Sarah Rector s-a născut în anul 1902, în zona în care astăzi se află oraşul Taft, din statul american Oklahoma. Pe atunci, se numea Twine şi era un teritoriu al Indienilor Americani, întrucât Oklahoma nu era format ca stat.
Oraşul Twine aparţinea indienilor din tribul Creek. Stră-străbunica lui Sarah, pe nume Mollie McQueen, a fost sclavă de culoare ce aparţinea şefului de trib Opotheleyahola, în statul Alabama. Tribul a fost alungat către vest de către guvernul american, iar şeful de trib şi-a luat şi sclavii cu el.
Când teritoriul în care Sarah Rector s-a născut a devenit statul Oklahoma în anul 1907, guvernul federal a oferit fiecărui membru al tribului Creek parcele de pământ. Inclusiv micuţei Sarah, care încă nu împlinise 5 ani pe atunci. Aceasta a primit 64 de hectare de teren, care aveau să-i schimbe viaţa.
Ca mai toate înţelegerile dintre guvern şi triburile de nativi, şi de această dată autorităţile au crezut că-i vor îndupleca prin împroprietărirea cu teritorii întinse, dar care erau fără valoare. Cel puţin la acel moment.
Terenul primit de Sarah era considerat „inferior şi infertil”, care nu era potrivit pentru agricultură. În mod evident, terenurile mai bune au fost oferite albilor.
Mai mult decât atât, trebuiau plătite şi impozite pentru noile proprietăţi. Părinţii fetei, pe nume Joseph şi Rose, trebuiau să achite pentru terenul deţinut de Sarah suma de 30 de dolari pe an. Asta ar însemna, dacă ajustăm rata inflaţiei, circa 859,13 dolari pe an la valoarea din ziua de azi.
Suma era prea mare pentru veniturile modeste ale familiei Rector. Din acest motiv, Joseph s-a hotărât să vândă terenul copilei sale. Totuşi, autorităţile au respins cererea de scoatere la vânzare, din cauza legilor de împroprietărire.
Cea mai bogată persoană de culoare
Pentru a ţine pasul cu plata taxelor, Joseph a decis să dea în arendă terenul către compania Standard Oil.
Ulterior, în anul 1913, un investitor independent în domeniul petrolului, pe nume B.B. Jones, a săpat un puţ pe teritoriul familiei Rector şi a montat o sondă.
S-a dovedit că terenul deţinut de micuţa Sarah Rector stătea pe o pungă de petrol, care valora o avere.
Sonda scotea circa 2.500 de barili de petrol pe zi. Astfel, numai această sondă îi aducea micuţei Sarah suma de 300 de dolari pe zi. Asta ar însemna, la valoarea de azi, aproximativ 8.000 de dolari pe zi.
Unii specialişti i-au estimat averea din acea perioadă la circa 1 milion de dolari, respectiv 26 de milioane de dolari în prezent.
Ziarele vremii au numit-o pe Sarah drept „cel mai bogat negru din lume”.
În acele vremuri, părinţii de culoare nu obţineau de la sine tutela copiilor. Trebuiau să se adreseze instanţelor sau să numească un tutore alb. Tutorele ales pentru Sarah a fost Thomas Jefferson Porter, care avea grijă de ea dinainte să se ştie că va deţine o avere.
Deşi au existat speculaţii privind corectitudinea tutorelui, s-a dovedit că acesta era corect şi încasa numai 2% din veniturile fetei.
Sarah Rector a fost considerată persoană albă
Vestea că o persoană de culoare deţine o avere colosală s-a răspândit rapid, ajungând şi dincolo de ocean.
Deşi avea doar 12 ani, Sarah era curtată de mulţi bărbaţi. De asemenea, primea numeroase cereri de împrumut sau i se solicitau bani pur şi simplu.
Autorităţile din Oklahoma au declarat-o persoană albă, întrucât nu era posibil ca o persoană de culoare să deţină asemenea avere şi să se bucure de anumite avantaje.
Astfel, noul statut i-a permis tinerei Sarah să aibă o viaţă de vis. Putea cumpăra maşini de lux, putea călători cu trenul la clasa I şi, mai ales, a putut să se înscrie la o şcoală pentru albi, având parte de o educaţie bună.
Până la vârsta de 18 ani, Sarah Rector era milionară. S-a mutat împreună cu familia în oraşul Kansas, din statul Missouri. Deţinea o cafenea, o pensiune, o brutărie, sute de hectare de teren şi acţiuni la bursă.
S-a căsătorit cu Kenneth Campbell, într-o ceremonie restrânsă. Cei doi au avut trei copii, însă au divorţat în anul 1930.
Sarah Rector a fost afectată de Marea Criză Economică, care a costat-o o bună parte din avere. Cu toate acestea, a dus în continuare o viaţă bună, bucurându-se de beneficii pe care alte persoane de culoare nu le aveau.
A murit în anul 1967, la vârsta de 65 de ani şi a fost înmormântată în zona în care s-a născut, transformată între timp în oraşul Taft, din statul Oklahoma.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: