Este indubitabil faptul că a avea copii generează un stres semnificativ asupra corpului, afectând practic fiecare aspect al acestuia. Ce efecte are sarcina asupra corpului uman şi care este consecința neobișnuită a sarcinii asupra vârstei biologice?
Cu toate că este universal recunoscută natura costisitoare a sănătății în ceea ce privește faptul de a fi părinte, nu există un standard pentru evaluarea necesităților biologice ale unei mame în timpul sarcinii.
Un nou studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea Yale (SUA) ar putea oferi o mai bună înțelegere a procesului de îmbătrânire celulară în timpul și după sarcină.[sursa]
Ce efecte are sarcina asupra corpului uman şi a vârstei biologice
Cercetările privind ADN-ul uman și modificările moleculare acumulate în timp, cunoscute sub numele de îmbătrânire biologică, au evidențiat efortul semnificativ al sarcinii asupra celulelor corpului. Acest efort se aseamănă cu evenimente traumatice precum intervențiile chirurgicale și bolile grave, adăugând, practic, ani de schimbări la nivel celular pentru o femeie.
Din fericire, schimbările asociate cu astfel de evenimente stresante pot fi tranzitorii și reversibile. Studiile au arătat că, spre deosebire de vârsta cronologică, vârsta biologică poate să stagneze și chiar să revină la un moment dat după unele evenimente stresante.
O analiză recentă a probelor de sânge prelevate de la 119 femei în diferite etape ale sarcinii și post-partum oferă informații utile despre efectul neobișnuit al sarcinii asupra vârstei biologice. Analiza relevă o „inversare semnificativă a îmbătrânirii biologice” după naștere.
Unele mame care alăptează au experimentat chiar o „fântână genetică a tinereții”, cu vârsta biologică inversată până la un punct mult anterior concepției copilului.
Deși măsurătorile indică o capacitate remarcabilă a corpului de a se recupera după schimbările profunde asociate sarcinii, cercetătorul Kieran O’Donnell subliniază că sunt multe aspecte de învățat în ceea ce privește mecanismele implicate.
„Sunt multe aspecte de urmărit aici. În primul rând, nu știm dacă efectul de recuperare postpartum este relevant pentru rezultatele de sănătate maternă pe termen scurt sau lung și dacă aceste efecte se acumulează pe parcursul sarcinilor succesive. De asemenea, nu știm dacă scăderea postpartum a vârstei biologice reprezintă pur și simplu recuperarea sistemului la vârsta biologică pre-sarcină sau, mai provocator, dacă sarcina ar putea avea un efect de întinerire.”, a spus O’Donnell, specialist în științele reproducerii la Yale.
Orice factor de mediu poate determina organismele să activeze anumite modificări epigenetice pentru a gestiona mai bine funcțiile biologice. Aceste modificări epigenetice nu numai că persistă în timp ce celulele se divid și se multiplică, dar pot fi și transmise urmașilor.
După naștere, vârsta biologică poate fi „dată înapoi”
Ca indicator al vârstei biologice, epigenetica poate servi ca un fel de orologiu standard pentru îmbătrânire, permițând compararea funcționării între diferite persoane. Un stil de viață traumatic, cu nutriție deficitară, expunere la stres sau sănătate precară poate duce la modificări ale materialului genetic nuclear al unei celule, comparativ cu o persoană care a avut o copilărie împlinită și o dietă sănătoasă.
Datorită studiului realizat de O’Donnell și echipa sa, acum putem presupune că celulele unei mame adaugă aproximativ 2,5 ani de modificări epigenetice în doar 18 săptămâni de sarcină, acoperind perioada de la începutul sarcinii până la sfârșitul acesteia.
Creșterea în greutate pe parcursul sarcinii nu a contribuit semnificativ la schimbările epigenetice, conform descoperirilor echipei de cercetare, deși indicele de masă corporală (IMC) al mamei înainte de sarcină a fost asociat cu o îmbătrânire celulară crescută în timpul sarcinii.
În timp ce nopțile nedormite, durerile de spate și schimbarea scutecelor aduc propriul lor stres, nașterea vine ca un mare ajutor pentru corpul mamei, reducând vârsta biologică mult mai mult decât crește la începutul sarcinii.
Pentru mamele care raportează alăptarea, starea lor postpartum a schimbărilor epigenetice ar putea chiar să ducă la o vârstă biologică mult mai tânără decât cea măsurată la începutul sarcinii.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: