Oceanele interioare ai sateliților par să fie destul de comune printre sateliții planetelor gigantice din Sistemul Solar, iar cercetătorii cred că pot adăuga încă unul pe listă: un ocean de pe Mimas, satelitul lui Saturn.
Mimas, satelitul lui Saturn, este cunoscut pentru suprafața sa plină de cratere, unul dintre acestea făcându-l să semene foarte mult cu Steaua Morții din filmele Războiul Stelelor. Dar se pare că suprafața nu este singurul lucru interesant la acest satelit, căci se ascund multe lucruri fascinante și în interiorul său.
Mimas, satelitul lui Saturn, ascunde un ocean în interiorul său
Lucrarea de față se bazează pe cercetări anterioare care au arătat că Mimas are neregularități în orbita sa. O sugestie a fost că posedă un nucleu stâncos în formă de ou, provocând deriva. O altă posibilitate era existența unui ocean îngropat adânc în interiorul satelitului, fără a afecta prea mult suprafața.
Noile modele sugerează că acest scenariu din urmă este cel mai plauzibil. Nucleul alungit ar trebui să semene mai mult cu o clătită decât cu un ou. Modelele indică faptul că un ocean lichid ar putea fi găsit la adâncimi cuprinse între 20 și 30 de kilometri sub suprafață.
„Mimas este un satelit mic, cu doar aproximativ 400 de kilometri în diametru, iar suprafața sa acoperită cu cratere nu dădea niciun indiciu despre oceanul ascuns în subteran.”, a declarat coautorul dr. Nick Cooper, de la Universitatea Queen Mary din Londra (Anglia).
„Această descoperire plasează Mimas într-un ‘club’ exclusivist de sateliți cu oceane interioare, în care se află și Enceladus și Europa, dar cu o diferență unică: oceanul său este remarcabil de tânăr, estimat la doar 5-15 milioane de ani.”, spune dr. Cooper.[sursa]
Intervalul de vârste potențiale este puțin mai larg, în funcție de modelul utilizat. Cea mai mare vârstă pe care o poate avea oceanul este de 25 de milioane de ani. Cea mai mică este de doar 2 milioane de ani. Indiferent de vârsta exactă, oceanul este incredibil de tânăr. Nicio altă lună cunoscută cu ocean nu se compară cu aceasta.
Misiunea Cassini
„Existența unui ocean de apă lichidă recent format face din Mimas un candidat ideal pentru studiu, pentru cercetătorii care investighează originea vieții.”, explică Dr. Cooper.
Analiza a fost posibilă datorită datelor de la misiunea Cassini, o colaborare internațională între NASA, Agenția Spațială Europeană și Agenția Spațială Italiană. Sonda Cassini și-a petrecut 13 ani în jurul lui Saturn, studiind planeta, inelele sale și sateliții săi.
Sonda a fost distrusă intenționat în anul 2017 pentru a proteja acești sateliți de posibila contaminare de pe Pământ. Și aproape șapte ani mai târziu, datele continuă să conducă la descoperiri majore.
„Acesta a fost un efort de echipă remarcabil, cu colegi din cinci instituții diferite și trei țări diferite care s-au adunat sub conducerea dr. Valéry Lainey pentru a dezvălui o altă caracteristică fascinantă și neașteptată a sistemului lui Saturn, folosind date de la misiunea Cassini.”, a mai declarat Dr. Cooper.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: