Anthony Gignac este un escroc care a reuşit să-şi creeze o viaţă de lux, prefăcându-se că este un prinţ saudit, extrem de bogat, vreme de aproape trei decenii. În tot acest timp, bărbatul se caza în hoteluri cunoscute, mânca la restaurante de lux, circula cu maşini cu numere diplomatice, purta bijuterii scumpe şi obţinea tot felul de favoruri datorită presupusului său statut. Însă a fost dat de gol de o greşeală de amator.
Anthony Gignac, pe numele său adevărat José Moreno, s-a născut în anul 1970, în Columbia. Anthony şi fratele său mai mic, Daniel, au rămas orfani de la vârste fragede. În anul 1977, cei doi fraţi au fost adoptaţi de o familie din clasa de mijloc din statul american Michigan, ajungând să locuiască în SUA.
Începutul „carierei”
La vârsta de 12 ani, Anthony Gignac deja începuse să se dea drept membru al unei familii regale. A convins chiar un dealer Mercedes să-i aprobe un test-drive, spunându-i că este fiul unui prinţ saudit.
Începând cu anul 1988, Anthony Gignac a fost arestat în repetate rânduri, după ce s-a dat drept membru al unei familii regale din Orientul Mijlociu.
La început s-a recomandat drept „Prinţul Adnan Khashoggi”, după renumitul om de afaceri şi traficant de arme din Arabia Saudită. Ulterior, a început să se dea drept „Prinţul Bin Khalid Al Saud”, cel de-al zecelea copil al regelui Salman al Arabiei Saudite.
În anul 1991, ziarul „LA Times” l-a numit într-un reportaj de investigaţii drept „Prinţul Fraudelor”. Anthony Gignac, folosindu-se de identitatea sa regală, a făcut cheltuieli uriaşe, cazându-se la diferite hoteluri din Los Angeles şi închiriind limuzine de lux. A promis companiilor respective că membrii Familiei Regale Saudite se vor ocupa de facturi. Evident, nu s-a ocupat nimeni. Pentru această fraudă, Anthony Gignac a primit doi ani de închisoare.
Dar închisoarea nu avea să-l oprească pe Anthony. Astfel, de-a lungul anilor ’90 şi la începutul anilor 2000, Anthony Gignac a continuat să-şi folosească alter-ego-ul şi să facă cheltuieli de zeci de mii de dolari, promiţând că facturile vor fi achitate de către bogata familie regală din Arabia Saudită.[sursa]
Escrocheriile lui Anthony Gignac
Una dintre cele mai mari escrocherii ale lui Anthony Gignac a fost cea în care a reuşit să convingă compania American Express să-i emită un card de credit Platinum, cu 200 de milioane de dolari credit, pe numele adevăratului prinţ Al Saud. A motivat solicitarea sa prin faptul că şi-ar fi pierdut cardul, iar dacă nu ar primi altul în loc în timp util, l-ar supărat pe tatăl său, Regele Salman. Solicitarea sa a primit un răspuns pozitiv, iar American Express i-a eliberat „prinţului” un nou card, cu creditul solicitat.
În anul 2003, Anthony Gignac a fost arestat după ce a încercat să încaseze o sumă de 29.000 de dolari în numele adevăratului prinţ Al Saud. A fost condamnat la 77 de luni de închisoare în anul 2006.
În timpul anchetei, Gignac le-a spus poliţiştilor că ar fi primit o linie de credit din partea Familiei Regale Saudite pentru a nu da declaraţii, după ce ar fi avut legături dubioase cu un prinţ saudit adevărat.
Nici de această dată închisoarea nu l-a oprit pe Anthony Gignac. Escrocul şi-a perfecţionat tehnicile cât timp a stat după gratii, iar când a fost eliberat, a continuat să se dea drept prinţul Al Saud.
Ce-i drept, Gignac se comporta şi arăta ca şi cum ar fi fost extrem de bogat. Locuia într-un penthouse într-un zgârie-nori dintr-un cartier select de pe Fisher Island, Miami, afirmând că în fapt el este proprietarul întregului imobil. Îi avea ca vecini, printre alţii, pe Oprah Winfrei sau fostul tenismen Andre Agassi.
Anthony Gignac conducea maşini de lux, precum Ferrari, Bentley sau Rolls Royse, care aveau plăcuţe de înmatriculare cu numere diplomatice. Avea accesorii de la branduri de lux şi purta bijuterii scumpe.
Cum a fost prins Anthony Gignac
Totul a ieşit la iveală atunci când acesta a încercat să ia legătura cu un bogat dezvoltator de imobiliare pe nume Jeffrey Soffer din cardul Turnberry Associates. Reprezentanţii lui Anthony Gignac au luat legătura cu omul de afaceri şi i-au spus că prinţul vrea să investească 440 de milioane de dolari în hotelul său din Miami, denumit Fontainebleau.
Soffer a fost de acord să vină la întâlnirea cu Gignac. La prima întâlnire „prinţul” a venit la bordul unui Ferrari cu numere diplomatice, fiind convingător în ceea ce priveşte identitatea sa.
Astfel, Soffer a început să investească pentru a-l ţine mulţumit pe „prinţ”. L-a plimbat cu avionul său privat şi i-a făcut cadouri în valoare de circa 50.000 de dolari. Pentru că, nu-i aşa, ce înseamnă 50.000 de dolari atunci când „prinţul” urma să investească 440 de milioane de dolari în hotelul lui Soffer?
Soffer a simţit totuşi că ceva nu era în regulă în toată această poveste. A observat în timpul prânzurilor că „prinţul” înfuleca cu mare plăcere carnea de porc. Acest lucru era în dezacord total cu credinţa musulmană.
Dezvoltatorul a cerut atunci echipei sale de securitate să-l verifice îndeaproape pe „prinţ”. Investigaţiile acestuia au arătat că prinţul Al Saud era nimeni altul decât Anthony Gignac, un escroc condamnat în repetate rânduri.
Jeffrey Soffer a anunţat poliţia. „Prinţul” a fost arestat atunci când a vrut să zboare din Londra spre New York folosind documente falsificate.
Condamnarea
Ulterior, anchetatorii au făcut percheziţii la casa lui din Florida, unde au descoperit complexitatea escrocheriei. Totul era fals. Începând de la numerele de înmatriculare diplomatice, pe care le-a cumpărat de pe eBay, cardurile de credit de la American Express, documentele de identitate şi până la conturile de pe reţelele de socializare.
Singurele lucruri care erau adevărate în povestea lui Gignac erau bijuteriile şi imobilele pe care acesta le deţinea. Însă toate aceste bunuri erau obţinute prin înşelăciuni complexe. Zeci de oameni au căzut victime escrocheriilor lui Anthony Gignac, acesta convingându-i că face parte dintr-o familie regală influentă.
De la victimele sale, Anthony Gignac a obţinut cel puţin 8 milioane de dolari şi cadouri foarte scumpe.
În anul 2019, Anthony Gignac a fost condamnat la 18 ani de închisoare. A fost acuzat de înşelăciune, fals privind identitatea şi folosirea ilegală de calităţi oficiale.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: