Sinodul Cadavrului: procesul în care a fost judecat un papă decedat

Noutăţi

Sinodul Cadavrului reprezintă un proces bizar, care a avut loc la finalul secolului al IX-lea, acuzatul judecat fiind un papă decedat. Mai exact, decedat, înhumat şi apoi dezgropat pentru a fi judecat.

Ştim că papalitatea reprezintă una dintre cele mai vechi şi mai influente instituţii din lume. Însă unii papi au rămas cunoscuţi în istorie mai degrabă pentru deciziile lor bizare, decât pentru propăvăduirea păcii.

Sinodul Cadavrului a avut loc într-o perioadă de instabilitate politică, marcată de o succesiune rapidă de suverani pontifi.

Acest lucru a făcut ca pe scaunul papal să ajungă figuri controversate, între care s-a aflat şi Papa Ştefan al VI-lea, care a ocupat această funcţie între anii 896 şi 897. Acesta a rămas în istorie în special pentru procesul denumit „Sinodul Cadavrului”, unul dintre cele mai sinistre şi bizare momente din istoria papalităţii.

sinodul cadavrului
Secvenţă grafică de la Sinodul Cadavrului şi Papa Formosus

Papa Formosus

Din anul 891 până în 896, pe Sfântul Scaun s-a aflat Papa Formosus, un fost cardinal. Totuşi, până la numirea sa ca papă, unul dintre predecesorii săi, Papa Ioan al VIII-lea, îl acuzase de uneltiri împotriva papalităţii şi a împăratului. În realitate, era vorba de o luptă politică, între familii puternice.

Din această cauză, Formosus a fost excomunicat, nerecunoscându-i-se nici statutul de cardinal. Chiar a fost pus să jure în timpul unui conciliu care a avut loc la Troyes, că va renunţa la funcţie şi că nu va mai reveni la Roma vreodată.

Însă Papa Marin I, fost coleg cu Formosus, a anulat sentința lui Ioan al VIII-lea şi l-a absolvit pe Formosus de păcate şi jurăminte, repunându-l în funcţie.

• CITEŞTE ŞI:  Timp de 30 de ani, un bărbat a folosit o comoară ca opritor de uşă. Misterul a fost rezolvat de o româncă

Mai mult decât atât, Formosus a devenit papă în anul 891. Avea sprijinul lui Arnulf de Carinthia, regele carolingian al Franciei Răsăritene. Astfel, la alegerile pentru scaunul papal, Formosus a fost preferat în defavoarea diaconului Sergiu.

Deşi în această perioadă situaţia politică era una care îl punea într-o poziţie extrem de dificilă, Papa Formosus avea să fie chinuit mai mult după trecerea la cele veşnice.[sursa]

Sinodul Cadavrului, cel mai sinistru proces din istoria papalităţii

Formosus a fost Papă timp de cinci ani de zile, după care a murit. Succesorul său, Papa Bonifaciu al VI-lea, a fost papă timp de doar 15 zile. Ulterior, pe tronul papal a fost ales să urce Ştefan al VI-lea (896-897). Acesta avea să decidă că Papa Formosus nu se va odihni în pace.

Deşi trecuseră nouă luni de la moartea lui Formosus, noul papă a hotărât că acuzaţiile pe care Papa Ioan al VIII-lea i le înaintase acestuia pe când se afla în viaţă, erau încă întemeiate.

Urmarea a fost că Ştefan al VI-lea a ordonat exhumarea trupului predecesorului său, pentru a fi judecat.

sinodul cadavrului
Reprezentare grafică în care Papa Ştefan al VI-lea acuză cadavrul fostului Papă Formosus

Corpul Papei Formosus a fost îmbrăcat cu veşmintele de papă, după care a fost aşezat pe tron, în sala de conciliu.

Un diacon a avut rolul de avocat al apărării, fiind desemnat să-l reprezinte pe Papa Formosus. Diaconul nu a spus mare lucru, căci, în timpul pledoariei, Papa Ştefan al VI-lea a urlat mai tot timpul la cadavrul lui Formosus.

Papa Formosus a fost acuzat că și-a încălcat jurământul depus la Troyes. De asemenea, episcop fiind, și-a abandonat dioceza pentru scaunul papal.

• CITEŞTE ŞI:  Antoninus Pius: viaţa împăratului roman al păcii și pietății

Papa Formosus, găsit vinovat

După cum puteţi intui, cadavrul a fost declarat vinovat, fiind condamnat. După pronunțarea sentinței, măsurile adoptate în timpul pontificatului său au fost anulate.

Ca pedeapsă, cadavrul a fost deposedat de veșminte și de atributele pontificale. Mai mult decât atât, i s-au tăiat trei degete de la mâna dreaptă, cele cu care preoţii creştini binecuvântează. Apoi, cadavrul a fost târăt de picioare afară din biserică și pus într-un mormânt comun.

Dar ura împotriva cadavrului condamnat nu s-a oprit aici. Trupul lui Formosus a fost din nou dezgropat și aruncat în râul Tibru. După câteva zile, însă, trupul neînsufleţit a fost găsit de niște călugări și a fost îngropat. Se spune că cei care ar fi atins trupul Papei Formosus după ce a fost găsit, ar fi avut parte de anumite minuni.

Papa Ştefan al VI-lea, spânzurat pentru cele întâmplate la Sinodul Cadavrului

Romanii au fost revoltaţi de ceea ce se întâmplase în cadrul macabrului proces şi, mai apoi, cu trupul fostului papă.

Oamenii s-au răsculat împotriva Papei Ştefan al VI-lea, care a fost închis în temniţă. Ulterior, a fost executat prin spânzurare.

În decembrie 897, Papa Teodor al II-lea, care a ocupat scaunul papal timp de doar 20 de zile, a convocat un nou sinod, în cadrul căruia a anulat Sinodul Cadavrului. Astfel, Papa Formosus a fost reabilitat. Rămășițele lui Formosus au fost mutate la Roma și înmormântate cu ceremonie solemnă în bazilica Sfântul Petru, în veşminte papale.

Cu toate acestea, Papa Formosus nu şi-a găsit liniştea nici după acel moment.

Pe Sfântul Scaun a ajuns Papa Sergiu al III-lea, în anul 904. Acesta a decis să anuleze tot ce fusese stabilit de către predecesorii săi în apărarea Papei Formosus. Prin Papa Sergiu al III-lea, numit și „sclavul tuturor viciilor”, a început o perioadă de gravă corupție și imoralitate a papalității.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

fontgate calibri

Fontgate: Scandalul de corupţie care a fost dovedit cu un font de scris

0
Fontgate este denumirea dată unui scandal de corupţie în care a fost implicat fostul prim-ministru al Pakistanului, Nawaz Sharif, care s-a soldat cu demiterea...
andrea bocelli

Andrea Bocelli: orb de la 12 ani, după ce mama sa a refuzat să-l...

0
Andrea Bocelli s-a născut pe 22 septembrie 1958, în comuna Lajatico din provincia Pisa-Toscana, Italia, într-o familie de fermieri. A venit pe lume cu...
piratul barbă neagră

Piratul Barbă Neagră, unul dintre cei mai temuţi bandiţi din istorie, un „personaj din...

0
Unul dintre cele mai cunoscute şi temute personaje din "epoca de aur" a pirateriei a fost Edward Teach, cunoscut mai degrabă sub numele de...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via