Marița a fost o adolescentă în vârstă de 15 ani (după alte surse 12 ani), din zona Timocului, care a devenit eroină după ce a fost împușcată de către soldații Imperiului Otoman.
Sacrificiul fetei a avut loc în data de 9 ianuarie 1878, în timp ce ducea apă militarilor români din zona Smârdanului.
Mariţa ducea apă şi alimente soldaţilor români
În timpul Războiului de Independență din anul 1877, Marița s-a alăturat trupelor române în bătălia de la Smârdan. Fetiţa era voluntar, şi căra apă și alimente soldaţilor din tranșee care luptau cu otomanii la sud de Dunăre.
Copila a făcut parte dintr-un grup de 37 de tinere fete care au oferit sprijin activităților Serviciului Sanitar.
În data de 9 ianuarie 1878, Mariţa a fost împuşcată de către soldaţii otomani în timp ce căra, cu o galeată din lemn, apă militarilor români din tranşee.
Mariţa a fost prima dintre cele cinci fete voluntare căzute victime, la Smârdan.
În data de 12 ianuarie 1878, după câteva ore de luptă, Armata Română a cucerit Smârdanul (azi satul se numeşte Inovo şi face parte din comuna Vidin, din Bulgaria), cu prețul vieţii a 286 de soldați și ofițeri.
Memoria eroinei de la Smârdan a fost cinstită cu o statuie
În anul 1905, românii si aromânii din Valea Timocului au ridicat la Smârdan, pentru a cinsti memoria Mariței, un monument din bronz ronde-bosse, în apropierea Cimitirului Militarilor Români.
În timpul Primului Război Mondial, în anul 1917, monumentul a fost distrus. A fost dinamitat de către trupele germano-bulgare, care au luptat contra României în timpul războiului.
Trupele germane, conuse de către generalul Mackensen au atacat România din sud. În acest timp, alte trupe germane şi austro-ungare au atacat dinspre Carpați. A fost ocupat Bucureștiul şi două treimi din România, fiind distruse multe alte monumente istorice.
După terminarea războiului, autoritățile bulgare nu și-au mai dat acordul pentru reconstruirea monumentului dedicat Mariţei.
În urma unei iniţiative private a românilor din Timoc, a fost dezvelit în anul 2001 un nou monument în amintirea Mariţei. De această dată, a fost expus pe pământ românesc, într-un parc din oraşul Calafat.
Monumentul este un ronde-bosse din piatră, realizat de un artist vasluian. Statuia o reprezintă pe Mariţa, purtând un costum tradiţional. În mâna stângă fetiţa ţine o găleată, iar în mâna dreaptă, o coroană. În anul 2008, fie din cauza calităţii slabe a materialului, fie din cauza unor rău-voitori, statuia avea braţul drept rupt.
Pe latura dreaptă este fixată o placă din marmură albă, cu inscripţia: „În memoriam Mariţa fetiţa vlahă împuşcată de turci la Smârdan în timp ce ducea apă soldaţilor români 1877”.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: