Un medicament pentru tratarea degerăturilor este în sfârșit disponibil. Degerăturile pot apărea la temperaturi de chiar sub zero grade Celsius (mai exact, doar -0,55°C), deși la astfel de temperaturi degerăturile sunt de obicei ușoare și nu se produc leziuni permanente. Dar ce se întâmplă dacă locuiți și lucrați într-un loc unde se face mult mai frig de atât?
În timpul iernii, mai ales în timpul celor cu adevărat geroase, suntem obișnuiţi să vedem la televizor ştiri care îi avertizează pe oameni să evite să iasă în aer liber din cauza faptului că degerăturile sunt posibile „în mai puțin de un minut”. De asemenea, ni se prezintă cazuri în care oamenilor li se înlătură anumite extremităţi ale corpului, acestea înnegrindu-se după ce au fost afectate de degerături.
Până în prezent, nu au existat medicamente aprobate pentru degerăturile grave. Dar, în data de 14 februarie 2024, Administrația Americană pentru Alimente și Medicamente (FDA) a anunțat că a aprobat primul medicament pentru tratarea degerăturilor.[sursa]
Primul medicament pentru tratarea degerăturilor
Degerăturile reprezintă răspunsul evoluției la frigul prelungit sau extrem, care determină contracția vaselor de sânge și încetinirea fluxului sanguin la nivelul extremităților. Astfel, sângele care circulă în organele vitale rămâne cald, crescând șansele de supraviețuire în condiții de frig extrem.
Dezavantajul este că acest lucru poate duce la deteriorarea permanentă a degetelor de la mâini și de la picioare și a unor părți ale feței, uneori fiind necesară amputarea părților de corp afectate. (Degerăturile au dus la apariția unor tradiții ciudate, cum ar fi cea de la barul Sourtoe Cocktail din Dawson City, unde clienții beau un cocktail care conține un deget de la picior amputat degerat. Bizar, ştiu).[sursa]
Un medicament reprofilat
Noul medicament, numit iloprost (denumirea comercială este Aurlumyn), a fost reprofilat. Acest lucru înseamnă că nu a fost dezvoltat inițial pentru a trata degerăturile. În acest caz, este utilizat pentru a trata hipertensiunea pulmonară.
Medicamentele reprofilate au trecut deja testele importante (și costisitoare) de siguranță la om și, prin urmare, sunt mult mai ieftine (aproximativ 40-80 de milioane de dolari) pentru a fi dezvoltate pentru probleme medicale suplimentare față de crearea unui nou medicament (aproximativ 1-2 miliarde de dolari), ceea ce face ca reprofilarea medicamentelor să fie o modalitate atractivă de a găsi noi tratamente.
Multe medicamente au fost încercate ca potențiale tratamente pentru degerăturile grave. Cu toate acestea, iloprost este primul care a fost supus unui studiu clinic în care pacienții cu degerături grave au fost repartizați aleatoriu pentru a primi sau nu iloprost.
Studiul a constatat că 60% dintre pacienții care nu au primit iloprost au avut leziuni suficient de grave pentru a justifica amputarea, față de 0% dintre pacienții care au primit iloprost.
Deși numărul total de pacienți testați în cadrul acestui studiu a fost mic, de 47 de persoane, faptul că nu există alte tratamente farmaceutice aprobate pentru degerături și rezultatele impresionante de salvare a degetelor constatate în acest studiu efectuat cu subiecţi umani au fost suficiente pentru a convinge FDA să aprobe această terapie reconcepută pentru degerăturile grave.
Cum funcționează acest medicament pentru tratarea degerăturilor
Iloprost acționează prin dilatarea vaselor de sânge (proces numit vasodilataţie) ale pacienților și prin oprirea formării cheagurilor de sânge. Deoarece degerăturile provoacă constricția vaselor de sânge, acest lucru sugerează că un mecanism prin care iloprost ajută la vindecarea țesutului degerat este prin inversarea acestei constricții.
Cu toate acestea, ori de câte ori fluxul sanguin este reintrodus în astfel de țesuturi, acesta poate, în mod paradoxal, să agraveze leziunea și să provoace mai multe leziuni. Aceasta se numește „leziune de reperfuzie” și este cauzată în mare parte de un aflux brusc de oxigen care provoacă stres oxidativ.
Este interesant faptul că iloprost nu este doar un vasodilatator, ci reduce și stresul oxidativ, sugerând că acest mecanism dublu de acțiune ar putea ajuta la explicarea potențialului său impresionant ca tratament pentru degerături.
Degerăturile sunt o afecțiune frecventă în zonele mai reci ale lumii, un studiu finlandez constatând că 1,1 % din populația finlandeză suferă de degerături grave în fiecare an, iar 12,9 % suferă de degerături ușoare.[sursa]
Întrucât leziunile provocate de degerături pot fi grave, aprobarea unui medicament care reduce semnificativ riscul de amputare a degetelor de la mâini, picioarelor și nasului pacienților, care le poate schimba viața, va fi cu siguranță o veste binevenită pentru mulți dintre noi.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: