Am observat că unii oameni sunt puțin confuzi cu privire la motivul pentru care zborul în sens invers rotației Pământului nu accelerează viteza de zbor, reducând durata de deplasare.
Într-o postare, desigur, publicată de către cineva…confuz, care neagă faptul că Pământul se rotește, scrie:
„Un avion care zboară de la est la vest cu 480 km/h… Pământul se rotește de la vest spre est cu 2250 km/h sub avion… Cum se face că avionul nu ajunge la destinație cu 2250 km/h mai repede? Nici călătoria de întoarcere nu este mai lungă sau mai scurtă. Cum? Răspundeți: Pământul nu se învârte.”
Pentru a fi complet corect față de adepţii teoriei Pământului plat care au adus în discuţie această problemă, acesta este un articol foarte încurcat, care presupune o mulțime de lucruri incorecte despre fizică.[sursa]
Pentru început, imaginați-vă că ați putea face un salt foarte mare în aer (într-o zi fără vânt, pentru a simplifica lucrurile) la ecuator, unde rotația Pământului este de aproximativ 1.670 de kilometri pe oră. Să vă punem pe o trambulină și să presupunem că puteți obține o durată de zbor de aproximativ 3 secunde.
Unde v-ați aștepta să aterizați? Dacă înţelegeţi fizica la fel ca adepţii teoriei Pământului plat, atunci răspunsul ar trebui să fie la 1,39 kilometri la vest de trambulina dumneavoastră.
De ce zborul în sens invers rotației Pământului nu accelerează viteza de deplasare
În ipoteza prezentată mai sus, avioanele ar trebui să fie cumva staționare în aer, în timp ce Pământul trece pe sub ele cu 1.670 de kilometri pe oră, adică cu 27,83 kilometri pe minut și 0,46 kilometri pe secundă. Conform logicii celor care au emis ipoteza, în lipsa unui cuvânt mai bun, dacă ați sări în aer pentru un total de 3 secunde, acest lucru v-ar plasa la 1,39 kilometri spre vest față de locul în care vă aflați înainte.
Acum este momentul să constatăm că lumea nu este plină de copii care zboară de pe trambuline și se aruncă în aer cu viteze mai mari decât avioanele comerciale. Acest lucru nu se întâmplă. Dar nu, așa cum sugerează conspiraţioniştii, din cauză că Pământul nu se învârte.
Vă deplasați odată cu Pământul din cauza inerției, sau a tendinței obiectelor în mișcare de a rămâne în mișcare în linie dreaptă cu aceeași viteză, cu excepția cazului în care o altă forță acționează asupra lor.
De asta, atunci când o muscă zboară într-o maşină aflată în mişcare cu 100 km/h nu se lipeşte de lunetă. De asemenea, acesta este motivul pentru care, atunci când săriți direct în aer, fie direct de la sol, fie în interiorul unui camion fără ferestre, aterizați acolo de unde ați pornit.
Deplasarea într-o altă direcție necesită o forță în direcția respectivă (de exemplu, un salt în față sau un avion care expulzează masa). Avioanele nu au proprietăți magice care să le scutească de inerție și, prin urmare, atunci când decolează de pe Pământul care se învârte, trebuie să consume energie pentru a vă transporta în (de exemplu) Hawaii.
O altă problemă
O altă neînțelegere din ipoteza conspiraţionistă este presupunerea că atmosfera noastră este cumva statică în timp ce Pământul se rotește sub ea. Pur și simplu nu este cazul. Pe măsură ce Pământul se rotește, trage cu el cea mai mare parte a atmosferei noastre prin forțe de frecare.
Dacă atmosfera nu ar fi trasă odată cu planeta noastră, ați putea folosi vitezele relative nebănuite ale vântului pentru a reduce timpul de zbor, dar probabil că nu v-ar preocupa probleme precum „zborurile lungi” atunci când sunteți loviți în mod constant de vânturi incredibil de puternice în fiecare moment al vieții voastre.
De fapt, zborul spre vest (împotriva rotației Pământului) durează ceva mai mult decât cel spre est.
„Motivul pentru care zborurile sunt mai rapide în timpul deplasării spre est este reprezentat de fluxurile curenţilor de tip «jet streams». Mai simplu spus, aceștia sunt curenți de aer care curg rapid în atmosferă și se găsesc la altitudini mari.”, explică Simple Flying. Jet stream-ul atinge viteze ce pot depăşi 200 km/h.[sursa]
Acest lucru are o mică legătură cu rotația Pământului, precum și cu încălzirea atmosferei de către Soare. Cu cât ești mai aproape de ecuator, cu atât Pământul se rotește mai repede, iar acest lucru afectează curenții jet stream.
„Cu cât te apropii mai mult de poli, cu atât mai mică este traiectoria pe care o ia un punct în rotația sa zilnică. La 60° latitudine nordică sau sudică, traiectoria este doar la jumătate din distanța pe care o parcurge la ecuator și, prin urmare, un punct se deplasează doar la jumătate din viteză.
Aerul (sau apa) care se deplasează de la latitudini înalte la cele joase tinde atunci să rămână în urmă, iar o persoană aflată la suprafață ar simți un vânt care suflă dinspre est. Pe de altă parte, aerul care se deplasează de la latitudini joase spre cele înalte este deviat spre vest. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că aerul sau apa în mișcare sunt deviate spre dreapta în emisfera nordică și spre stânga în emisfera sudică.”, explică NASA.[sursa]
Așadar, rotația Pământului afectează (indirect) timpii de zbor prin efectul său asupra vitezei și direcției vântului. Dar nu poți pur și simplu să iei avionul în aer și să aștepți ca Pământul să treacă pe sub tine. Nu trăim în desene animate.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: