O nouă hartă care cuprinde jumătate din Universul cunoscut strălucește cu energie cosmică

Noutăţi

Mai mult de un milion de surse de energie sunt prezentate în primele imagini cu raze X realizate de telescopul spațial eROSITA. Jumătate din Universul cunoscut strălucește cu energie cosmică.

O echipă de astronomi și cosmologi a publicat primele date din studiul eROSITA. Datele includ o hartă cosmică a jumătate din Univers care a fost realizată în lumină cu raze X.

Jumătate din Universul cunoscut strălucește cu energie cosmică

Oamenii de știință de la instituții din Germania și Rusia au folosit telescopul spațial eROSITA, care este poziționat la punctul Lagrange 2, în apropierea telescopului spațial James Webb. Telescopul de formare a imaginilor cu raze X soft a generat o vedere detaliată în raze X a cerului deasupra emisferei vestice. Harta include aproape un milion de surse cosmice de energie, inclusiv mai mult de 700.000 de găuri negre supermasive care înghit centrele galaxiilor.[sursa]

universul cunoscut străluceşte cu energie cosmică
O nouă hartă arată cum Universul cunoscut strălucește cu energie cosmică

Acest nou studiu numit eROSITA All-Sky Survey Catalogue (eRASS1) este cel mai mare catalog de până acum al celor mai puternice surse de energie din Univers. Datele au fost colectate pe o perioadă de jumătate de an.

Potrivit echipei de la Institutul Max Planck pentru Fizică Extraterestră din Germania, eROSITA a reușit să capteze 170 de milioane de particule individuale de lumină cu raze X, numite fotoni. Prin măsurarea energiei și a timpului de sosire a fiecărui foton, astronomii au putut construi o hartă detaliată a cosmosului. Echipa a făcut acest lucru procesând și calibrând fotonii detectați de telescop atât pe fundaluri luminoase, cât și pe fundaluri difuze.

Pe lângă cele peste 900.000 de surse de raze X și găuri negre supermasive, harta cuprinde aproximativ 180.000 de stele care emit raze X în Calea Lactee și 12.000 de roiuri de galaxii. Ea include unele obiecte mai puțin obișnuite, cum ar fi pulsarii, stelele binare și rămășițele de supernove. Studiul prezintă, de asemenea, câteva filamente de pânză cosmică. Aceste mănunchiuri de gaze fierbinți sunt cele mai mari structuri cunoscute din univers și conectează galaxiile în clustere.

• CITEŞTE ŞI:  Oamenii sunt derutați: de ce zborul în sens invers rotației Pământului nu accelerează viteza avioanelor

„Acestea sunt cifre uluitoare pentru astronomia cu raze X. Am detectat mai multe surse în 6 luni decât au făcut marile misiuni emblematice XMM-Newton și Chandra în aproape 25 de ani de funcționare.”, a declarat Andrea Merloni, cercetător principal al eROSITA și coautor al primului articol.

Aproximativ 50 de lucrări științifice însoțesc publicarea datelor, care se adaugă la cele 200 de studii deja scrise cu ajutorul telescopului eROSITA. Obiectivul principal este ca acest telescop să folosească grupurile de galaxii pentru a observa modul în care energia întunecată accelerează expansiunea universului.

Tezaurul de date colectate de eRASS1 ar putea duce la răspunsuri la unele dintre cele mai mari întrebări din cosmologie, și anume cum a evoluat Universul și de ce se extinde spațiul într-un ritm tot mai rapid. De asemenea, datele publicate indică pozițiile de pe cer de unde sunt recepționați fotonii individuali, când sosesc fotonii și câtă energie conțin. Acest lucru a ajutat la realizarea unei hărți mai precise.

Consorțiul eROSITA a pus la dispoziție software-ul necesar pentru a analiza datele telescopului și cataloagele care depășesc datele privind razele X.

„Am făcut un efort uriaș pentru a publica date și software de înaltă calitate. Sperăm că acest lucru va lărgi baza de oameni de știință din întreaga lume care lucrează cu date de înaltă energie și va contribui la împingerea frontierelor astronomiei cu raze X.„, a declarat Iriam Ramos-Ceja, liderul echipei eROSITA Operations, într-o declarație.

eROSITA a mai făcut alte trei scanări în perioada ulterioară primei scanări, dar proiectul a fost suspendat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina. Rezultatele cosmologice suplimentare bazate pe o analiză aprofundată a clusterului erau aşteptate să fie publicate în cursul lunii februarie a acestui an.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

alice liddell alice în ţara minunilor

Alice Liddell, copila a cărei poveste a inspirat personajul Alice în Ţara Minunilor

1
Alice în Țara Minunilor este o carte care ne-a fermecat copilăria cu aventurile fantastice și personajele sale memorabile. Dar puţini ştiu cine a fost...
hypatia din alexandria

Hypatia din Alexandria, filosoafa ucisă din cauza ideilor sale contrare misticismului

0
Hypatia din Alexandria a fost o matematiciană, filosoafă și astronomă renumită în perioada târzie a Antichității. S-a născut și a trăit în Alexandria, Egipt,...
Château de l'Hermine

Arheologii au descoperit un castel medieval ascuns sub un hotel

0
Arheologii au excavat ruinele unui castel medieval ascuns sub un hotel francez. Alături de fundațiile structurii, aceștia au găsit bijuterii, scări și chiar un...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via