Plantele își comunică suferința folosind propriul sistem nervos, conform unui nou studiu

Noutăţi

Un nou studiu ştiinţific arată că plantele își comunică suferința folosind propriul sistem nervos. De exemplu, plantele pot elibera hormoni de stres ca răspuns la leziuni, pot închide stomatele pentru a conserva apa și pot declanșa mecanisme de apărare împotriva dăunătorilor.

Poate că plantele nu au creier, dar cu siguranţă au un fel de sistem nervos. Iar acum, biologii au descoperit că, atunci când o frunză este mâncată, aceasta avertizează alte frunze folosind unele dintre aceleași semnale ca și animalele. Noua lucrare ştiinţifică începe să dezlege un mister de lungă durată privind modul în care diferite părți ale unei plante comunică între ele.

Nu în acelaşi fel ca animalele, dar plantele își comunică suferința

Celulele nervoase animale comunică între ele cu ajutorul unui aminoacid numit glutamat, care – după ce este eliberat de o celulă nervoasă excitată – ajută la declanșarea unui val de ioni de calciu în celulele adiacente. Unda se deplasează în josul celulei nervoase următoare, care transmite un semnal la următoarea celulă nervoasă, permițând comunicarea la distanță.[sursa]

Plantele își comunică suferința
Plantele își comunică suferința

Dar oamenii de știință cercetau altceva atunci când au dat peste descoperirea lor: modul în care plantele reacționează la gravitație. Aceștia au dezvoltat un senzor molecular care poate detecta creșterile de calciu, despre care au crezut că ar putea juca un rol. Aceștia au înmulțit senzorul, care devine mai luminos pe măsură ce nivelul de calciu crește, într-o plantă de muștar numită Arabidopsis. Apoi au tăiat una dintre frunzele acesteia pentru a vedea dacă pot detecta vreo activitate a calciului.

Cercetătorii au văzut imediat o strălucire care a devenit mai puternică, apoi mai slabă, chiar lângă leziune; apoi strălucirea a apărut și a dispărut mai departe, până când valul de calciu a ajuns la celelalte frunze. Un studiu ulterior a identificat glutamatul ca fiind declanșatorul valului de calciu.

• CITEŞTE ŞI:  A existat Potopul lui Noe cu adevărat? Ce spun dovezile istorice şi ştiinţifice

Deși biologii vegetali știu deja că modificările unei părți a plantei sunt percepute de celelalte, ei nu aveau nicio idee despre modul în care se transmiteau aceste informații. Acum că au văzut unda de calciu și rolul glutamatului, cercetătorii pot monitoriza mai bine și – poate într-o zi chiar manipula – comunicațiile interne ale plantei.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

martorii lui iehova

Deportarea Martorilor lui Iehova în Siberia. Motivul pentru care au fost alungate mii de...

0
Deportarea Martorilor lui Iehova în Siberia a făcut parte din cel de-al treilea val de deportări în masă a populație din teritoriile nou ocupate...
Înghițitorul negru înghite o pradă mai mare decât el

Înghițitorul negru: un pește de mare adâncime care înghite o pradă mai mare decât...

0
Nu știi niciodată când va veni următoarea ta cină în adâncul mării. Pentru a se asigura că nu ratează niciodată o masă, un peşte...
urs polar care doarme pe un aisberg

Un urs polar care doarme pe un aisberg a cucerit întreaga lume. Imaginea este...

0
O fotografie cu un urs polar care doarme pe un aisberg, realizată de fotograful amator britanic Nima Sarikhani, a atras atenția la nivel mondial...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via