Grădina Edenului a fost descrisă în Biblie, în Cartea Genezei, din Vechiul Testament, ca fiind locul unde primul om, Adam, și femeia lui, Eva, au trăit după ce au fost creați de Dumnezeu.
Biblia spune că după ce Dumnezeu a creat bărbatul şi femeia, i-a pus într-o locaţie ideală pentru aceştia, în Grădina Edenului. Acest loc era un paradis cu pomi fructiferi, flori frumoase, animale sălbatice și râuri curgătoare. În mijlocul grădinii se afla Pomul Cunoașterii Binelui și Răului, care a jucat un rol crucial în povestea păcatului originar.
După ce n-au respectat cuvântul Domnului şi au păcătuit, muşcând din fructul interzis, Adam şi Eva au fost alungaţi pe vecie din acest loc minunat. Așezarea acestui loc rămâne un subiect controversat și speculat de-a lungul istoriei.
Grădina Edenului în Cartea Genezei
Singurul lucru pe care ni-l spune Biblia cu privire la locația Grădinii Edenului se găsește în Cartea Genezei 2:8-15:[sursa]
8: „Apoi, Domnul Dumnezeu a sădit o grădină în Eden, spre răsărit, şi a pus acolo pe omul pe care-l întocmise.”
9: „Domnul Dumnezeu a făcut să răsară din pământ tot felul de pomi plăcuţi la vedere şi buni la mâncare şi pomul vieţii în mijlocul grădinii şi pomul cunoştinţei binelui şi răului.”
10: „Un râu ieşea din Eden şi uda grădina, şi de acolo se împărţea şi se făcea patru braţe.”
11: „Numele celui dintâi este Pison; el înconjoară toată ţara Havila, unde se găseşte aur.”
12: „Aurul din ţara aceasta este bun; acolo se găseşte şi bedelion şi piatră de onix.”
13: „Numele râului al doilea este Gihon; el înconjoară toată ţara Cuş.”
14: „Numele celui de al treilea este Hidechel. El curge la răsăritul Asiriei. Al patrulea râu este Eufratul.”
15: „Domnul Dumnezeu a luat pe om şi l-a aşezat în grădina Edenului ca s-o lucreze şi s-o păzească.”
Dacă râurile Tigru și Eufrat menționate sunt aceleași râuri de astăzi, acest lucru ar plasa Grădina Edenului undeva în orientul Mijlociu, cel mai probabil în Irak.
Locaţii posibile
Râurile Tigru şi Eufrat izvorăsc din estul Turciei şi străbat Siria şi Irakul, vărsându-se în Golful Persic.
Celelalte două râuri, Pison şi Gihon rămân neidentificate, deşi există câteva teorii în acest sens. Gihonul este asociat cu pământul lui Cuş, care este o locaţie din nord-estul golfului Persic. Aşa că, având aceste delimitări, putem concluziona că Grădina Edenului se afla undeva în Mesopotamia.
În cadrul serialului Decodificarea Trecutului, de pe History Channel, în episodul „Misterele Grădinii Edenului”, este menționat că aproximativ prin anul 8.000 î.e.n., nivelul oceanelor era în creștere, și că lângă intrarea râurilor Tigru și Eufrat în Golful Persic sunt urme geologice de două râuri fosilizate din acea perioadă. Acestea intrau pe la est și vest în Golful Persic, formulând ipoteza că ar fi vorba de Pison și Gihon.
Ipoteza prezintă că Grădina Edenului se referea la o vale fertilă joasă în ceea ce astăzi este Golful Persic. Acesta a fost inundat când mările au crescut peste nivelul celei mai joase trecători din munții de lângă prezenta strâmtoare Ormuz.
Arheologul Juris Zarins susține că Grădina din Eden a fost situată la capul Golfului Persic, unde râurile Tigru și Eufrat se varsă în mare. În această teorie, râul biblic Gihon corespunde cu Al-Qurnah, din Irak. Râul Pison ar corespunde cu sistemul de râuri Hafar Al-Batin (astăzi este râul Kuwait). În urmă cu circa 2500 – 3000 de ani, acestea scăldau partea acum secată a peninsulei arabe, izvorând din munții Hijaz, la 900 de kilometri spre sud-vest.
Controverse
Cum era de aşteptat, locaţia în care s-ar fi aflat Grădina Edenului este un subiect de controversă.
Câteva tradiții religioase identifică așezarea Grădinii Eden cu orașul Ierusalim, din Israel, unde ar fi izvorul Gihonului.
De asemenea, mormonii susţin că Grădina Edenului a fost situată în Jackson County, Missouri, SUA. Aceştia cred că Adam și Eva au călătorit 130 Km spre nordul văii Adam-ondi-Ahman după ce au greșit și au fost izgoniți din Grădină.
O altă teorie sugerează că Grădina Edenului ar fi fost situată în Africa, posibil în Etiopia sau în Valea Riftului din Kenya. Această teorie se bazează pe dovezi geologice și arheologice care arată că această zonă a fost odată o zonă verde și plină de viață.
Gândirea vest-europeană adesea separă sursa originilor noastre istorice de progresul Orientului Mijlociu care a urmat. Ținuturile verzi și bogate ale Marii Britanii sunt adesea considerate ca un Eden și ca locul originilor noastre istorice.
Dacă Grădina Edenului a fost un loc real sau imaginar, rămâne un mister, la fel ca existenţa Sfântului Graal sau a Chivotului Legământului, în care s-ar fi aflat tăbliţele cu cele 10 Porunci pe care Moise le-a primit de la Dumnezeu.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: