Sarah Breedlove, cunoscută mai bine ca Madam C. J. Walker, s-a născut în data de 23 decembrie 1867 într-un sat din statul american Louisiana. Povestea sa de viaţă este foarte interesantă, aceasta fiind prima femeie care a devenit milionară prin forţe proprii din istoria SUA, într-o perioadă în care femeile, şi mai ales cele de culoare, nu aveau prea multe şanse în viaţă.
Sarah Breedlove s-a născut într-o plantaţie de bumbac din Louisiana şi a mai avut cinci fraţi. La fel ca majoritatea copiilor de atunci, Sarah a început să lucreze alături de părinţi încă de la o vârstă fragedă.
Sarah a fost primul copil din familia sa care s-a născut liber, după ce preşedintele Abraham Lincoln a emis Proclamaţia de Emancipare, prin care a declarat liberi toți sclavii din toate statele Confederației.
Madam C. J. Walker, orfană la 7 ani, măritată la 14 ani şi văduvă la 20 de ani
Sarah a rămas orfană la vârsta de doar 7 ani. Mama sa a murit din cauza epidemiei de holeră, în anul 1872. Tatăl său s-a recăsătorit, însă a murit un an mai târziu. A rămas în grija surorii sale mai mari şi a cumnatului său, Jesse Powell.
Din cauza comportamentului dispreţuitor pe care îl suporta din partea cumnatului său, Sarah s-a căsătorit cu un muncitor pe nume Moses McWilliams. Avea doar 14 ani în acel moment.
Trei ani mai târziu, Sarah a născut-o pe fiica sa, Leila, moment în care şi-a propus să facă orice sacrificiu pentru ca fiica sa să aibă o viaţă mai bună. Dar viaţa i-a fost potrivnică. La scurt timp după ce Lelia a împlinit 2 ani, Moses a fost ucis într-un accident, iar Sarah a rămas singură, cu un copil, la doar 20 de ani.
Sarah s-a recăsătorit în anul 1894, dar s-a despărţit de cel de-al doilea soţ, pe nume John Davis, în anul 1903.
Tânăra s-a mutat în oraşul St. Louis, unde a lucrat într-o spălătorie. Câştiga puţin peste 1 dolar pe zi.
Lucrând până la 14 ore pe zi, Madam C. J. Walker a reuşit să economisească destui bani pentru a-şi trimite fiica la Colegiul Knoxville.
În anul 1906, Sarah s-a măritat cu Charles Joseph Walker, care lucra în publicitate. Astfel a devenit cunoscută drept Madam C. J. Walker. Acesta avea să fie începutul succesului său.[sursa]
Propriile probleme au determinat-o să-şi deschidă afacerea
Pe când Madam C. J. Walker avea în jur de 30 de ani a început să-i cadă părul. Cauza era un cumul de stres şi ani de utilizare a produselor de slabă calitate pentru păr.
Dar nu era singura. De fapt, majoritatea femeilor de culoare din acea vreme aveau aceeaşi problemă, însă pe piaţă nu existau produse de îngrijire a părului pentru acele femei.
Madam C. J. Walker a încercat diverse produse pentru problema sa, dar fără succes. Pentru că nu a găsit nimic potrivit, a început să experimenteze propriile leacuri de îngrijire a părului.
Madam C. J. Walker a declarat mai târziu unui reporter că a avut un vis în care i s-a spus ce ingrediente să folosească pentru a crea produsul-minune.
În doar câteva săptămâni, problemele sale cu părul s-au remediat vizibil. Deoarece prietenele sale s-au arătat interesate de acel leac, şi-a dat seama că ar putea să vândă produsul şi să-şi întemeieze o afacere.
Astfel, Madam C. J. Walker a preparat acasă o cantitate mai mare din acel produs-minune, după care a început să vândă din uşă în uşă prietenilor şi vecinilor, oferind şi mostre gratuite. Soţul său a contribuit cu sfaturi practice, pe care proaspăta femeie de afaceri le-a pus în practică.
Această tehnică a funcţionat, iar femeile de culoare din St. Louis au început să cumpere produsele cu entuziasm. Tocmai în această perioadă, Sarah a aflat că fratele ei din Denver a murit, lăsând în urmă o văduvă şi patru fiice. Din acest motiv, a decis să se mute acolo pentru a le ajuta, unde a continuat să-şi vândă produsele din uşă-n uşă, având în continuare succes.
Madam C. J. Walker, prima femeie devenită milionar prin forţele proprii
În anul 1910, Madam C. J. Walker s-a mutat în Indianapolis, unde a construit o fabrică, un salon de coafură, un laborator pentru produsele sale şi o şcoală de înfrumuseţare.
Angajaţii săi erau în principal femei, chiar şi în funcţiile importante, un lucru total neobişnuit pentru acele vremuri.
Până în anul 1917, Madam C. J. Walker Manufacturing Company avea în jur de 3.000 de angajaţi şi peste 20.000 de agenţi de vânzări. Aceştia foloseau modelul pe care decenii mai târziu l-au adoptat companii precum Avon sau Oriflame.
Compania înfiinţată de către Madam C. J. Walker a devenit cea mai de succes afacere americană a unor persoane de culoare. De asemenea, Madam C. J. Walker a devenit prima femeie milionară din SUA care şi-a făcut averea pe forţe proprii.
După ce a devenit o femeie de succes, Madam C. J. Walker nu a uitat de unde a plecat. A dat înapoi comunităţii mai mult decât a primit. A deschis centre sociale şi de educaţie şi a oferit burse şcolare elevilor de culoare pentru a-i încuraja să-şi urmeze visele.
Madam C. J. Walker a murit în anul 1919, la doar 51 de ani, din cauza unor complicaţii legate de hipertensiune. Compania a rămas în administrarea fiicei sale, A’Lelia Walker.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: