O insulă misterioasă a ieșit din mare în apropierea Veneției și are propriul ecosistem unic

Noutăţi

Oinsulă misterioasă a ieșit din mare în apropierea Veneției, având propriul ecosistem unic. Bacan, o insuliță aflată în largul Veneției, oferă o bucată de pământ de 250 de metri lățime și doar 10 metri lungime. Cel puțin, deocamdată.

Această fâșie de nisip obișnuia să apară din lagună doar vara, când apele se retrăgeau, însă acum este vizibilă pe tot parcursul anului, grație barierelor împotriva inundațiilor construite de oraș.

Bariera Mose, inaugurată în anul 2020 pentru a proteja Veneția de valurile mării, joacă un rol esențial în menținerea lui Bacan deasupra nivelului apei.

„Bariera accelerează fluxul de apă în lagună atunci când este ridicată, ceea ce aduce mai mult nisip și ajută la susținerea lui Bacan. Ridicând bariera în timpul iernii pentru a opri apele înalte, insula este protejată de valurile care obișnuiau să o erodeze.”, a explicat Giovanni Cecconi, inginer implicat în proiectul Mose, pentru The Times.[sursa]

insulă misterioasă a ieșit din mare
O insulă misterioasă a ieșit din mare în apropierea Veneției

Bacan: o insulă misterioasă a ieșit din mare

Ultima dată când Bacan a fost complet scufundată a fost în iarna anului 2020.

Astăzi, insulița le oferă venețienilor o evadare din aglomerația turistică a orașului. Localnicii vin aici să se bucure de Soare și să vâneze crustacee printre desișurile noii vegetații care a apărut pe insulă.

„Este un nou ecosistem care demonstrează că laguna poate evolua pozitiv, în paralel cu intervențiile umane.”, a adăugat Cecconi.

Totuși, unii experți avertizează că barierele împotriva inundațiilor perturbă echilibrul natural al lagunei. Aceste structuri blochează afluxul de nămol adus de valurile de furtună, un element esențial pentru mlaștinile sărate din lagună.

Conservarea acestor mlaștini este vitală în lupta împotriva schimbărilor climatice, deoarece ele pot absorbi de 30 de ori mai mult carbon decât o pădure. Însă schimbările climatice și dezvoltarea excesivă continuă să amenințe Veneția.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  Dezastrul prezis cu 25 de ani înainte să se întâmple: scufundarea Titanicului

Bacan a apărut ca o gură de aer proaspăt, în timp ce Veneția se scufundă sub greutatea apei și a turiștilor.

Pentru a limita impactul turismului excesiv, orașul a impus recent măsuri stricte. Grupurile mari de turiști sunt interzise, iar vizitatorii de o zi trebuie să plătească o taxă de intrare de 5 euro. Începând din această vară, numărul de persoane dintr-un grup turistic va fi limitat la 25, aproximativ jumătate din capacitatea unui autobuz cu etaj.

Cu toate acestea, localnicii sunt sceptici. Mulți consideră că măsurile sunt insuficiente pentru a proteja Veneția, care atrage anual 30 de milioane de turiști, majoritatea vizitând orașul doar pentru o zi.

Între timp, Veneția continuă să se confrunte cu provocări mai mari decât aglomerația turistică. Orașul se scufundă lent, din cauza creșterii nivelului mării, accentuată de schimbările climatice și de supradezvoltare.

În acest context, Bacan devine un refugiu prețios pentru localnici, atât timp cât rămâne departe de ochii turiștilor și ai dezvoltatorilor imobiliari.

„Trebuie să evităm chioșcurile de înghețată și hotelurile de lux.”, a concluzionat Cecconi.[sursa]


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

amantul reginei maria

Amantul Reginei Maria, cu care ar fi avut 2 copii, dintre cei 6 pe...

0
Când vine vorba despre amantul Reginei Maria a României, ne vom gândi, inevitabil, la prinţul Barbu Ştirbei, deşi regina s-a iubit cu mai mulţi...
viaţa vikingilor

Viaţa vikingilor: cum era viaţa de zi cu zi a legendarilor războinici ai nordului

0
Când ne gândim la vikingi, de obicei ne vine în minte imaginea unor războinici înalți și puternici, cu părul lung și bărbi blonde, purtând...
omul cu masca de fier

Cine a fost „Omul cu masca de fier” şi detaliile dramatice din spatele încarcerării...

0
De la un simplu valet, până la un posibil frate geamăn al regelui Ludovic al XIV-lea, adevărata identitate a prizonierului numit "Omul cu masca...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via