Tunelurile lui Claudius, cel mai lung sistem de canale subterane, vreme de sute de ani

Noutฤƒลฃi

Tunelurile lui Claudius reprezintฤƒ un exemplu de arhitecturฤƒ romanฤƒ care aratฤƒ cรขt de evoluaลฃi erau aceลŸtia รฎn urmฤƒ cu douฤƒ milenii. Aceste tuneluri au fost construite prin forajul prin stรขncฤƒ ศ™i folosirea unor tehnici avansate de inginerie romanฤƒ.

รŽn vremurile antice, lacul Fucine, din Abruzzo, Italia, era un lac endoreic, adicฤƒ nu avea o scurgere de suprafaศ›ฤƒ sau subteranฤƒ, รฎn care aporturile de apฤƒ sฤƒ fie pierdute prin infiltraศ›ie sau evaporaศ›ie.

Lacul era o sursฤƒ de hranฤƒ, avรขnd peลŸte din belลŸug. De asemenea, era o sursฤƒ pentru irigaลฃii, romanii practicรขnd aceastฤƒ tehnicฤƒ atรขt รฎn agriculturฤƒ, cรขt ลŸi pentru consumul propriu.

Cu toate acestea, lacul avea ลŸi pฤƒrลฃi negative. Malaria era rฤƒspรขnditฤƒ prin intermediul sutelor de milioane de ลฃรขnลฃari care se รฎnmulลฃeau รฎn zona lacului. Totodatฤƒ, รฎn vremurile ploioase ลŸi inundaลฃiile reprezentau o mare problemฤƒ pentru locuitorii din zonฤƒ. Astfel, pentru rezolvarea problemei, romanii s-au hotฤƒrรขt sฤƒ dreneze รฎntregul bazin.

Tunelurile lui Claudius

Pentru a รฎndeplini acest obiectiv ambiลฃios, รฎmpฤƒratul roman Claudius a dispus construirea unui sistem de canale, tuneluri ลŸi puลฃuri รฎntre anii 41-52 era noastrฤƒ.

Tunelurile au fost realizate รฎn douฤƒ etape. Prima etapฤƒ a constat รฎn construirea unui canal principal de aducศ›iune a apei, denumit „Aqua Claudia”, care a รฎnceput รฎn anul 38 d.Hr. ศ™i a fost finalizat รฎn timpul domniei lui Claudius. Canalul a fost construit din beton ศ™i cฤƒrฤƒmidฤƒ, traversรขnd teren accidentat, inclusiv munศ›i, prin intermediul unor arcade impunฤƒtoare, care au fost construite din piatrฤƒ ศ™i cฤƒrฤƒmidฤƒ.

Peste 30.000 de sclavi ลŸi lucrฤƒtori plฤƒtiลฃi au fost angrenaลฃi รฎn construirea acestui sistem de tuneluri.

Canalul subteran principal are puลฃin peste 6 kilometri รฎn lungime, fiind cel mai lung tunel din lume pรขnฤƒ la construirea tunelului feroviar Frรฉjus, รฎn anul 1871. Canalul avea un debit mediu de 9,09ย m3/s ลŸi o cฤƒdere de 8,44 m.

โ€ข CITEลžTE ลžI:  Arheologii care cautฤƒ mormรขntul Cleopatrei au gฤƒsit un tunel considerat un "miracol geometric"

รŽn cea de-a doua etapฤƒ a construcศ›iei, care a avut loc รฎn timpul domniei lui Nero, s-au construit tunelurile pentru a aduce apa la Roma. Aceste tuneluri au fost sฤƒpate รฎn stรขncฤƒ ศ™i au inclus un total de 11 tuneluri principale, care au traversat munศ›ii ศ™i au avut o lungime totalฤƒ de aproximativ 45 de kilometri. Tunelurile au fost realizate prin utilizarea unor unelte speciale, inclusiv burghie cu capete de fier ศ™i cuie de lemn, ศ™i au necesitat munca unui numฤƒr mare de muncitori.

tunelurile lui claudius
tunelurile lui claudius
Tunelurile lui Claudius รฎn exterior ลŸi interior

Efecte ulterioare

Lucrฤƒrile hidraulice au fฤƒcut ca apa sฤƒ se verse din lacul Fucine รฎn rรขul Liri, pe partea cealaltฤƒ a munลฃilor. Pentru a celebra inaugurarea tunelului ลŸi drenarea lacului, รฎmpฤƒratul Claudius a organizat o luptฤƒ navalฤƒ chiar รฎn bazin. Tunelurile lui Claudius au fost eficiente, iar nivelul apei din lac a scฤƒzut, deลŸi nu a fost golit รฎn totalitate.

Dupฤƒ cฤƒderea Imperiului Roman, din cauzฤƒ cฤƒ nu au fost รฎntreลฃinute, fiind afectate ลŸi de cutremure, structura de bazฤƒ a tunelurilor a fost grav afectatฤƒ. Lacul a revenit la nivelurile anterioare, รฎnainte de a fi drenat รฎn totalitate รฎn anul 1878. รŽn acea perioadฤƒ, alte tuneluri ศ™i puศ›uri au fost adฤƒugate vechilor tuneluri, iar cele din epoca romanฤƒ au fost mฤƒrite.

Economia regiunii a devenit รฎnfloritoare, iar zonele muntoase din jur au fost alese pentru dezvoltarea unor staศ›iuni de vacanศ›ฤƒ.

lacul fucine az

รŽn prezent, zona lacului Fucine este o zonฤƒ arabilฤƒ, foarte bunฤƒ pentru agriculturฤƒ datoritฤƒ solului fertil. Zona anticฤƒ a tunelurilor a fost transformatฤƒ รฎntr-un parc arheologic.


Abonaลฃi-vฤƒ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci cรขnd publicฤƒm un articol nou:

Pe aceeaลŸi temฤƒ

CE MAI CITESC ALลขII

Roma din republicฤƒ รฎn imperiu

Sรขngele ศ™i trฤƒdarea au transformat Roma din republicฤƒ รฎn imperiu. Dar care au fost...

0
Iulius Cezar, Cleopatra, Marc Antoniu ศ™i Octavian au transformat Roma din republicฤƒ รฎn imperiu acum 2.000 de ani prin mฤƒreศ›ia militarฤƒ, jocurile de putere...
Cel mai vechi vin

Cel mai vechi vin lichid din lume conศ›ine un ingredient surprinzฤƒtor: rฤƒmฤƒศ™iศ›e umane incinerate

0
Cel mai vechi vin lichid descoperit pรขnฤƒ รฎn prezent este asemฤƒnฤƒtor cu vinul sherry modern. รŽnsฤƒ are un ingredient surprizฤƒ, mai degrabฤƒ macabru. Cenuศ™a unui...
peลŸtii piranha

Cum ลŸi-au cฤƒpฤƒtat peลŸtii piranha dinลฃii ลŸi cรขt sunt de periculoลŸi รฎn realitate

0
Peศ™tii piranha, cu faima lor de prฤƒdฤƒtori feroce, au stรขrnit imaginaศ›ia oamenilor timp de secole. Imaginea lor ca niศ™te ucigaศ™i nemiloศ™i care devoreazฤƒ prada...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie ลŸi prietenilor tฤƒi!

Nu ลฃine lucrurile interesante doar pentru tine. ลži prietenii tฤƒi ลŸi-ar dori sฤƒ afle aceste informaลฃii!
รŽnchide
Share via