India a fost una dintre cele mai bogate ţări din lume până la invazia britanică din sec. al XVII-lea

Noutăţi

India a fost una dintre cele mai bogate țări din lume, timp de aproximativ două milenii și jumătate, începând cu sfârșitul mileniului I î.Hr. și până la începutul dominației britanice în această ţară.

Civilizația din Valea Indusului, prima așezare permanentă și predominant urbană cunoscută, a înflorit între anii 3500 î.Hr. și 1800 î.Hr. Aceasta a avut un sistem economic avansat și înfloritor, cu toate că de-a lungul istoriei s-a vorbit mai puţin despre ea faţă de cele egiptene sau mesopotamiene.

Locuitorii săi practicau agricultura, domesticiseră animalele, fabricau unelte ascuțite și arme din cupru, bronz și staniu și făceau comerț cu alte orașe. Dovezile de străzi bine amenajate, sisteme de drenaj și de alimentare cu apă în marile orașe ale văii, Dholavira, Harappa, Lothal, Mohenjo-daro și Rakhigarhi, ne dezvăluie cunoștințele lor de planificare urbană.

India a fost una dintre cele mai bogate ţări din lume
India a fost una dintre cele mai bogate ţări din lume până la instituirea colonialismului britanic

India a fost una dintre cele mai bogate ţări din lume până la invazia britanică

În secolul al XVII-lea, India avea în continuare o economie înfloritoare, bazată pe agricultură, comerț și industrie. India era un important producător și exportator de textile, mirodenii, pietre prețioase și alte bunuri. De asemenea, era un centru major pentru comerțul cu aur și argint.[sursa]

Bogăția Indiei a atras comercianți și cuceritori din întreaga lume. Portughezii au fost primii europeni care au ajuns în India în secolul al XV-lea, urmați de olandezi, francezi și britanici.

Invazia britanică din secolul al XVIII-lea a dus la declinul economic al Indiei. Britanicii au impus taxe grele asupra bunurilor indiene și au forțat India să producă materii prime pentru industria britanică.

• CITEŞTE ŞI:  Antoni Gaudi: sfârşitul tragic al arhitectului genial care a dat o nouă faţă Barcelonei

Taxele grele impuse de britanici asupra bunurilor indiene au avut un impact devastator asupra economiei indiene. Acestea au dus la o scădere a producției industriale și a comerțului, precum și la o creștere a sărăciei și a foametei.

În ciuda declinului economic, India a rămas o țară bogată în resurse. În secolul al XIX-lea, India a devenit un important producător de bumbac, ceai și iută. De asemenea, a avut o industrie textilă înfloritoare.

India a rămas una dintre cele mai bogate țări din lume până la începutul secolului al XX-lea, când a fost depășită de Statele Unite și alte țări industrializate. Începând cu secolul al XVI-lea şi până în secolul al XVIII-lea, Compania Britanică a Indiilor de Est a preluat controlul asupra unei mari părți din India, iar țara a devenit o colonie britanică.

Deși India a rămas o țară bogată sub stăpânirea britanică, bogăția sa a fost exploatată în mare măsură de britanici, iar economia sa a suferit sub dominația colonială.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

viaţa vikingilor

Viaţa vikingilor: cum era viaţa de zi cu zi a legendarilor războinici ai nordului

0
Când ne gândim la vikingi, de obicei ne vine în minte imaginea unor războinici înalți și puternici, cu părul lung și bărbi blonde, purtând...
tratament ieftin și sigur

De ce un tratament ieftin și sigur, care ar putea salva milioane de vieți,...

0
Un tratament ieftin şi sigur ar putea salva anual viețile a jumătate de milion de copii, însă nu este prescris. Bolile diareice, care în...
riscul de demenţă la tineri

Nu doar genetica este de vină. Riscul de demență la tineri este legat de...

0
În timp ce demența este mult mai frecventă la adulții mai în vârstă, sute de mii de persoane sunt diagnosticate în fiecare an cu...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via