Să salutăm gândacul cartofului. Această insectă uriașă care nu poate zbura este cunoscută și sub numele de greierul de Ierusalim, ceea ce este interesant deoarece nu provine din Ierusalim, nu este nici gândac, nici greier şi, în mod evident, nici cartof.
Greierul de Ierusalim cuprinde două genuri, în timp ce denumirea de „gândac de cartof” se poate referi la un greier de Ierusalim, la Oniscomorpha sau la un gândac de Colorado. Așadar, se pare că aceste artropode masive sunt derutante în tot felul de moduri. Haideți să le descifrăm.
Ce este greierul de Ierusalim
Greierul de Ierusalim nu este un greier adevărat și, deși este supranumit gândacul cartofului, nu este nici un gândac adevărat. Gândacul cartofului este porecla dată la două genuri de greieri de Ierusalim, Ammopelmatus și Stenopelmatus.
La fel ca la greierii adevărați, fiecare specie de greieri de Ierusalim produce un cântec diferit în timpul împerecherii. Acest cântec ia forma unei bătăi de tobă caracteristice, în care insecta își bate abdomenul de pământ.[sursa]
Mușcătura greierului de Ierusalim nu este veninoasă și este în mare parte inofensivă pentru om, în sensul că nu pune viaţa în pericol, dar poate să doară destul de tare. Mușcătura greierului de Ierusalim este atât de impresionantă, încât se recomandă să nu fie ţinuţi într-o pungă tip plasă, deoarece o vor mesteca şi vor trece direct prin ea.
Totuși, lipsa veninului nu înseamnă că greierul de Ierusalim nu este periculos, deoarece mușcăturile sale pot cauza mici sângerări, ceea ce este destul de impresionant pentru orice insectă. Apoi, mai este și faptul că nimfele lor sunt canibali violenți…
Ați spus cumva canibali?
Potrivit unei lucrări publicate în anul 2017, greierul de Ierusalim din genul Stenopelmatus are un apetit pentru semenii săi atunci când se află în stadiul de nimfă.
Ca insecte metamorfozante, aceştia încep ca ouă, apoi se dezvoltă în nimfe, înainte de a deveni adulți. După spusele cercetătorilor, bătălia regală dintre stadiile medii este ceva deosebit. „Nimfele de S. talpa sunt canibaliste, iar canibalismul a fost violent”, au scris ei.
Iar acțiunea canibală nu se oprește aici. Un studiu din anul 2008 a arătat pe calea cea grea că greierii de Ierusalim nu se împotrivesc să se mănânce între ei, atunci când unul dintre subiecții lor masculi a mâncat o femelă mai mică. De asemenea, femelele participă la acțiunea canibală, mâncând ocazional masculi la scurt timp după copulație. La fel ca în cazul călugăriţelor, alte insecte fascinante.
Am discutat deja despre greierul de Ierusalim, dar mai rămâne gândacul de Colorado. Acesta a apărut în America de Nord și s-a răspândit, devenind un dăunător foarte problematic și costisitor care afectează culturile de cartofi din întreaga lume. Apoi, mai există Armadillidium vulgare, un gândac care şi acesta este numit uneori gândacul cartofului.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: