Revolta Taiping a fost o rebeliune împotriva dinastiei Qing, din China, care a izbucnit în urma unor convingeri religioase, pe fondul unor probleme economice, corupției și lipsei de moralitate. Revolta a fost extrem de sângeroasă şi a durat între anii 1850-1864.
Revolta Taiping, deşi probabil a fost cel mai sângeros război civil din istoria modernă, a fost tratată superficial de specialişti şi istoricii contemporani.
Această rebeliune a devastat China şi aproape că a reuşit să înlăture dinastia Qing, care era la putere încă din anul 1644.
Sărăcia din mediul rural era în creştere accelerată. Oficialii locali erau foarte corupți, iar guvernul de la Beijing era atât de distant față de aceste comunități sărace încât parcă nici nu existau în ochii lor.
Hong Xiuquan
Hong Xiuquan s-a născut în anul 1814, în provincia Guangdong, China. A picat în mai multe rânduri examenele de admitere în serviciul public imperial. Între timp, a devenit învăţător în satul său natal, deşi suferise o cădere nervoasă în urma picării examenelor.
În anul 1837, Hong s-a îmbolnăvit şi a căzut la pat, având o puternică stare febrilă. A început să aibă halucinaţii, crezând că este într-o călătorie către un tărâm sfânt din est. Acolo, tatăl său i-ar fi indicat că demonii începuseră să distrugă omenirea. Având o sabie specială, cu ajutorul fratelui său, s-a luptat cu demonii şi cu Regele Iadului.
După bătălie, Hong ar fi rămas în Rai, luându-şi o nevastă, cu care a făcut un copil. În cele din urmă, Hong s-ar fi întors pe Pământ, unde ar fi fost slăvit de oameni şi privit ca un salvator. Cel puţin asta şi-a imaginat în timpul bolii.
Din perspectiva familiei sale, însă, Hong a fost bolnav la pat timp de câteva zile, fiind lovit de vise bizare pe fond de febră, urlând despre demoni şi susţinând că este Împăratul Chinei. Tot satul a crezut că înnebunise.
Totuşi, după ce şi-a revenit, Hong s-a autoproclamat fiu al Lui Dumnezeu şi frate mai mic al Lui Iisus Hristos.
Ulterior, el şi prietenul său Feng Yunshan, au înfiinţat un grup religios denumit Societatea Slujitorilor lui Dumnezeu.
Pe 1 ianuarie 1851, Hong a pus bazele unei noi dinastii, pe care a numit-o Taiping Tianguo (Regatul Ceresc al Păcii Supreme), luându-şi titlul de Tianwang, sau Rege Ceresc.
Revolta Taiping
Hong Xiuquan a reuşit să adune rapid un număr mare de adepţi. Nu a fost necesară elaborarea unei strategii ideologice complexe. Totul s-a întâmplat spontan şi cu o viteză ameţitoare, mai ales pentru acele vremuri în care comunicarea reprezenta un impediment major.
Deşi Hong spunea că este fratele Lui Iisus, acesta propăvăduia mai degrabă învăţăturile vindicative ale Vechiului Testament.
La bază erau câteva principii simple, care au prins la populaţia săracă. A fost interzisă prostituţia, jocurile de noroc, consumul de tutun şi alcool. De asemenea, a fost interzisă deţinerea sclavilor.
Celor care urmau cu stricteţe aceste reguli, le era promisă o recompensă divină. Iar acest lucru, dublat de credinţa oarbă în învăţăturile lui Hong, era suficient pentru a-i convinge pe oameni să meargă la luptă.
Mineri fără slujbe, fermieri săraci, bande criminale și tot felul de alte grupuri de numulțumiți au dat naștere unei mari armate. Până în anul 1853, această armată număra deja 500.000 de recruți și voluntari.
Obiectivul principal a fost capturarea Beijingului. Dar acest lucru nu s-a întâmplat.
Armata a cucerit orașul Nanjing în acel an și a masacrat întreaga populație manciuriană. Nanjing a fost baza și capitala revoluției timp de 11 ani, până la sfârșitul războiului civil.
Înăbuşirea rebeliunii şi moartea lui Hong Xiuquan
În data de 25 octombrie 1860, a fost semnat Convenția de la Beijing.
Anglia și Franța au primit dreptul exclusiv de a-și crea ambasadele la Beijing. În China, au fost deschise 5 noi porturi pentru comerțul exterior.
În acest context, străinii au ajutat guvernul Chinez să reprime Revolta Taiping, făcându-l pe Hong să-şi ia viaţa. Înainte de a face acest lucru, l-a numit pe fiul său, Hong Tianguifu, în vârstă de doar 15 ani, Rege Ceresc.
Lipsit de experienţă şi fără vreo pregătire militară, noul rege a cedat rapid.
În iulie 1864, trupele imperiale au aruncat în aer zidurile fortăreței orașului și au intrat în capitala Regatului Ceresc Taiping.
Zeng Guofan, comandantul forţelor imperiale chineze a rămas uimit atunci când, la capturarea oraşului Nanjing, circa 100.000 de adepţi ai lui Hong au preferat moartea în detrimentul capitulării.
În anul 1864, Revolta Taiping s-a încheiat. Forțele lor principale au fost distruse, iar conducătorii rebeliunii au fost executați, inclusiv noul Rege Ceresc.
În decursul celor 14 ani de lupte, s-a estimat că peste 20 de milioane de chinezi şi-au pierdut vieţile în lupte.[sursa]
Ulterior, imperiul Chinez a fost lovit de boli şi foamete. Un studiu recent din China leagă de urmările Revoltei Taiping un număr de până la 70 de milioane de morţi, făcând acest conflict cel mai sângeros război civil din istorie.
Revolta Taiping şi viitorul comunist
Deşi a reuşit să reprime revolta, dinastia Qing nu şi-a mai revenit niciodată, în anul 1912 fiind înlăturată definitiv de la putere.[detalii]
În timpul stăpânirii Taiping, limba chineză a fost simplificată. A fost decretată egalitatea între bărbaţi şi femei, iar toate proprietăţile erau ţinute în comun. Pământul era distribuit în mod egal, fiind plănuită o formă primitivă a comunismului.
Atât comuniştii, cât şi naţionaliştii chinezi şi-au legat originile de perioada dominată de Taiping, numindu-l pe Hong strămoşul spiritual al lui Mao.
Dar, la fel ca în romanul 1984, al lui George Orwell, trecutul poate fi modificat în funcţie de cum decide puterea.
Aşa se face că, în ultimii ani, revolta de acum un secol şi jumătate este prezentată într-o manieră negativă. A fost descrisă ca o violență sectantă, o amenințare la adresa ordinii sociale.
Generalul chinez care a înăbușit Revolta Taiping, Zeng Guofan, a fost, timp de generații, prezentat ca un trădător de rasă pentru că i-a sprijint pe manciurieni.
În prezent, el a fost reabilitat și a devenit una dintre cele mai cunoscute figuri istorice din China.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: