Mii de fragmente de microplastice descoperite în inimă au demonstrat faptul că masele plastice pot ajunge până şi în cele mai nebănuite locuri, chiar în ţesutul cardiac al corpului uman. În timp ce consecințele acestui fapt asupra sănătății sunt încă necunoscute, noul studiu este încă o reamintire sumbră a cât de răspândită a devenit problema plasticului la nivel mondial în doar un secol.
Microplasticele sunt particule de plastic mai mici de 5 mm. Definiția nu include dimensiunea inferioară a microplasticelor, dar se presupune că variază între 5 mm și 333 μm, aceasta provenind de la dimensiunea ochiurilor plaselor neuston, care, în general, sunt utilizate pentru prelevarea probelor.
În cadrul studiului, oamenii de știință de la Spitalul Beijing Anzhen din China au colectat mostre de țesut cardiac de la 15 pacienți supuși unor intervenții chirurgicale pe cord, precum și mostre de sânge prelevate atât înainte, cât și după operații.
Cum au ajuns aceste microplastice descoperite în inimă
Folosind o serie de tehnici imagistice diferite, echipa „a detectat zeci până la mii de bucăți individuale de microplastic în majoritatea mostrelor de țesut.”, potrivit unui comunicat de presă.[sursa]
Deși este clar că intervenţia chirurgicală a introdus microplastice, au existat, de asemenea, dovezi că materialele plastice străine au fost încorporate în țesuturi înainte ca pacienții să fie așezați pe masa de operație.
Pentru început, toate probele de sânge conțineau microplastice. Probele de sânge prelevate după operație conțineau microplastice de dimensiuni mai mici și aveau tipuri mai diverse de plastic. Acest lucru sugerează că unele microplastice au fost introduse în organism în timpul operației.
Dintre probele de țesut, cercetătorii au găsit nouă tipuri de plastic în cinci tipuri de țesut cardiac. Unele dintre aceste microplastice se aflau, în mod evident, înainte de a avea loc orice operație.
Echipa a analizat probele cu ajutorul imagisticii în infraroșu direct cu laser și a identificat particule în apendicele atrial stâng, în țesutul adipos epicardic și în țesutul adipos pericardic, despre care spun că „nu pot fi atribuite expunerii accidentale în timpul operației”. Acestea au lățimea de le 20 până la 500 de micrometri, realizate din opt tipuri de plastic, inclusiv polietilen tereftalat, policlorură de vinil și metacrilat de metil (un plastic utilizat în mod obișnuit ca alternativă la sticlă)
Alte tipuri de plastic găsite în eșantion au inclus polietilen tereftalat – utilizat pe scară largă în îmbrăcăminte și recipiente alimentare – și clorură de polivinil – care este omniprezent în construcții.
„Detectarea de microplastice în ţestururile vii (in vivo) este alarmantă și sunt necesare mai multe studii pentru a investiga modul în care microplasticele pătrund în țesuturile cardiace și efectele potențiale ale microplasticelor asupra prognosticului pe termen lung după o intervenție chirurgicală cardiacă.”, scriu autorii studiului în concluzia lor.[sursa]
Microplasticele au cucerit lumea
Microplasticele au fost găsite practic în fiecare colțișor al mediului înconjurător al Pământului, de la gheața din Antarctica la zăpada din Arctica.
Există tot mai multe dovezi că microplasticele devin din ce în ce mai răspândite și în corpul uman. Oamenii de știință au descoperit că fecalele umane sunt pline de microplastice. Acest lucru indică faptul că aceste materiale sunt omniprezente în intestinul uman. Există, de asemenea, dovezi că există microplastice încorporate în multe alte organe și țesuturi. Ei le-au identificat chiar și în placentele umane.[sursa]
Impactul microplasticelor asupra sănătății animalelor nu este unanim acceptat și nici pe deplin înțeles, deși încep să apară dovezi că au un efect dăunător, ceea ce nu este surprinzător.
În orice caz, este destul de incredibil cât de omniprezente au devenit acestea, având în vedere că materialele plastice sunt produse în masă de mai puțin de un secol.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: