Mariţa, eroina de la Smârdan împuşcată de turci la doar 15 ani, în timp ce căra apă soldaţilor români

Noutăţi

Marița a fost o adolescentă în vârstă de 15 ani (după alte surse 12 ani), din zona Timocului, care a devenit eroină după ce a fost împușcată de către soldații Imperiului Otoman.

Sacrificiul fetei a avut loc în data de 9 ianuarie 1878, în timp ce ducea apă militarilor români din zona Smârdanului.

Mariţa ducea apă şi alimente soldaţilor români

În timpul Războiului de Independență din anul 1877, Marița s-a alăturat trupelor române în bătălia de la Smârdan. Fetiţa era voluntar, şi căra apă și alimente soldaţilor din tranșee care luptau cu otomanii la sud de Dunăre.

Copila a făcut parte dintr-un grup de 37 de tinere fete care au oferit sprijin activităților Serviciului Sanitar.

În data de 9 ianuarie 1878, Mariţa a fost împuşcată de către soldaţii otomani în timp ce căra, cu o galeată din lemn, apă militarilor români din tranşee.

Mariţa a fost prima dintre cele cinci fete voluntare căzute victime, la Smârdan.

În data de 12 ianuarie 1878, după câteva ore de luptă, Armata Română a cucerit Smârdanul (azi satul se numeşte Inovo şi face parte din comuna Vidin, din Bulgaria), cu prețul vieţii a 286 de soldați și ofițeri.

mariţa smardan
Statuia Mariţei din Calafat şi pictura „Atacul de la Smârdan”, a lui Nicolae Grigorescu

Memoria eroinei de la Smârdan a fost cinstită cu o statuie

În anul 1905, românii si aromânii din Valea Timocului au ridicat la Smârdan, pentru a cinsti memoria Mariței, un monument din bronz ronde-bosse, în apropierea Cimitirului Militarilor Români.

În timpul Primului Război Mondial, în anul 1917, monumentul a fost distrus. A fost dinamitat de către trupele germano-bulgare, care au luptat contra României în timpul războiului.

• CITEŞTE ŞI:  Marie Curie, o viaţă în lumina radiaţiilor

Trupele germane, conuse de către generalul Mackensen au atacat România din sud. În acest timp, alte trupe germane şi austro-ungare au atacat dinspre Carpați. A fost ocupat Bucureștiul şi două treimi din România, fiind distruse multe alte monumente istorice.

După terminarea războiului, autoritățile bulgare nu și-au mai dat acordul pentru reconstruirea monumentului dedicat Mariţei.

marita smardan1

În urma unei iniţiative private a românilor din Timoc, a fost dezvelit în anul 2001 un nou monument în amintirea Mariţei. De această dată, a fost expus pe pământ românesc, într-un parc din oraşul Calafat.

Monumentul este un ronde-bosse din piatră, realizat de un artist vasluian. Statuia o reprezintă pe Mariţa, purtând un costum tradiţional. În mâna stângă fetiţa ţine o găleată, iar în mâna dreaptă, o coroană. În anul 2008, fie din cauza calităţii slabe a materialului, fie din cauza unor rău-voitori, statuia avea braţul drept rupt.

Pe latura dreaptă este fixată o placă din marmură albă, cu inscripţia: „În memoriam Mariţa fetiţa vlahă împuşcată de turci la Smârdan în timp ce ducea apă soldaţilor români 1877”.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

stele din Calea Lactee mor

Câte stele din Calea Lactee mor în fiecare an?

0
Stelele mor în ritmuri diferite, în funcție de modul în care își încheie existența. Dar câte stele din Calea Lactee mor în fiecare an? Atunci...
marmura de carrara

Marmura de Carrara: istoria celui mai celebru material de construcţii

0
Marmura de Carrara este un tip de marmură albă de înaltă calitate, extrasă din carierele din zona oraşului Carrara, situat în regiunea Toscana, din...
mucegai pe mâncare

Ce să faci atunci când găseşti mucegai pe mâncare: recomandările experţilor

0
Ieri ai cumpărat o cutie de zmeură și deja începe să arate puțin…dubios. Dar ar fi o risipă să arunci aceste fructe delicioase, nu-i...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via