Bărbații cărora le place mâncarea picantă au un nivel mai ridicat de testosteron. Cel puțin asta indică un nou studiu realizat de oamenii de știință francezi, care arată că există o legătură între preferința bărbaților pentru mâncarea picantă și nivelul lor de testosteron – hormonul legat de trăsăturile tipic „bărbătești”, cum ar fi agresivitatea, apetitul sexual ridicat și asumarea de riscuri.[sursa]
Cercetătorii de la Universitatea din Grenoble au oferit unui grup de 114 bărbați, cu vârste cuprinse între 18 și 44 de ani, un castron simplu de piure de cartofi, pe care aceștia au fost invitați să-l condimenteze după preferință cu sos picant și sare.
Bărbații cărora le place mâncarea picantă au niveluri mai ridicate de testosteron
După ce participanții au consumat piureul, cercetătorii au măsurat gradul de condimentare și sărare a preparatului, prelevând, de asemenea, probe de salivă. Rezultatele au arătat că bărbații care au ales să adauge sos picant în mâncarea lor prezentau niveluri mai ridicate de testosteron comparativ cu cei care au preferat un gust mai blând.
În schimb, preferința pentru sare nu a prezentat nicio corelație semnificativă cu nivelul de testosteron. Constatările au fost publicate într-un articol intitulat sugestiv „Some Like it Hot” în revista Physiology and Behaviour.[sursa]
Totuși, deși s-a observat o corelație clară între preferința pentru capsaicină — ingredientul activ care dă iuțeala ardeilor chili — și nivelul de testosteron, este important de reținut că o corelație nu indică neapărat o relație de cauzalitate. Este încă prea devreme pentru a afirma dacă această legătură este mai mult decât o simplă coincidență.
„Un spectru larg de factori, inclusiv cei genetici, fiziologici, psihologici și sociali, influențează gustul și consumul de alimente care conțin capsaicină.” notează autorii studiului.
Cu toate acestea, ar putea fi mai mult decât atât.
„Aceste rezultate sunt în concordanță cu numeroase cercetări care sugerează o legătură între testosteron și asumarea de riscuri financiare, sexuale și comportamentale. În acest caz, se aplică la asumarea de riscuri în materie de gust. De asemenea, este posibil ca consumul regulat de alimente picante să contribuie la creșterea nivelului de testosteron, deși până în prezent acest lucru a fost demonstrat doar pe rozătoare.” a declarat Laurent Bègue, unul dintre autorii studiului, pentru The Telegraph.[sursa]
Studiul la care face referire este o cercetare din anul 2013, care a arătat că șoarecii care au consumat capsaicină au prezentat niveluri hormonale crescute în comparație cu un grup de control.
Există, de asemenea, posibilitatea ca biologia să nu joace un rol central în acest fenomen, iar acești bărbați să fie influențați pur și simplu de percepția culturală conform căreia consumul de alimente picante este asociat cu o imagine de „virilitate.”
Este cunoscut faptul că bărbații cu niveluri mai ridicate de testosteron tind să fie mai competitivi, așa că este posibil ca aceștia să tolereze mâncarea picantă pentru a-și demonstra curajul.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: