Favelele din Brazilia, ghetourile unde trăiesc milioane de oameni

Noutăţi

Favelele sunt ghetouri excesiv de aglomerate din Brazilia, formate la marginea oraşelor mari, în special în Rio de Janeiro şi Sao Paulo. Aceste habitate nu beneficiază pe deplin de serviciile civilizației urbane, fapt pentru care au o reputaţie foarte proastă.

Favelele au apărut atunci când persoane fără adăpost şi fără o ocupaţie legală au ocupat zone nelocuite de la marginea oraşelor. Acestea au început să construiască gherete cu materiale de obicei sustrase sau aruncate la gropile de gunoi. Gheretele au fost consolidate apoi cu cărămizi sau alte materiale, până ce au luat forma unor locuinţe.

În mod evident, nu este respectată nicio normă de siguranţă sau vreun plan de dezvoltare în aceste noi cartiere. Astfel, favelele au devenit extrem de aglomerate şi periculoase în acelaşi timp.[sursa]

favelele din brazilia

Cum au apărut favelele din Brazilia

Originile acestor mahalale au fost identificate undeva la finalul secolului al XIX-lea. Pe atunci, foştii sclavi, care fuseseră eliberaţi, au format comunităţi la marginea oraşelor, însă nivelul de trai era extrem de scăzut.

Totuşi, cea mai mare dezvoltare din punct de vedere demografic s-a petrecut între anii 1940-1970, din cauza urbanizării rapide care a avut loc în Brazilia. În această perioadă, un val uriaş de oameni au migrat din zonele rurale către oraşe.

Săraci şi fără educaţie, aceşti oameni s-au lovit de preţurile uriaşe ale locuinţelor din oraşe, fiind nevoiţi să-şi găsească un loc în favele.

Numărul de locuitori ai favelelor a crescut constant până în prezent. În jur de 1.000 de astfel de cartiere există în întreaga ţară. Un recensământ din anul 2010 a scos la iveală faptul că circa 6% din populaţia Braziliei locuieşte în favele. Asta înseamnă circa 13 milioane de oameni.

• CITEŞTE ŞI:  Epava de la Costineşti a fost ruptă în două şi va dispărea de tot. Povestea fascinantă a navei care a aparţinut lui Aristotel Onasis

Viaţa în favele

După cum spuneam, favelele s-au dezvoltat la periferiile marilor oraşe. Neavând documente de proprietate şi nici resurse financiare, locuinţele ridicate peste noapte de locuitori nu beneficiază de canalizări moderne, reţele de electiricitate sau apă curentă.

Totul a fost improvizat de locuitori, începând de la stâlpii de energie electrică pe care se pot vedea mii de cabluri încâlcite, până la ţevi de apă trase pe lângă locuinţe.

favele cabluri
Reţele electrice şi sanitare improvizate într-o favelă de la marginea oraşului Rio de Janeiro

Unul dintre cele mai mari pericole îl reprezintă canalizările improvizate. Acestea sunt adevărate bombe biologice, care răspândesc bolile şi provoacă foarte multe decese. Odată cu aceste îmbolnăviri au crescut şi poluarea, dar şi rata de mortalitate a nou-născuţilor.

În mod evident, şi în aceste comunităţi există oameni bogaţi şi oameni săraci. Unii dintre locuitori au reuşit să-şi deschidă afaceri care servesc nevoilor comunităţii. Alţii, se ocupă în continuare cu ilegalităţi.

Droguri, crime şi găşti

În general, comunităţile sărace sunt dominate de găştile care au ca ocupaţie de bază traficul de droguri şi prostituţia. Prezenţa poliţiei este sporadică şi astfel s-a făcut loc pentru miliţii locale, care s-au dezvoltat ca răspuns la prezenţa grupărilor violente.

Oamenii din oraşe asociază locuitorii favelelor cu sărăcia şi ilegalitatea. Astfel, au apărut discriminări în rândul locuitorilor din favele care doreau să-şi găsească un loc de muncă în oraş.

Guvernul a făcut în ultimii ani încercări de a ridica nivelul de trai din favele, contribuind la urbanizarea zonelor locuite de persoane care nu au preocupări infracţionale. Aceste măsuri au inclus construirea de locuințe mai sigure și mai durabile, îmbunătățirea infrastructurii și furnizarea de servicii de bază, precum și programe de educație și formare profesională pentru a ajuta oamenii din favele să obțină locuri de muncă și să iasă din sărăcie.

• CITEŞTE ŞI:  Ce sunt cercurile verzi misterioase din deşerturile Egiptului şi Arabiei Saudite şi cum produc acestea mâncare pentru milioane de oameni

De asemenea, deşi pare greu de înţeles, s-a dezvoltat o nouă ramură turistică: turismul de mahala. Oamenii sunt curioşi de modul de viaţă al locuitorilor din favele şi sunt dispuşi să plătească pentru a vedea cu ochii lor aceste locuri.

Pentru a satisface aceste noi cerinţe, au apărut şi firme care se ocupă cu acest tip de turism. Companiile specializate oferă ghiduri sigure în aceste zone dezavantajate, însă şi costurile sunt pe măsură. Cu această ocazie, şi micile afaceri din favele beneficiază de noi oportunităţi. Cu toate acestea, calitatea vieţii din favelele din Brazilia este în continuare extrem de scăzută.

Urmăriţi în materialul video de mai jos un reportaj din interiorul favelelor braziliene


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

curiozităţi despre viaţa în evul mediu

25 de curiozităţi despre viaţa în Evul Mediu: oamenii puteau vota şi făceau dragoste...

0
Viața în Evul Mediu, adică în perioada secolelor V-XV, era marcată de structuri sociale rigide, condiții economice variabile și influențe religioase puternice. Majoritatea populației...
toţi japonezii vor purta acelaşi nume

De ce toţi japonezii vor purta acelaşi nume până în anul 2531

0
Un studiu condus de Universitatea Tohoku arată că, până în anul 2531, toţi japonezii vor purta acelaşi nume, respectiv "Sato". Acesta este în prezent...
cele mai vechi aşezări omeneşti

Cele mai vechi așezări din lume au fost construite de o cultură la care...

0
Cele mai vechi aşezări omeneşti din istorie nu au fost construite în zonele la care ne-am aştepta, cum ar fi Africa sau Mesopotamia. Cu...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via