Ana Cumpănaş, cunoscută şi ca Ana Sage sau Femeia în Roşu, a fost o prostituată româncă, devenită apoi patroană de bordel. Aceasta a rămas în istorie pentru faptul că a ajutat FBI la capturarea celebrului gangster John Dillinger.
A făcut acest lucru pentru a obţine beneficii materiale şi dreptul de şedere permanentă în SUA. Totuşi, românca nu s-a bucurat de aceste avantaje.[sursa]
Cine a fost Ana Cumpănaş
Ana Cumpănaş s-a născut în anul 1891, la Comloşu Mare, un sat din Banat. În aunl 1909 s-a căsătorit cu Michael Chiolak şi împreună cu soţul, la 23 de ani, a plecat în SUA. Cei doi au avut un fiu, pe nume Steve Chiolak, după care au divorţat.
Pentru a-şi câştiga existenţa, Ana Cumpănaş a început să practice prostituţia de lux. În anul 1923 avea destui bani încât şi-a deschis propriul bordel în East Chicago. Ulterior, şi-a extins afacerea deschizând un al doilea bordel în oraşul Gary.
Ana Cumpănaș s-a măritat apoi cu avocatul de origine română Alexandru Suciu. Cei doi soți au folosit Sage ca nume de familie.
Relațiile dintre Alexandru și Steve n-au fost tocmai cele mai bune. Acesta se pare că ar fi fost unul din motivele divorțului care a urmat, Ana părăsindu-și soțul în anul 1932.
Totuşi, românca a continuat să prospere în afaceri. În anul următor, Ana a deschis un bordel pe strada Halsted, din Chicago. În anul 1934, Ana Cumpănaș a fost amenințată cu deportarea în Romania, după ce autoritățile au considerat-o a fi „o cetățeană străină cu un caracter moral scăzut”. În acelaşi an a intrat în cercul de prieteni ai lui John Dillinger, un temut gangster al acelor vremuri.
Trădarea lui John Dillinger
John Dilligner a fost un jefuitor de bănci în timpul Marii Crize Economice. Împreună cu banda sa, a jefuit peste 20 de bănci și patru secţii de poliție. A fost prins de FBI, dar a evadat din închisoare de două ori. Dillinger devenise inamicul public nr. 1 şi cel mai căutat infractor din America.
Se spune că Ana Cumpănaş ar fi fost prietenă cu Polly Hamilton, iubita lui Dillinger. Pe capul banditului american se pusese o recompensă importantă. Românca şi-a dat seama că ar putea pune mâna pe o sumă frumoasă de bani, dacă l-ar fi dat pe Dillinger pe mâna FBI. În schimbul trădării gangsterului, românca ar fi căpătat şi dreptul de şedere permanentă în SUA.
În acelaşi an 1934, Ana a încheiat o înţelegere cu FBI. A cerut, în schimbul trădării lui Dillinger, suma de 10.000 de dolari şi închiderea dosarului de proxenetism deschis pe numele său. Pe 22 iulie, aşa cum convenise cu FBI-ul, Ana Cumpănaş a mers cu John Dillinger şi iubita acestuia, Polly Hamilton, la cinematograful Biograph, din Chicago.
Era îmbrăcată în roşu, aşa cum convenise cu agenţii FBI. După ce au ieşit din cinematograf, la semnul ei către John Dillinger, agenţii FBI au încercat să-l aresteze. Dillinger a scos o armă și a încercat să fugă, deschizând focul. Gangsterul a fost împușcat de trei ori și ucis pe loc.
Extrădarea
FBI-ul a mutat-o pe Ana Cumpănaș mai întâi la Detroit și apoi în California. I s-au dat 5.000 de dolari ca recompensă. Aşadar, românca a primit doar jumătate din suma cerută, iar procesul de expulzare nu a putut fi oprit. În anul 1935, Ana le-a povestit reporterilor americani despre înțelegerea avută cu FBI-ul, cum că va putea rămâne în SUA dacă îi ajută să-l prindă pe infamul Dillinger, dar procedura de expulzare deja începuse.
FBI i-a transmis că expulzarea nu mai poate fi oprită, din cauza proastei comunicări dintre diferitele ramuri administrative ale guvernului federal american. Astfel, românca a fost expulzată şi a ajuns în România, stabilindu-se la Timişoara în anul 1936.
Un articol din revista România Ilustrată, publicat în mai, 1936 o prezenta astfel: „De o săptămână, ţara noastră adăposteşte un personaj senzaţional, care, sub numele de «Femeia în Roşu», a preocupat la un moment dat pe toţi amatorii de extraordinar din Statele Unite, care, slavă Domnului!, nu sunt niciodată lipsiţi de emoţii puternice.
«Femeia în roşu», cum au numit-o ziarele americane, e compatrioata noastră Ana Cumpănaşu-Sage, care, după o viaţă puţin cam aventuroasă, s-a reîntors în ţară, unde, cu banii agonisiţi, îşi va face o fermă frumoasă la Comloş, satul ei natal.
N-a trecut prea multă vreme dela moartea celui mai celebru gangster pe care l-a cunoscut America, John Dillinger, supranumit «Inamicul public No. 1». La un moment dat, isprăvile gangsterului au ajuns atât de îndrăzneţe, încât bătălia de lungă durată dintre el şi poliţie era urmărită de toată America cu pasiune. Ana Cumpănaş a fost aceea care, bucurându-se de prietenia gangsterului Dillinger, l-a denunţat poliţiei pentru premiul de 10.000 de dolari.”
Ana Cumpănaş a trăit o viaţă retrasă în România şi a murit pe 20 aprilie 1947, din cauza unei boli de ficat. Avea 58 de ani.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: