Arheologii se tem să-l deschidă: încă ar putea exista capcane mortale în mormântul Primului Împărat al Chinei

Noutăţi

Arheologii sunt „prea speriați” să deschidă mormântul vechi de 2.200 de ani în care primul împărat al Chinei, Qin Shi Huang, îşi doarme somnul de veci, deoarece se tem că ar putea ascunde capcane mortale. Există două motive principale pentru această cauză.

Mausoleul împăratului, care a domnit între anii 221 și 210 î.Hr., se află în districtul Lintong, Xi’an, Shaanxi, China. Acesta este „păzit” de emblematica Armată de Teracotă, sculpturi reprezentând soldaţi în mărime naturală, meniţi să-l protejeze în viața de apoi.

Deși părți ale necropolei au fost explorate până în prezent, mormântul în sine nu a fost niciodată deschis din cauza temerilor legate de ceea ce s-ar putea afla în interior.

Istoricul chinez antic Sima Qian a scris o relatare la aproximativ 100 de ani după moartea împăratului despre posibilele capcane în interiorul mormântului.

„Meșteșugarilor li s-a ordonat să confecționeze arbalete și săgeți pregătite să tragă în oricine intră în mormânt. Mercurul a fost folosit pentru a simula cele o sută de râuri, Yangtze și Râul Galben și marea cea mare, și a fost setat să curgă mecanic.”, se arată în text.[sursa]

capcane mortale în mormântul primului împărat
Celebra Armată de Teracotă păzeşte mormântul împăratului Qin Shi Huang

Capcane mortale în mormântul primului împărat sau temeri inutile

În timp ce unii oameni de știință resping relatările ca fiind fanteziste, un studiu din anul 2020 a constatat că nivelul concentrațiilor de mercur din jurul mormântului este semnificativ mai ridicat decât ar fi normal.

„Este posibil ca mercurul extrem de volatil să scape prin fisuri, care s-au dezvoltat în structură de-a lungul timpului, iar investigația noastră susține înregistrările cronicilor antice despre mormânt, despre care se crede că nu a fost niciodată deschis/populat.”, se arată în lucrare.

• CITEŞTE ŞI:  Cea mai veche înregistrare video a unui papă: Papa Leon al XIII-lea

Formidabilul și ambițiosul Qin Shi Huang a fost primul lider care a condus China unificată, iar rapoartele istorice sugerează că a devenit obsedat de consumul de mercur în căutarea sa obsesivă a vieții veșnice. Împăratul a băut adesea vin îmbibat cu mercur și cel mai probabil aceasta a fost şi cauza morţii sale relativ premature la vârsta de 49 de ani.

Temerile legate de mercur nu sunt singurul lucru care îi împiedică pe arheologi să excaveze mormântul. Există şi teama de a distruge mormântul, căci nu se ştie în ce condiţii a fost acesta sigilat. Armata de Teracotă și complexul funerar al lui Qin Shi Huang sunt desemnate ca situri ale Patrimoniului Mondial UNESCO și rămân unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice din istorie.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Mihaela Runceanu

Mihaela Runceanu, o artistă talentată, a cărei viaţă a fost luată pe nedrept la...

0
Mihaela Runceanu a fost cântăreață de muzică ușoară și profesoară de canto la Școala Populară de Artă din București, fiind una dintre cele mai...
lacul sacru din luxor

Lacul sacru din Luxor, una dintre minunile civilizaţiei egiptene

0
Lacul sacru din Luxor este un lac artificial situat în complexul templului din Karnak, pe malul estic al Nilului. Acest lac a fost folosit...
orasul stat ur

Oraşul-stat Ur, primul mare oraş al omenirii

0
Ur a fost un oraș-stat sumerian, dezvoltat în sudul Mesopotamiei, fiind primul mare oraș dintre fluviile Tigru și Eufrat. A fost unul dintre cele...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via