Ruinele unui oraș antic, pierdute în negura timpului, rescriu istoria pe care o cunoaştem

Noutăţi

Ruinele unui oraș antic, pierdute în negura timpului, rescriu istoria pe care o cunoaştem. „Acesta este un tip de oraș foarte diferit”, spune autorul principal al noului studiu.

O tehnologie modernă, bazată pe lasere a fost folosită pentru a descoperi rămășițele unui oraș pierdut de mult timp pe Tongatapu, insula principală din Tonga. Amplasate de-a lungul țărmurilor idilice ale Pacificului, decorate cu palmieri, ruinele antice arată că mediile urbane au apărut în regiune mult mai devreme decât se credea. Şi cu mult înainte de sosirea europenilor.

Arheologii de la Universitatea Națională Australiană au folosit scanarea LiDAR aeriană pentru a cartografia peisajul din Tongatapu, care găzduiește capitala Tonga, Nukuʻalofa.

Aceasta a dezvăluit amprentele unor așezări care împărtășeau trăsăturile altor sisteme de așezări urbane găsite în alte părți ale lumii, inclusiv drumuri extinse, fortificații, structuri comunale și mii de movile de pământ.

De asemenea, au găsit dovezi ale unor movile mari de pământ numite „sia heu lupe” care au fost construite pentru sportul de prindere a porumbeilor, specific acestei zone.[sursa]

Ruinele unui oraș antic tonga
Tehnologia laser LiDAR dezvăluie ruinele unui oraș antic pierdute în negura timpului

Ruinele unui oraș antic, preced cu sute de ani sosirea europenilor

„Structurile de pământ au fost construite în Tongatapu în jurul anului 300 d.Hr. Acest lucru este cu 700 de ani mai devreme decât se credea anterior”, a declarat într-un comunicat Phillip Parton, autorul principal al studiului, cercetător şi doctor în arheologie la Universitatea Națională Australiană din Canberra.

„Pe măsură ce așezările au crescut, acestea au trebuit să găsească noi modalități de a susține această populație în creștere. Acest tip de amenajare – ceea ce noi numim urbanizare cu densitate redusă – pune în mișcare schimbări sociale și economice uriașe. Oamenii interacționează mai mult și fac diferite tipuri de muncă.”, a spus dr. Parton.

• CITEŞTE ŞI:  Cum și-a pierdut Venus apa: „sora geamănă a Pământului” a devenit o planetă infernală, nelocuibilă

Acest oraș a apărut cu mult timp înainte de sosirea europenilor în Tongatapu, în anul 1773 d.Hr., ceea ce risipește credința învechită conform căreia Pacificul de Sud a fost lipsit de societăți umane complexe înainte de colonizare.

Cercetătorii au susținut anterior că insulele din Pacific nu au dezvoltat așezări urbane deoarece densitatea populației lor era prea mică. Descoperirile din Tongatapu contestă acest punct de vedere, oferind dovezi ale urbanizării cu densitate redusă; o formă unică de oraș care a urmat o cale diferită de modelul european de așezări urbane.

„Urbanizarea nu este un domeniu care să fi fost investigat prea mult până acum. Când oamenii se gândesc la orașele timpurii, se gândesc de obicei la orașele europene vechi și tradiționale, cu locuințe compacte și străzi pietruite. Acesta este un tip de oraș foarte diferit.”, a adăugat dr. Parton.

„Faptul că avem acest tip de informații contribuie cu adevărat la înțelegerea noastră despre societățile timpurii din Pacific.”, a continuat cercetătorul.

O parte din această descoperire din Tonga se datorează noilor tehnologii precum LiDAR. Dezvoltată pentru prima dată la începutul anilor 1970 pentru explorarea spațială, această tehnologie de imagistică bazată pe laser permite arheologilor să cerceteze porțiuni de teren și să dezvăluie dovezi ale structurilor umane care au fost pierdute între timp în fața naturii.

În ultimii ani, această metodă revoluționară a fost folosită pentru a arăta că pădurea amazoniană din America de Sud a fost cândva „un stup” plin de orașe vaste. La fel ca orașele din America precolumbiană, cercetătorii cred că orașele vechi de secole din Tonga au fost probabil aduse în ruină în epoca colonizării.

• CITEŞTE ŞI:  Marele Buddha din Leshan, cea mai mare statuie a lui Buddha din lume

„Nu s-a prăbușit pentru că sistemul era defect; a fost mai mult legat de sosirea europenilor și de bolile introduse. Acesta este doar începutul în ceea ce privește primele așezări din Pacific. Probabil că mai sunt încă multe de descoperit.”, a explicat Parton.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

tudor vladimirescu

5 lucruri interesante despre Tudor Vladimirescu şi Revoluţia de la 1821

1
Au trecut 200 de ani de când Tudor Vladimirescu a reuşit să adune în jurul său o armată şi, având la bază o serie...
alexandru cel mare

10 curiozităţi despre Alexandru cel Mare, unul dintre cei mai mari conducători din istorie

3
Alexandru cel Mare, cunoscut şi sub numele de Alexandru Macedon, s-a născut în data de 20 iulie 356 î.Hr., în Pella, Macedonia Antică....
Plantele își comunică suferința

Plantele își comunică suferința folosind propriul sistem nervos, conform unui nou studiu

0
Un nou studiu ştiinţific arată că plantele își comunică suferința folosind propriul sistem nervos. De exemplu, plantele pot elibera hormoni de stres ca răspuns...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via