Cele mai vechi roiuri stelare, de pe vremea când Universul avea 460 de milioane de ani, descoperite de Telescopul Spaţial James Webb

Noutăţi

Astronomii au descoperit cele mai îndepărtate, și deci cele mai vechi roiuri stelare cunoscute. Este pentru prima dată când astronomii observă roiuri stelare de dinainte de prima jumătate de miliard de ani a Universului. Lumina acestor grupuri de stele legate gravitațional ajunge la noi de la doar 460 de milioane de ani după Big Bang.

Doi factori au fost cruciali pentru această descoperire. Obiectivul în infraroșu extrem de pătrunzător al JWST (Telescopul Spaţial James Webb) a fost capabil să vadă mai departe decât orice alt telescop până acum.

Apoi mai este și fenomenul de lentilă gravitațională. Aceasta este produsă de prezența unui corp ceresc foarte masiv (cum ar fi, de exemplu, un roi de galaxii) situat între un observator și o sursă de lumină îndepărtată. Lentila gravitațională, conferind un câmp gravitațional puternic în jurul său, are ca efect curbarea razelor de lumină care trec în apropierea ei, distorsionând astfel imaginile primite de un observator plasat pe linia de vedere.

Cele mai vechi roiuri stelare
Cele mai vechi roiuri stelare descoperite vreodată

Un grup masiv de galaxii din prim-plan a deformat spațiu-timpul într-o asemenea măsură încât, la fel ca o lentilă de sticlă, a mărit și distorsionat această galaxie îndepărtată.

Din imaginea distorsionată, întinsă ca un arc, echipa a reușit să detecteze roiuri stelare.[sursa]

Cele mai vechi roiuri stelare descoperite vreodată

Numele proiectului este Cosmic Gems (Pietre Prețioase Cosmice) – și este foarte potrivit. Aceste roiuri par să contribuie la majoritatea luminii ultraviolete provenite din galaxie, dezvăluind astronomilor ceva despre cosmosul mai larg.

„Aceste galaxii sunt considerate a fi o sursă principală a radiației intense care a reionizat Universul timpuriu. Ceea ce este special în legătură cu arcul Cosmic Gems este că, datorită lentilei gravitaționale, putem de fapt rezolva galaxia până la scara parsec!”, a declarat într-o declarație autorul principal Angela Adamo, de la Universitatea din Stockholm și Centrul Oskar Klein din Suedia.[sursa]

• CITEŞTE ŞI:  O cometă care se apropie de Pământ ar putea deveni mai strălucitoare decât stelele în această toamnă

Reionizarea reprezintă epoca de la formarea primelor stele până la aproximativ 1 miliard de ani după Big Bang, când gazul neutru de hidrogen domina Universul. Lumina primelor stele și galaxii a eliminat electronii din hidrogen (ionizându-l pentru a doua oară de la Big Bang). Pentru a face acest lucru, este nevoie de lumină energetică, cum ar fi emisiile ultraviolete ale stelelor fierbinți și foarte tinere.

Arcul cu lentilă gravitațională prezintă roiurile de stele
Arcul cu lentilă gravitațională prezintă roiurile de stele

Echipa internațională de cercetători a reușit să determine că roiurile de stele sunt masive, situate într-o regiune mică a galaxiei gazdă și foarte dense, semnificativ mai dense decât roiurile de stele care se găsesc în Universul mai apropiat.

„Aceste rezultate oferă dovezi directe care indică faptul că roiurile proto-globulare s-au format în galaxiile slabe în timpul erei de reionizare, ceea ce contribuie la înțelegerea noastră asupra modului în care aceste galaxii au reușit să reionizeze Universul.”, a explicat Adamo.

„Această descoperire impune, de asemenea, constrângeri importante asupra formării roiurilor globulare (n.r. o aglomerare de stele legate între ele de propria gravitație) și a proprietăților lor inițiale. De exemplu, densitățile stelare ridicate găsite în roiuri ne oferă primul indiciu cu privire la procesele care au loc în interiorul acestora, oferind noi perspective cu privire la posibila formare a stelelor foarte masive și a semințelor de găuri negre, ambele importante pentru evoluția galaxiilor.”, a mai spus Angela Adamo.

Echipa de cercetători se așteaptă ca acesta să fie doar primul sistem de roiuri stelare îndepărtate. Multe altele, unele care ar putea fi chiar mai îndepărtate, ar putea fi descoperite în curând cu JWST.

„Sunt încrezător că există și alte sisteme ca acesta care așteaptă să fie descoperite în Universul timpuriu, permițându-ne să aprofundăm înțelegerea galaxiilor timpurii.”, a declarat Eros Vanzella de la INAF – Astrophysics and Space Science Observatory din Bologna, Italia, unul dintre principalii colaboratori ai lucrării.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cel mai lung zbor din istorie hacienda

Cel mai lung zbor din istorie: 65 de zile în aer, într-un avion Cessna...

1
Cel mai lung zbor din istorie nu a fost făcut cu un avion de ultimă generaţie sau în cadrul unei misiuni militare deosebite, ci...
louis de funes

Louis de Funes, un actor legendar. Jandarmul care a făcut o lume întreagă să...

0
Louis de Funès a fost unul dintre cei mai iubiți și apreciați actori de comedie din Franța, care a jucat în peste 140 de...
sunat la Poliţie pentru a face o mărturisire

Un bărbat aflat pe patul de moarte a sunat la Poliţie pentru a face...

0
Într-o noapte rece de ianuarie, un apel telefonic a rupt liniștea unui spital din Tokyo. La celălalt capăt al firului, o voce slabă, dar...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via