Oraşe fondate de către Alexandru cel Mare. Câte oraşe a fondat şi câte mai există în prezent?

Noutăţi

Multe orașe fondate de către Alexandru cel Mare încă există, la mai bine de 2.300 de ani de la moartea sa. Marele conducător macedonean a trăit din iulie 356 î.Hr. până în iunie 323 î.Hr., fiind un cuceritor neînfricat și unul dintre cei mai străluciți generali militari din istorie.

Mai important decât campaniile sale militare este faptul că a pus bazele culturale ale lumii elene antice, înființând orașe pe teritoriile cucerite, de la Alexandria în Egipt până la granițele Indiei.

După cum singur a recunoscut, Alexandru s-a străduit să cucerească ținuturi până la „capătul lumii și Marea Exterioară”. El și legiunile sale au invadat India în anul 326 î.Hr., obținând o victorie importantă asupra Pauravas în Bătălia de la Hydaspes.

Cu toate acestea, după ani de război interminabil în Orientul Apropiat, puternicul general s-a întors în cele din urmă acasă, la cererea trupelor sale nostalgice.[sursa]

alexandria egipt
Alexandria, unul dintre cele 20 de oraşe fondate de către Alexandru cel Mare

Orașe fondate de către Alexandru cel Mare

Alexandru cel Mare a murit în Babilon, orașul pe care intenționa să și-l stabilească drept capitală, în anul 323 î.Hr. înainte de a putea executa o serie de campanii planificate, care ar fi început cu o invazie a Arabiei.

Înainte de moartea sa prematură, fiul lui Filip al II-lea al Macedoniei a fondat aproximativ 20 de orașe care i-au purtat numele, cel mai important fiind Alexandria din Egipt. Politica lui Alexandru de a stabili colonii grecești în ținuturile și orașele cucerite și răspândirea culturii grecești în Orient care a rezultat din aceasta au dus la apariția unei noi civilizații elenistice.

Iată câteva dintre cele mai importante orașe pe care le-a fondat în lumea cunoscută la acea vreme:

Alexandria, Egipt

Al doilea oraș ca mărime din Egipt a fost fondat în jurul unui mic oraș egiptean antic, în jurul anului 332 î.Hr. Alexandria era menită nu numai să devină un centru elenistic în Egipt, ci și să servească drept o legătură vitală între Grecia și bogata vale a Nilului.

Alexandria a fost pentru un timp centrul intelectual și cultural al lumii antice. Orașul, muzeul și faimoasă Bibliotecă din Alexandria au atras mulți dintre cei mai mari savanți ai vremii, inclusiv greci, evrei și sirieni.

• CITEŞTE ŞI:  Cât timp va mai exista Pământul şi cum se va sfârşi existenţa planetei noastre

De fapt, alexandrinii nu erau interesați de nimic care să aibă de-a face cu Egiptul, considerând orașul lor mai degrabă ca un fel de fundație divină a poporului grec. Marele istoric Plutarh ne spune că, atunci când Alexandru a părăsit Egiptul, a lăsat în urmă un „oraș grec mare și populat”.

Alexandria Arachosia, Afganistan

Un oraș care a fost supranumit în antichitate „Alexandria din Arachosia” este acum orașul modern Kandahar din Afganistan. Alexandru pare să fi fondat acest oraș pe locul unei garnizoane persane din secolul al VI-lea î.Hr. Apropierea de o trecătoare de munte, de un râu și de intersecția a trei rute comerciale pe distanțe lungi a făcut ca locația să fie de o importanță strategică vitală.

În zonă nu au fost descoperite clădiri grecești antice, însă numeroase monede au fost descoperite în diferite zone ale orașului, iar aici există inscripții și morminte grecești.

Alexandria Ariana, Afganistan

Primul dintre numeroasele Alexandrii din estul îndepărtat al Imperiului Macedonean, „Alexandria din Ariana”, în ceea ce este acum Afganistanul, a fost unul dintre cele peste 20 de orașe fondate sau redenumite de Alexandru cel Mare. Acum cunoscut sub numele de Herat, este al treilea oraș ca mărime din Afganistan.

Armatele grecești ale lui Alexandru au mutat capitala satrapiei Aria de la Artacoana la noul sit în anul 330 î.Hr. În același timp, marele general a extins o fortăreață persană existentă.

Alexandria Bucephalous, Pakistan

Fondat în memoria faimosului său cal, Bucephalus, Alexandru cel Mare a întemeiat orașul Alexandria Bucephalous în apropierea râului Indus, ca un omagiu adus credinciosului său tovarăș de luptă. Garnizoana acestui oraș antic a fost populată de veterani greci și persani, precum și de locuitori din zona Pauravas.

În ciuda faptului că astăzi este doar o ruină prăfuită, docurile mari descoperite la fața locului sugerează că Alexandria Bucephalous a fost proiectat ca un important centru comercial, evidențiind rolul strategic pe care Alexandru îl vedea pentru acest oraș în imperiul său extins.

Ai-Khanoum (Alexandria pe Oxus), Afganistan

Redescoperit accidental în anii 1960, Ai-Khanoum, cunoscut și sub numele de „Alexandria de pe Oxus,” reprezintă un sit arheologic de o importanță excepțională. Orașul a fost probabil fondat de Alexandru cel Mare și a devenit unul dintre centrele principale ale regatului greco-bactrian.

• CITEŞTE ŞI:  Cum şi-au căpătat peştii piranha dinţii şi cât sunt de periculoşi în realitate

Situat pe malul râului Oxus, orașul era dotat cu elemente specifice civilizației elenistice, cum ar fi un teatru grec, o sală de gimnastică și case cu curți interioare cu coloane, toate simboluri ale unei societăți sofisticate și bine organizate. Ai-Khanoum a devenit un oraș major în Imperiul Seleucid și ulterior în Regatul Greco-Bactrian, dar a fost distrus și nu a mai fost reconstruit după moartea regelui Eucratides în jurul anului 145 î.Hr.

Tir, Liban

Frumosul oraș antic Tyr, al patrulea centru urban ca mărime din Liban astăzi, nu a fost fondat de Alexandru, ci a fost cucerit și complet reconstruit de marele general. Orașul era inițial format din două centre urbane distincte: Tirul propriu-zis, aflat pe o insulă în largul mării, și așezarea asociată „Ushu” de pe continentul adiacent.

Alexandru cel Mare a legat insula de continent prin construirea unei șosele în timpul asediului său asupra orașului în 332 î.Hr., demolând vechiul oraș pentru a refolosi piatra tăiată. În 315 î.Hr., fostul general al lui Alexandru, Antigonus, a început propriul asediu al Tirului, cucerind orașul un an mai târziu. Tirul și-a recăpătat independența față de Imperiul Seleucid în anul 126 î.Hr.

Qalatga Darband, Irak

Una dintre cele mai recente descoperiri arheologice din regiunea kurdă a Irakului indică existența unor ruine greco-romane care datează probabil din timpul campaniei lui Alexandru cel Mare în Asia. Orașul antic Qalatga Darband a fost datat în perioada elenistică târzie sau la tranziția dintre perioadele elenistică și partă.

Situl a fost înregistrat în evidențele Direcției Generale de Antichități din Bagdad în 1973 și a fost unul dintre siturile cercetate în regiune după războiul din Irak, de către o misiune franceză în 2013.

Iskenderun, Turcia

Cunoscut istoric sub numele de Alexandretta sau Scanderoon, Iskenderun este cel mai mare district din provincia Hatay. Situat pe frumoasa coastă mediteraneană a Turciei, este un oraș uimitor de frumos și în ziua de azi. Orașul a fost fondat în anul 333 î.Hr. ca unul dintre numeroasele „Alexandrii”.

Oraşul este situat în apropiere de locul bătăliei de la Issus, care a fost purtată și câștigată de Alexandru cel Mare. Importanța orașului Iskenderun provine din apropierea sa de Porțile Siriene, cea mai ușoară cale de acces către terenul plat din provincia Hatay și Alep, care au fost cruciale în campania lui Alexandru împotriva Imperiului Persan.

• CITEŞTE ŞI:  Care este cel mai scump metal preţios din lume? Nu este aurul şi nici platina

Orașul Gaza, Palestina

Ultimul oraș care a opus rezistență pe drumul de război al lui Alexandru spre Egipt, Gaza a fost asediat de armata lui Alexandru timp de cinci luni în 332 î.Hr., iar trupele sale au ucis sau au luat prizonieri aproape toți locuitorii săi.

Alexandru a adus apoi beduini locali pentru a popula Gaza și a organizat orașul într-un polis (sau „oraș-stat”), stabilind rădăcinile culturii grecești în zonă. La scurt timp după aceea, Gaza a devenit un centru înfloritor al învățării și filosofiei elene.

Alexandria pe Caucaz, Afganistan

„Alexandria de pe Caucaz” (Bagramul modern, Afganistan) a fost una dintre numeroasele colonii fondate de Alexandru cel Mare. El a întemeiat orașul la o importantă răscruce de comunicații la poalele sudice ale lanțului muntos Hindu Kush. Regele grec a populat orașul cu 7.000 de macedoneni, 3.000 de mercenari, 7.000 de băștinași și 3.000 de adepți nemilitari începând cu luna martie a anului 329 î.Hr.

Alexandru a construit, de asemenea, forturi militare în ceea ce este acum Bagram, înlocuind forturile ridicate cu secole înainte de regele persan Cyrus cel Mare, în jurul anului 500 î.Hr. Cetățenii din Bagram par să se fi închinat lui Zeus, după cum sugerează monedele regelui greco-bactrian Eucratides descoperite în zonă. „Alexandria Caucazului” a fost una dintre capitalele regilor indo-greci care au condus zona timp de mulți ani, din 180 î.Hr. până în 10 d.Hr.

Aceste oraşe fondate de către Alexandru cel Mare nu doar că au servit drept centre strategice în campaniile sale militare, dar au și jucat un rol esențial în răspândirea culturii grecești în diverse regiuni ale Asiei. Deşi a trăit doar 32 de ani, Alexandru Macedon a rămas în istorie drept unul dintre cei mai mari conducători militari.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

primul automobil

Bertha Benz şi primul automobil modern produs în serie: Benz Patent-Motorwagen

0
Deşi istoria motoarelor este una lungă şi foarte complicată, primul automobil adevărat din istorie, care a dat naştere industriei auto, este considerat a fi...
anne boleyn

10 curiozităţi despre Anne Boleyn, frumoasa regină executată din cauza unor acuzaţii neadevărate

0
Anne Boleyn este un personaj fascinant, în ciuda faptului că s-au scurs aproape 500 de ani de la sfârşitul său tragic. Anne a fost fiica...
oraşul subteran derinkuyu

Oraşul subteran Derinkuyu, unde puteau locui 30.000 de oameni

0
Oraşul subteran Derinkuyu se află în regiunea Capadoccia, din Turcia şi este doar unul dintre mai multe astfel de oraşe descoperite de-a lungul timpului...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via