Poate că în prezent planeta Marte este complet pustie, dar au apărut noi dovezi că nu a fost întotdeauna așa: au existat sezoane climatice pe Marte, într-un mod care ar fi putut favoriza existenţa vieții.
Un model de hexagoane din Craterul Gale sugerează o istorie a unui ciclu repetat de condiții de umiditate şi ariditate, permițând mineralelor să se usuce între perioadele umede pentru a crea formațiunile specifice care s-au fosilizat ulterior în rocă.
„Observăm crestele poligonale centimetrice exhumate cu îmbogățire în sulfat, unite la joncțiunile Y, care înregistrează fisuri formate în noroiul proaspăt datorită ciclurilor repetate de umezeală și uscare de intensitate regulată.”, arată echipa condusă de geochimistul William Rapin de la Universitatea Paul Sabatier din Franța.
„În loc de o activitate hidrologică sporadică indusă de impacturi sau vulcani, descoperirile noastre indică un climat susținut, ciclic, posibil sezonier, pe un Marte timpuriu.”, a mai adăugat cercetătorul.[sursa]
Implicațiile acestui lucru merg dincolo de un climat mai asemănător cu cel de pe Pământ. Ele adaugă și mai multă greutate la grămada de dovezi care arată că, în trecut, condițiile de pe Marte au fost favorabile apariției biochimiei – bazele moleculare ale vieții.
Deoarece suprafața planetei Marte nu a fost reînnoită de activitatea tectonică, aceasta păstrează o înregistrare geologică destul de cuprinzătoare a istoriei lui Marte, datând de până la 4,3 miliarde de ani. În această înregistrare au fost descoperite numeroase dovezi ale unui trecut umed, ale unor lacuri, râuri și oceane care au străbătut suprafața marțiană cu eoni în urmă.
Cum s-a descoperit că au existat sezoane climatice pe Marte
Hidroclimatul de la începutul planetei Marte este un pic mai dificil de reconstituit. Dar Rapin și echipa sa au demonstrat că este posibil dacă știi cum să cauți. Pe podeaua craterului Gale, unde explorează roverul Curiosity, au găsit o serie de modele hexagonale bine conservate în rocile sedimentare, bogate în săruri de calciu și magneziu, care datează de acum aproximativ 3,6 până la 3,8 miliarde de ani, la jumătatea a două perioade de timp cunoscute sub numele de Noachian și Hesperian.
Cunoaştem, pe baza a ceea ce s-a constatat pe Pământ, tipurile de procese care pot produce aceste modele într-un bazin uscat. Iar cercetătorii, după ce au studiat opțiunile, au ajuns la concluzia că cea mai probabilă explicație este uscarea noroiului umed.
Și nu doar uscarea într-un singur ciclu. Noroiul umed care se usucă o singură dată se fisurează în intersecții în formă de T. Maturizarea pe parcursul unor cicluri repetate de uscare este cea care produce intersecțiile de fisuri în formă de Y, rezultând un model hexagonal.
De asemenea, sărurile din roca cu model sunt la o concentrație mult mai mare decât în stratul solid de rocă, ceea ce sugerează că sărurile au fost depuse acolo, cel mai probabil, prin pătrunderea apei sărate în noroi, apoi prin evaporarea și lăsarea sării în urmă.
În cele din urmă, grosimea rocii modelate sugerează că pe Marte au persistat condiții regulate de umezeală și ariditate pentru o perioadă lungă de timp, de la mii până la poate milioane de ani.
Deocamdată, nu avem nicio dovadă de viață microbiană pe Marte, dar aceste condiții ciclice ar fi fost favorabile pentru organizarea moleculelor organice în compuși complecși. Știm că există molecule organice pe Marte și că acestea sunt probabil răspândite. Existenţa unor sezoane climatice pe Marte poate oferi răspunsuri privind viaţa pe Planeta Roşie, ori care să lămurească dacă aceasta a fost sau va putea fi locuită.
„Adăugarea dovezilor directe pentru o serie de cicluri repetate de umezeală și ariditate prezentate aici sprijină concluzia că respectivele condiții din vechiul crater Gale au fost favorabile proceselor de polimerizare prebiotică.”, scriu cercetătorii.[sursa]
„Descoperirile noastre sugerează că perioada de tranziție Noachian-Hesperian ar fi putut fi favorabilă pentru apariția vieții. Posibil mai mult decât eonul Noachian anterior, cu potențialul său de mediu de suprafață permanent umed.”, au mai arătat savanţii.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: