Top 10 cele mai puternice femei din istorie, care au influenţat viitorul

Noutăţi

Femeile nu au avut prea multe drepturi de-a lungul istoriei. De fapt, abia în ultimul secol rolul femeilor în societate a atins apogeul.

Cu toate acestea, au existat destule femei excepţionale, care au reuşit să se impună fără drept de apel într-o lume a bărbaţilor.

Dintre acestea, deşi este foarte dificil de făcut o departajare obiectivă, am ales 10 cele mai puternice femei din istorie, pe care le vom prezenta în lista de mai jos.

10 dintre cele mai puternice femei din istorie

#10. Hatșepsut (1507 î.Hr.-1458 î. Hr.)

Când ne gândim la cele mai puternice femei din antichitate, este foarte probabil ca prin minte să ne treacă numele Cleopatrei, faimoasa regină a Egiptului.

faraoana hatsepsut
Faraoana Hatşepsut, generată de un software pe baza statuilor şi descrierilor

Însă, deşi Egiptul a avut o perioadă destul de bună în timpul domniei Cleopatrei, aceasta a rămas în istorie mai degrabă pentru frumuseţea sa şi pentru relaţiile amoroase pe care le-a avut cu împăraţii romani Iulius Cezar şi Marc Antoniu.

Adevărata „vedetă” a egiptenilor este faraoana Hatşepsut.

Hatshepsut a fost o prințesă regală. Ea a fost fiica cea mai mare a faraonului Tutmes I și a consoartei sale.  

Prințul Tutmose, fiul celei de-a doua regine, s-a căsătorit cu Hatshepsut, sora lui vitregă (aveau același tată). Hatshepsut, acum regină a Egiptului, i-a dăruit soțului, care era şi fratele său vitreg în acelaşi timp, o fiică, pe nume Neferure. După moartea lui Tutmes al II-lea, Egiptul era amenințat de o criză dinastică. În haremul princiar exista un urmaș, de speță bărbătească, dar el era mult prea mic pentru a deveni rege. În astfel de situații era normal ca mama urmașului să devină regentul acestuia. Totuşi, în acea situație era ceva inadmisibil, pentru că mama naturală a copilului era de o speță mult prea joasă pentru a se urca pe tronul Egiptului. Într-un final s-a ajuns la un compromis. Tânărul rege s-a urcat pe tron, dar sub regența reginei Hatshepsut.

Timp de mai mulți ani, regina s-a comportat ca atare. După un timp, ea s-a încoronat ca rege, aruncându-l astfel pe tânărul Tutmes al III-lea în negura timpului.

Regina Hatşepsut a avut parte de o domnie relativ paşnică și prosperă.

Aceasta este socotită drept „unul dintre cei mai faimoși faraoni” ai Egiptului, construind temple somptuoase și protejând granițele regatului.

În timpul domniei sale, Hatshepsut a inițiat mari lucrări, în legătură cu care numele său va fi pomenit peste milenii. A ridicat două obeliscuri înalte de 30 de metri la Karnak şi ansamblul arhitectonic de la Deir la Bahari, în care munții din jur au fost înglobați în arhitectura templului, formând o originală piramidă, care cuprinde și mormântul femeii faraon.

De asemenea, a susţinut campanii militare în Nubia, Siria şi Levant.

Imediat după moartea ei, monumentele construite de singurul faraon femeie al Egiptului au fost distruse. Statuile care o reprezentau au fost desfigurate, iar numele ei a fost șters din toate scrierile vremii. Hatshepsut a fost considerată disparută din istorie timp de aproape 3000 de ani. Grație egiptologilor moderni ea și-a reluat locul care i se cuvenea pe scara ierarhică.

#9. Eleanor de Aquitania (1122-1204)

Eleanor de Aquitania a fost una dintre cele mai bogate şi puternice femei din Europa în timpul Evului Mediu.

• CITEŞTE ŞI:  O epavă ascunsă în adâncurile mării timp de 3.000 de ani este cea mai veche descoperită vreodată

Aquitania era cea mai mare şi mai bogată regiune a Franţei în sec. al XII-lea.

A moștenit de la tatăl ei ducatul de Aquitania, devenind ulterior regină consort a Franţei şi apoi a Angliei.

Este mama cunoscutului rege al Angliei, Richard Inimă de Leu. Înainte ca acesta din urmă să ajungă rege, mama sa a călătorit în întregul regat pentru a stabili alianţe puternice şi a înlătura eventuali duşmani.

eleanor de aquitania

Fiind o femeie curajoasă, Eleanor a insistat să participe la a doua Cruciadă, ca lider feudal al soldaților din ducatul ei.

De asemenea, Eleanor a reglementat relaţiile comerciale dintre Europa de Vest, Constantinopol şi Ţara Sfântă.

#8. Maria Terezia a Austriei (1717-1780)

Împărăteasă a Imperiului Habsburgic, a domnit timp de 40 de ani şi a controlat o mare parte a Europei, inclusiv Austria, Ungaria, Croaţia, Boemia şi o parte a Italiei.

maria terezia a austriei

Împărăteasa a avut 16 copii, care au devenit regi ai imperiului Roman şi regină a Franţei, regină a zonei Napoli şi Siciliei.

Împărăteasa Maria Terezia este cunoscută pentru reformele sale în educaţie şi politici liberale. Aceasta a înfiinţat Academia de Ştiinţă şi Literatură din Bruxeles.

De asemenea, împărăteasa a reformat sistemul militar al imperiului, crescând numărul soldaţilor cu circa 200% şi mărind taxele pentru o mai mare influenţă a guvernului.

#7. Împărăteasa Teodora (500-548)

Teodora a fost împărăteasă a Imperiului Bizantin şi este sfântă a Bisericii Ortodoxe Estice.

Teodora a fost căsătorită cu împăratul Iustinian I, fiind cea mai mare confidentă a împăratului. Aceasta l-a folosit pentru a-şi atinge scopurile personale.

Teodora debutează ca dansatoare de circ şi ulterior devine actriţă. La vârsta de 15 ani deja era o veritabilă vedetă a hipodromului. La fel ca majoritatea actriţelor la acea vreme, Teodora practica şi meseria de prostituată.

Cariera sa nu a durat foarte mult. La doar 16 ani a devenit amanta unui oficial sirian pe nume Hecebolus, care era guvernatorul teritoriului pe care astăzi se află Libia. A stat alături de acesta timp de 4 ani. În această perioadă guvernatorul a început să o trateze prost, abandonând-o într-un final.

imparateasa teodora

Ajunsă în Alexandria, Egipt, a lucrat ca filatoare de lână. Tot aici avea să se convertească la o formă veche de creştinism, numită monofizism.

După convertire, Teodora a ajuns la Constantinopol. Acolo l-a întâlnit pe Justinian, care era cu 20 de ani mai în vârstă decât ea.

După ce Justinian a fost încoronat, Teodora a devenit împărăteasă a Imperiului Bizantin.

Teodora a devenit una dintre cele mai puternice femei din perioada Evului Mediu.

A controlat afacerile externe şi a luptat pentru drepturile femeilor, îmbunătăţind procesul divorţului.

De asemenea, în timpul domniei lor, Constantinopolul a fost reconstruit, devenind unul dintre cele mai frumoase oraşe pe care omenirea le văzuse în ultimele secole.

Împarăteasa Teodora a murit în anul 548, la doar 48 de ani, probabil în urma unui cancer. A fost canonizată și este sărbătorită de Biserica Ortodoxă pe 14 noiembrie.

Moartea Teodorei a avut un impact major asupra împăratului Justinian, care nu s-a mai recăsătorit.

#6. Elisabeta I a Angliei (1533-1603)

Elisabeta I a fost una dintre cele mai puternice regine ale Angliei, care nu s-a căsătorit niciodată, fiind supranumită ,,Regina Virgină”.

A fost fiica regelui Henric al VIII-lea şi a frumoasei, dar controversatei regine Anne Boleyn.

regina elisabeta I a angliei

Cu ajutorul inteligenţei sale, Elisabeta I a reuşit să învingă Armada spaniolă şi să conducă cu succes regatul din 1558 până în 1603, perioadă cunoscută ca ,,Era Elisabetană”.

• CITEŞTE ŞI:  Porumbul era cultivat în Mexic încă de acum 10.000 de ani. Când a ajuns în ţările române

Elisabeta a studiat limbile greacă şi latină, retorica şi filosofia. Nu este de mirare susţinerea culturii şi legătura sa cu William Shakespeare.

Ca monarh, ultima din dinastia Tudorilor, regina a încurajat schimbările culturale precum renascentismul şi transformarea Angliei într-o ţară protestantă.

#5. Împărăteasa văduvă Cixi (1835-1908)

Împărăteasa văduvă Cixi a fost cea mai influentă personalitate de la sfârșitul Chinei imperiale.

Cixi reușește să ajungă concubina favorită a împăratului Xianfeng. În această poziție are șansa de a observa și învăța tainele cârmuirii unui imperiu.

Când acesta descoperă talentul ei pentru politică, împăratul îi permite, din ce în ce mai des, să ia parte la ședințele oficiale.

imparateasa cixi

Ea își face un obicei din a citi rapoartele venite din provincie și a le discuta mai apoi cu împăratul. Prinții conservatori, miniștri și funcționarii sunt indignați de faptul că o femeie se amestecă în treburile lor.

După moartea împăratului Xianfeng, la tron a urmat fiul acestuia şi al lui Cixi, împăratul Tongzhi.

În realitate, Cixi deţinea puterea şi lua toate deciziile. La moartea lui Tongzhi, la tron a urmat fiul acestuia şi nepotul lui Cixi, Guangxu.

Cixi, însă, era regentă, Guangxu fiind prea tânăr pentru a conduce imperiul.

Fără îndoială, împărăteasa văduvă Cixi a fost foarte iscusită în lupta pentru putere și lipsită de scrupule când era vorba de propriile interese.

Cixi a rămas în istorie drept o persoană crudă, ambițioasă și brutală.

Cu toate acestea, împărăteasa a instaurat reforme tehnologice şi militare şi a revizuit corupţia birocratică.

#4. Isabela I a Castiliei (1451-1504)

Isabela I a fost unul dintre cele mai puternice, dar şi cele mai controversate capete încoronate din istoria Spaniei.

Isabela a rămas în istorie pentru multe lucruri. Printre cele mai notabile se numără sponsorizarea lui Cristofor Columb în călătoria sa în emisfera vestică, descoperind America, pentru declanşarea Inchiziţiei spaniole, dar şi pentru unirea regiunilor spaniole într-un singur regat.

De asemenea, Isabela a fost principalul sponsor al lui Gonzalo Fernández de Córdoba, cel mai mare geniu și inovator militar al epocii.

isabela a castiliei
Actriţa Melike Ipek Yalova în rolul Isabelei de Castilia

Istoricii spun că Spania ar fi devenit o mare putere chiar și fără să beneficieze de descoperirea Americii. Cu toate acestea, descoperirea lui Columb i-a permis Spaniei să devină prima putere mondială din epoca modernă.

Isabela şi soţul său, Ferdinand, au condus împreună regatul, declanşând, în anul 1478, Inchiziţia, redând religiei romano-catolice rolul important în societatea spaniolă.

#3. Împărăteasa Wu Zetian (624-705)

Wu Zetian a fost unul dintre cei mai importanţi lideri din istorie, în această categorie incluzând şi bărbăţii.

wu zetian cele mai puternice femei

Deşi avea doar 13 ani pe când a fost trimisă la curtea împăratului Gaozong pentru a deveni consoartă, Wu Zetian era foarte bine educată, provenind dintr-o familie înstărită.

A devenit împărăteasă consoartă după ce a reuşit să le condamne la moarte pe două dintre consoartele regelui, una dintre ele fiind chiar împărăteasa consoartă Wang, iar cealaltă consoarta Xiao.

Wu Zetian a devenit din ce în ce mai puternică, iar la moartea împăratului Gaozong s-a autoproclamat împărat al Chinei.

A decis să întrerupă dinastia Tang, din care făcea parte fostul împărat, punând bazele propriei dinastii – Zhou.

Wu Zetian este singura femeie din istoria Chinei care a deţinut titlul de împărat.

• CITEŞTE ŞI:  Ștefan cel Mare a fost înmormântat fără sicriu, pe 13 bare de fier și cu capul pe un pat de cărămizi, înconjurat de o comoară care a fost ulterior furată  

În timpul domniei sale, aceasta a extins imperiul chinez, a implementat reforme educaţionale şi a contribuit decisiv la prosperitatea economică.

Ea a extins competențele poliției secrete, și sute de opozanti au fost exilați, închiși sau chiar uciși.

A influenţat răspândirea budismului în China şi a făcut această religie oficială, înlocuind Taoismul. A redus taxele şi a crescut producția din agricultură.

#2. Ecaterina a II-a a Rusiei (1729-1796)

Cunoscută și ca Ecaterina cea Mare, aceasta a condus Rusia către prosperitate, deşi nu era rusoaică.

ecaterina cea mare cele mai puternice femei

Una dintre cele mai faimoase femei din istorie, născută în Polonia, fiind o prinţesă germană, a reuşit să conducă Rusia prin intermediul unui mariaj care a durat 34 de ani.

Aceasta a continuat munca lui Petru I şi a ţarinei Elizabeta, de modernizare a Rusiei. De asemenea, a reuşit să iasă învingătoare în urma a două războaie cu Imperiul Otoman, extinzând Rusia pe trei continente.

Ecaterina pune bazele unor proiecte fără precedent la acea vreme: un azil de copii orfani, o școală de moașe, un stabiliment de igienă populară sau un institut de educație pentru fiicele de nobili.

Având o gândire liberală, influenţată de filosoful francez Voltaire, aduce muncitori germani să cultive pământurile Ucrainei și ale Volgăi. Spera ca prezența pe pământ rusesc a acestor străini cinstiți, sobri și activi să-i incite pe țăranii ruși și să le fie un exemplu.

Totodată, cheamă în Rusia medici, dentiști, arhitecti, ingineri şi meșteșugari, pentru a influenţa mentalitatea ruşilor.

Fiind ea însăşi o persoană educată, Ecaterina cea Mare a încurajat traducerea în limba rusă a unor opere străine, iar în anul 1783 a pus bazele Academiei Ruse de Limbă, care a publicat primul dicționar rus.

Deși i-au recunoscut meritul de a fi extins imperiul și de a fi întărit statutul Rusiei ca mare putere, istoricii slavofili au scris cu dezaprobare despre originea sa germană și ideile occidentale ale Ecaterinei. Lucru pe care îl întâlnim des în metodele de manipulare ale comuniştilor.

#1. Regina Victoria (1819-1901) – Top 10 cele mai puternice femei

Regina Victoria ocupă prima poziţie în acest top nu doar pentru faptul că a fost regină de drept a Regatului Unit, ci mai ales pentru că a fost liderul unui imens Imperiu Britanic, împărăteasă a Indiilor şi stăpână a 28 de colonii britanice.

Imperiul Britanic se întindea pe şase continente, iar Regina Victoria a fost la putere timp de 63 de ani.

regina victoria cele mai puternice femei

Domnia sa este cunoscută sub numele de Epoca Victoriană.

A fost o perioadă de schimbări industriale, culturale, politice, științifice și militare în cadrul Regatului Unit, și a fost marcată de o mare expansiune a Imperiului Britanic.

Epoca victoriană a fost o perioadă de creștere fără precedent a populației în Marea Britanie. Populația a crescut de la 13,9 milioane în 1831 la 32,5 milioane în 1901.

Dar întinderea Imperiului Britanic era colosală. Astfel, Victoria domnea peste mai bine de 450 de milioane de oameni, de pe o suprafaţă de aproximativ 37 de milioane km².

Regina Victoria este asociată cu expansiunea industrială, dezvoltarea economică și în special expansiunea Imperiului Britanic.

A realizat reforme asupra condiţiilor de muncă şi a militat pentru schimbări politice, culturale şi militare. De asemenea, în timpul domniei sale, a fost abolită sclavia din toate coloniile britanice.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

podea romană din marmură

O podea romană din marmură, extrem de frumoasă, a fost descoperită într-un vechi oraș...

0
Designul fascinant de complex a fost cândva o podea romană din marmură din interiorul unei vile luxoase care acum se află sub ape. O frumoasă...
alice liddell alice în ţara minunilor

Alice Liddell, copila a cărei poveste a inspirat personajul Alice în Ţara Minunilor

1
Alice în Țara Minunilor este o carte care ne-a fermecat copilăria cu aventurile fantastice și personajele sale memorabile. Dar puţini ştiu cine a fost...
atlantida

Atlantida, continentul dispărut care ar fi stat la baza marilor civilizaţii

0
Atlantida, adică "insula lui Atlas", este numele unei insule legendare menționate pentru prima oară în două dialoguri ale lui Platon, "Timaios" și "Critias". Atlantida...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via