica chinezească este spectaculoasă și uimitoare, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei.
95. China are cele mai multe tipuri de artă acrobatică din lume, cu peste 100 de tipuri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de artă acrobatică chinezească sunt: jongleria (shu), echilibrul (ping), saltul (tiao), contorsionismul (wan), magia (mo) și mima (xi).
96. China are cea mai veche tradiție de jocuri din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Jocurile chinezești sunt distractive și provocatoare, reflectând diferitele regiuni, etnii și influențe culturale ale Chinei. De asemenea, China are cele mai multe tipuri de jocuri din lume, cu peste 100 de tipuri recunoscute oficial. Unele dintre cele mai cunoscute tipuri de jocuri chinezești sunt: go (weiqi), xiangqi (șah chinezesc), mahjong (majiang), tangram (qiqiaoban), domino (guapaizi) și loterie (caipiao).
97. China are cea mai veche tradiție de zodiac din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Zodiacul chinezesc este bazat pe un ciclu de 12 ani, fiecare an fiind asociat cu un animal: șobolan, bou, tigru, iepure, dragon, șarpe, cal, capră, maimuță, cocoș, câine și porc.
98. China are cea mai veche tradiție de feng shui din lume, cu o istorie documentată care se întinde pe peste 2.000 de ani. Feng shui este o practică antică care vizează armonizarea omului cu mediul său natural prin utilizarea principiilor yin și yang, qi și cinci elemente.
Curiozităţi despre China: biodiversitate
99. China este țara din afara tropicelor cu cea mai mare biodiversitate. Fauna sălbatică a Chinei își împarte habitatul și suportă presiunea acută a celei mai mari populații de homo sapiens din lume. Cel puțin 840 de specii de animale sunt amenințate, vulnerabile sau în pericol de dispariție, la nivel local în China, în principal din cauza activităților antropice, cum ar fi distrugerea habitatelor, poluarea și vânatul pentru hrană, blană și ingrediente pentru medicina tradițională chineză.
100. China este una dintre cele 17 țări megadiverse, fiind situată în două din zonele ecologice majore ale lumii: Palearcticul și Indomalaya. După o estimare, China are circa 35.000 de specii de animale și plante vasculare, ceea ce o face a treia cea mai biodiversificată din lume, după Brazilia și Columbia.
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai interesante curiozităţi despre China, care ne arată că aceasta este o țară impresionantă și surprinzătoare, cu o istorie îndelungată, care a contribuit foarte mult la dezvoltarea omenirii aşa cum o ştim în ziua de azi. Dacă ştiţi şi alte curiozităţi despre China, nu ezitaţi să le lăsaţi în comentarii.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: