Osama bin Laden, pe numele său complet Usamah bin Muhammad bin Awad bin Ladin, a fost pentru multă vreme cea mai căutată persoană din lume.
Acesta a fost liderul și capul al-Qaidei, recunoscută la nivel mondial ca fiind cea mai mare organizație teroristă din lume. A orchestrat numeroase atentate teroriste, printre care Atentatul de la Madrid, din anul 2004 sau Atentatul de la 11 septembrie 2001, din New York.
Astfel, Osama bin Laden a devenit inamicul public numărul 1 pentru SUA, aflându-se pe lista celor mai căutaţi oameni de catre FBI timp de un deceniu.[History.com]
5 curiozităti despre Osama bin Laden
#1. Provenea dintr-o familie înstărită
Osama bin Laden s-a născut în Riyadh, Arabia Saudită, în anul 1957 sau 1958. A fost cel de-al 17-lea copil dintre cei 52 pe care Mohammed bin Laden i-a avut cu cele peste 20 de soţii. Acesta deţinea cea mai mare companie de construcţii din Regatul Arabiei.
Astfel, tânărul Osama a avut o viaţă privilegiată şi un viitor ce părea a fi promiţător. Fraţii săi au fost educaţi în Occident şi au revenit apoi să lucreze pentru firma tatălui, care între timp devenise o mare corporaţie (distribuia bunuri de consum, precum maşini Volkswagen şi băuturi răcoritoare în Orientul Mijlociu).
Totuşi, Osama a ales să rămână aproape de familie. A mers la şcoală în Jiddah, s-a căsătorit de tânăr şi, ca orice bărbat saudit, s-a alăturat Frăţiei Islamiste Musulmane.
#2. Osama bin Laden şi ideologia pan-islamistă
Pentru Osama, Islamul era mai mult decât o religie. I-a format şi ideologia politică, influenţându-i fiecare decizie pe care o lua.
Pe când era la facultate, la finalul anilor ’70, Osama a devenit adeptul lui Abdullah Azzam. Acesta era un radicalist pan-islamist, care credea că toţi musulmanii trebuie să se ridice într-un Jihad (Războiul Sfânt), pentru a crea un singur Stat Islamic. Această idee i s-a întipărit în minte tânărului Osama, care nu privea cu ochi buni influenţele Occidentale în Orientul Mijlociu.
În anul 1979, trupele sovietice au invadat Afghanistanul. La scurt timp, Abdullah Azzam şi Osama bin Laden au călătorit în Peshawar, un oraş din Pakistan situat la graniţa cu Afghanistanul, pentru a se alătura rezistenţei. Nu s-au implicat direct în luptă, însă şi-au folosit influenţele pentru a obţine resurse financiare şi suport moral pentru mujahedini, care erau rebelii afghani. De asemenea, cei doi au încurajat tinerii din întregul Orient Mijlociu pentru a se alătura Jihadului Afghan.
Organizaţia lor, numită Maktab al-Khidamat (MAK), era folosită ca o reţea globală de recrutare. Avea birouri în zone îndepărtate, precum Brooklyn sau Tucson, din SUA şi le ofereau soldaţilor numiţi „Arabii Afghani”, antrenamente şi provizii.
Mai mult decât atât, această organizaţie i-a demonstrat lui Osama bin Laden şi asociaţilor acestuia că ideea pan-islamistă putea fi pusă în practică.
#3. Construirea Al Qaeda
În anul 1988, Osama bin Laden a creat o nouă organizaţie, denumită Al Qaeda, care înseamnă „Baza”. Aceasta se concentra pe acte simbolice de terorism în locul campaniilor militare.
După ce sovieticii s-au retras din Afghanistan, în anul 1989, bin Laden s-a întors în Arabia Saudită, unde a început campanii de strângeri de fonduri pentru noua şi mult mai complicata sa misiune.
Totuşi, familia regală din Arabia Saudită, care părea a fi mai degrabă pro-Occidentală, se temea că retorica pan-islamistă feroce pe care o arăta Osama bin Laden, va cauza probleme regatului. Astfel, au încercat să-l reducă la tăcere. I-au anulat paşaportul şi au respins oferta lui Osama ca „Arabii Aghani” să păzească graniţa după ce Irak invadase Kuweitul în anul 1990.
Furios pentru că a fost respins, bin Laden a jurat că Al Qaeda şi nu SUA, va deveni într-o zi „stăpâna lumii”. În anul următor, Osama a părăsit Arabia Saudită şi s-a instalat în Sudan, un loc potrivit pentru campania sa.
În anul 1992, Al Qaeda a lovit pentru prima dată. O bombă a explodat într-un hotel din Aden, Yemen, care găzduia trupele americane aflate în drum către Somalia, unde urmau să efectueze o misiune de menţinere a păcii. Niciun militar nu a fost rănit, însă doi turişti austrieci au murit în urma atentatului.
#4. Osama bin Laden şi Jihadul la nivel mondial
Mânat de o furie puternică şi de dorinţa de a crea un Jihad la nivel global, Osama bin Laden şi asociaţii săi au orchestrat numeroase atacuri teroriste în diverse locuri de pe planetă. Tacticile variau. De exemplu, au antrenat şi au înarmat rebelii somalezi, care au reuşit să ucidă 18 americani în Moganishu, în anul 1993.
De asemenea, teroriştii lui bin Laden au avut legătură cu detonarea bombelor de la World Trade Center, din anul 1993. Au plănuit asasinarea preşedintelui egiptean, Hosni Mubarak, în anul 1995. În acelaşi an, au bombardat centrul de antrenament al Gărzii Naţionale a SUA din Riyadh. Şi atacurile au continuat.
#5. Inamicul public nr. 1
Într-o încercare de a se proteja pe sine şi a aduna şi mai mulţi recruţi în rândul Al Qaeda, Osama bin Laden s-a mutat din Sudan în Afghanistan în anul 1996. Între timp, gravitatea atacurilor Al Qaeda creştea constant.
Pe 7 august 1998, mai multe bombe au explodat simultan la Ambasadele SUA din Nairobi, Kenya, unde au fost ucişi 213 oameni, iar alţi 4500 au fost răniţi şi din Dar es Salaam, Tanzania, unde 11 oameni au fost ucişi şi alţi 85 au fost răniţi.
Al Qaeda a revendicat aceste bombardamente, iar pe 12 octombrie 2000, o barcă plină de explozivi s-a apropiat de U.S.S. Cole, un distrugător american andocat pe coasta Yemenului. 17 marinari au fost ucişi şi alţi 38 au fost răniţi. Şi de această dată bin Laden a fost cel care a organizat atentatul.
Un mare juriu federal din SUA l-a găsit vinovat pe Osama bin Laden privind aceste atentate. Totuşi, fără un inculpat, nu putea avea loc un proces. Între timp, Al Qaeda plănuia cel mai mare atentat: 11 septembrie 2001, în urma cărora Turnurile World Trade Center au fost distruse în totalitate, iar Pentagonul a fost grav avariat.
Chiar şi după frenezia „războiului global împotriva terorismului” care s-a răspândit puternic după 11 septembrie, Osama bin Laden a reuşit să rămână în libertate. Timp de aproape 10 ani a rămas ascuns, însă apărea la televizor şi transmitea discursuri prin posturile de radio. În acest timp, CIA şi celelalte agenţii căutau în zadar locaţia teroristului.
Uciderea lui Osama bin Laden
Într-un final, în august 2010, serviciile secrete americane au reuşit să-l localizeze.
După o supraveghere secretă, care a durat luni întregi, a locului unde se bănuia că se află ascunzișul inamicului numărul 1 al SUA, Osama bin Laden a fost ucis în zorii zilei de 2 mai 2011, în Abbottabad, la câteva sute de kilometri nord-est de Islamabad.
Acțiunea a fost dusă la îndeplinire de o trupă specială de comando americană. Trupa de comando face parte dintr-o unitate specială a marinei americane. Membrii ei au fost aduși cu două elicoptere și au pătruns în locul unde era ascuns bin Laden
Osama bin Laden, după ce a opus rezistență înarmată, a fost împușcat în cap și în piept de către soldații americani. Operațiunea militară ar fi durat circa 40 de minute. În acest timp au fost uciși, în afară de bin Laden, trei bărbați și o femeie. Printre morți s-a numărat unul dintre fiii lui bin Laden.
Șase persoane au fost arestate. Printre ele se află trei soții și fiii lui bin Laden. Identificarea lui bin Laden s-a făcut printr-un test genetic în Afganistan, după care cadavrul lui a fost aruncat într-un loc neprecizat din Marea Arabiei. Moartea lui bin Laden a fost confirmată într-o cuvântare a președintelui Barack Obama la televiziunea americană. Știrea morții lui a fost sărbătorită cu urale în SUA, pe când în lumea arabă a declanșat reacții diferite. Prin moartea lui bin Laden, guvernul Statelor Unite a dovedit lumii că atentatele teroriste nu vor rămâne nepedepsite.
Există de asemenea o întreagă serie de teorii ale conspirației care susțin, printre altele, că Osama bin Laden ar fi fost ucis de mult, că nu ar fi existat în mod real niciodată sau că ar fi fost un agent american.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: