În timp ce sute de mii de români își petrec vacanțele pe plaje în fiecare an pentru a căuta Soarele, nisipul și marea, mulți s-ar putea să nu realizeze cât de periculos poate fi săpatul gropilor pe plajă.
În februarie 2024, o fetiță de 5 ani a murit după ce o groapă de aproximativ 1,5 metri pe care ea și fratele ei au săpat-o în nisip s-a prăbușit peste ea, îngropând-o de vie.[sursa]
„În calitate de cercetător în domeniul științelor de coastă care studiază plajele de mulți ani, am fost chemat să ajut la investigarea morții fetiței. Deși mulți oameni din apropiere au intervenit pentru a încerca să o elibereze pe fată după prăbușirea gropii de nisip, pompierii locali nu au putut ajunge decât la câteva minute după incident – prea târziu pentru a resuscita victima.”, a spus Stephen P. Leatherman, profesor de științe costiere, Universitatea Internațională din Florida.
Săpatul gropilor pe plajă poate fi fatal
Săpatul gropilor pe plajă poate părea o activitate inofensivă, dar dacă groapa este suficient de adâncă și se prăbușește peste o persoană, este extrem de dificil să scapi de acolo. De fapt, cercetările sugerează că mai mulți oameni mor sufocați din cauza îngropării în nisip decât din cauza atacurilor rechinilor.
Noțiuni de bază despre nisip
Nisipul nu este de fapt un tip de material. Este o categorie de dimensiuni ale materialului, care variază între 0,06 și 2 milimetri în diametru. Tipul de nisip este determinat de materialele care îl alcătuiesc. Nisipul cuarțos, format din dioxid de siliciu, este nisipul cel mai frecvent întâlnit pe plaje, cu excepția coastelor tropicale, unde se găsesc plaje cu nisip coraligen, format din carbonat de calciu.
Materialul mai grosier decât nisipul nu este moale la atingere, nu permite realizarea unor castele de nisip rezistente. Nămolul și argila, care sunt mai fine decât nisipul, fac apa tulbure și sunt denumite în mod obișnuit noroi.
Greutatea nisipului depinde de materialele din care este făcut. Plajele cu nisip cuarțos pur, care au nisip foarte alb, cântăresc aproximativ 1,5 tone metru cub atunci când sunt uscate.
Dar majoritatea plajelor conțin un amestec de minerale, creând un aspect cafeniu sau maro. Mineralele care întunecă nisipul sunt mult mai grele, nisipul de pe majoritatea plajelor cântărind până la 2 tone pe metru cub atunci când este uscat.
Granulele de nisip uscate și libere vor forma o grămadă cu un unghi de înclinare de aproximativ 33 de grade, denumit unghi de repaus. Unghiul de repaus este cel mai abrupt unghi la care o grămadă de granule rămâne stabilă, iar forța de frecare dintre fiecare grăunte determină această stabilitate.
Nisipul este mai stabil atunci când este umed, deoarece tensiunea superficială dintre apă și grăunțele de nisip poate menține grămada de nisip în poziție verticală. Dar odată ce se usucă, grămada se va prăbuși, deoarece nu mai există tensiune superficială.
Astfel, dacă săpați o groapă pe plajă, aceasta va rămâne stabilă atâta timp cât nisipul rămâne umed. Odată ce acesta se usucă, groapa se prăbușește.
Nisipul este instabil
Când fie nisipul care formează groapa se usucă, fie cineva stă lângă marginea gropii, adăugând greutate suplimentară, groapa de nisip se prăbușește, iar granulele grele umplu toate spațiile libere din groapă. Astfel, o persoană prinsă nu mai are aer la dispoziție pentru a respira.
Comparativ, schiorii prinși în avalanșe își pot strânge mâinile pentru a forma o pungă de aer, deoarece zăpada este ușoară, dar acest lucru nu este valabil în cazul prăbușirii nisipului.
Salvarea unei persoane dintr-o groapă de nisip prăbușită este foarte dificilă, deoarece nisipul este atât greu, cât și instabil. În timp ce salvatorii îndepărtează nisipul pentru a elibera victima, gaura va continua să se prăbușească sub greutatea salvatorilor și se va umple din nou cu nisip. Salvatorii au la dispoziție doar între 3 și 5 minute pentru a salva o persoană prinsă într-o groapă de nisip înainte ca aceasta să se sufoce.
Profesioniștii, cum ar fi pompierii, vor plasa scânduri peste gaură atunci când salvează o persoană din prăbușirea unei gropi de nisip. În acest fel, ei pot ajunge în jos și pot folosi unelte pentru a îndepărta nisipul fără a pune nicio greutate direct pe marginea gropii.
Experții recomandă să nu săpați niciodată o groapă mai adâncă decât înălțimea genunchilor celei mai scunde persoane din grup.
Pentru a salva o persoană aflată într-o groapă de nisip care se prăbușește, concentrați-vă pe a-i expune gura și pe a-i îndepărta nisipul de deasupra pieptului. Dacă îi expuneți gura, îi puteți administra oxigen în timp ce alți salvatori continuă să îi scoată pieptul.
Prea mulți oameni care se înghesuie la o operațiune de salvare într-o groapă de nisip pot provoca mai mult rău decât bine. Doar doi sau trei salvatori ar trebui să lucreze în zona imediată a victimei, în timp ce ceilalți lucrează la îndepărtarea nisipului din zona mai largă a excavației, ceea ce face mai ușoară îndepărtarea nisipului pentru cei din centru. Persoanele din perimetrul exterior pot îndepărta nisipul din zona centrală folosind orice au la dispoziție, de la găleți și lopeți până la șezlonguri și placi de surf.
Studii de caz
Prăbușirea gropilor de nisip a dus la 31 de decese, majoritatea copii și 87% bărbați, din anul 1997 până în 2007 în SUA. În această perioadă, alte 21 de persoane au fost implicate în prăbușirea unei gropi de nisip, dar au supraviețuit, deși multe au avut nevoie de resuscitare. Nu există informaţii statistice despre victime ale gropilor de nisip în România.[sursa]
Victimele prăbușirii gropilor de nisip au avut vârste cuprinse între 3 și 21 de ani. În general, gropile aveau între 0,6 și 4,6 metri în diametru și între 0,6 și 3,7 metri adâncime. Săpatul gropilor pe plajă, săpatul de tuneluri, săriturile și căderile în groapă au declanșat toate prăbușirile din neatenție.
Aceste prăbușiri se pot produce brusc și în situații care nu par periculoase pentru majoritatea. În timpul următoarei dvs. excursii la plajă, asigurați-vă că sunteți atenți la găurile din nisip și umpleți toate găurile cât mai curând posibil. Chiar și o gaură puțin adâncă poate răni pe cineva care se împiedică în ea.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: