Tunelurile lui Claudius reprezintฤ un exemplu de arhitecturฤ romanฤ care aratฤ cรขt de evoluaลฃi erau aceลtia รฎn urmฤ cu douฤ milenii. Aceste tuneluri au fost construite prin forajul prin stรขncฤ ศi folosirea unor tehnici avansate de inginerie romanฤ.
รn vremurile antice, lacul Fucine, din Abruzzo, Italia, era un lac endoreic, adicฤ nu avea o scurgere de suprafaศฤ sau subteranฤ, รฎn care aporturile de apฤ sฤ fie pierdute prin infiltraศie sau evaporaศie.
Lacul era o sursฤ de hranฤ, avรขnd peลte din belลug. De asemenea, era o sursฤ pentru irigaลฃii, romanii practicรขnd aceastฤ tehnicฤ atรขt รฎn agriculturฤ, cรขt ลi pentru consumul propriu.
Cu toate acestea, lacul avea ลi pฤrลฃi negative. Malaria era rฤspรขnditฤ prin intermediul sutelor de milioane de ลฃรขnลฃari care se รฎnmulลฃeau รฎn zona lacului. Totodatฤ, รฎn vremurile ploioase ลi inundaลฃiile reprezentau o mare problemฤ pentru locuitorii din zonฤ. Astfel, pentru rezolvarea problemei, romanii s-au hotฤrรขt sฤ dreneze รฎntregul bazin.
Tunelurile lui Claudius
Pentru a รฎndeplini acest obiectiv ambiลฃios, รฎmpฤratul roman Claudius a dispus construirea unui sistem de canale, tuneluri ลi puลฃuri รฎntre anii 41-52 era noastrฤ.
Tunelurile au fost realizate รฎn douฤ etape. Prima etapฤ a constat รฎn construirea unui canal principal de aducศiune a apei, denumit „Aqua Claudia”, care a รฎnceput รฎn anul 38 d.Hr. ศi a fost finalizat รฎn timpul domniei lui Claudius. Canalul a fost construit din beton ศi cฤrฤmidฤ, traversรขnd teren accidentat, inclusiv munศi, prin intermediul unor arcade impunฤtoare, care au fost construite din piatrฤ ศi cฤrฤmidฤ.
Peste 30.000 de sclavi ลi lucrฤtori plฤtiลฃi au fost angrenaลฃi รฎn construirea acestui sistem de tuneluri.
Canalul subteran principal are puลฃin peste 6 kilometri รฎn lungime, fiind cel mai lung tunel din lume pรขnฤ la construirea tunelului feroviar Frรฉjus, รฎn anul 1871. Canalul avea un debit mediu de 9,09ย m3/s ลi o cฤdere de 8,44 m.
รn cea de-a doua etapฤ a construcศiei, care a avut loc รฎn timpul domniei lui Nero, s-au construit tunelurile pentru a aduce apa la Roma. Aceste tuneluri au fost sฤpate รฎn stรขncฤ ศi au inclus un total de 11 tuneluri principale, care au traversat munศii ศi au avut o lungime totalฤ de aproximativ 45 de kilometri. Tunelurile au fost realizate prin utilizarea unor unelte speciale, inclusiv burghie cu capete de fier ศi cuie de lemn, ศi au necesitat munca unui numฤr mare de muncitori.
Efecte ulterioare
Lucrฤrile hidraulice au fฤcut ca apa sฤ se verse din lacul Fucine รฎn rรขul Liri, pe partea cealaltฤ a munลฃilor. Pentru a celebra inaugurarea tunelului ลi drenarea lacului, รฎmpฤratul Claudius a organizat o luptฤ navalฤ chiar รฎn bazin. Tunelurile lui Claudius au fost eficiente, iar nivelul apei din lac a scฤzut, deลi nu a fost golit รฎn totalitate.
Dupฤ cฤderea Imperiului Roman, din cauzฤ cฤ nu au fost รฎntreลฃinute, fiind afectate ลi de cutremure, structura de bazฤ a tunelurilor a fost grav afectatฤ. Lacul a revenit la nivelurile anterioare, รฎnainte de a fi drenat รฎn totalitate รฎn anul 1878. รn acea perioadฤ, alte tuneluri ศi puศuri au fost adฤugate vechilor tuneluri, iar cele din epoca romanฤ au fost mฤrite.
Economia regiunii a devenit รฎnfloritoare, iar zonele muntoase din jur au fost alese pentru dezvoltarea unor staศiuni de vacanศฤ.
รn prezent, zona lacului Fucine este o zonฤ arabilฤ, foarte bunฤ pentru agriculturฤ datoritฤ solului fertil. Zona anticฤ a tunelurilor a fost transformatฤ รฎntr-un parc arheologic.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci cรขnd publicฤm un articol nou: