Tot aurul din lume descoperit până acum ar putea să încapă într-un cub cu latura de 23 de metri. Cât aur mai există neexploatat pe Pământ?

Noutăţi

Auzind poveștile despre cea mai mare pepită de aur găsită vreodată sau despre cât de mult aur se tranzacţionează în fiecare an la burse, ați putea fi păcăliți să credeți că am descoperit o cantitate masivă de aur pe Pământ. Însă tot aurul din lume care a fost descoperit până acum ar putea încăpea într-un cub cu laturile de 23 de metri. În ciuda dimensiunilor sale relativ mici, acest cub ar cântări de opt ori mai mult decât Statuia Libertății.

Aurul este unul dintre cele mai râvnite metale din lume, folosit ca investiție, simbol al statutului social și o componentă esențială în multe produse electronice. Dar este și o resursă finită, care se va epuiza într-o zi. Cât aur a fost descoperit până acum pe Pământ, cât mai există în interior și ce alte lucruri interesante se pot spune despre acest metal prețios?

Tot aurul din lume descoperit până acum cântăreşte de opt ori mai mult decât Statuia Libertății

Potrivit Consiliului Mondial al Aurului, producția minieră de aur a totalizat 3.531 de tone în 2019, cu 1% mai puțin decât în 2018. Acesta este primul declin anual al producției de la criza economică din anul 2008.

Se estimează că în total au fost extrase circa 190.000 de tone de aur de-a lungul istoriei, deși estimările variază. Dacă am topi tot aurul descoperit până acum, am obține un cub cu latura de aproximativ 23 de metri, care ar putea fi așezat pe terenul central de tenis de la Wimbledon.[sursa]

Tot aurul descoperit în lume
Tot aurul din lume ar putea să încapă într-un cub cu latura de 23 de metri

Dar nu toată lumea este de acord cu aceste cifre. Unii experți cred că producția istorică de aur este mult mai mică, deoarece tehnicile primitive de minerit folosite până în Evul Mediu au fost ineficiente și au lăsat mult aur nerecuperat.

• CITEŞTE ŞI:  Colosul din Rodos, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice

De exemplu, James Turk, fondatorul Gold Money, estimează că au fost extrase doar 297 de tone de aur până în anul 1492, anul în care Cristofor Columb a ajuns în America. Turk consideră că cantitatea totală de aur din lume este de 155.244 de tone, cu 10% mai puțin decât evaluarea Consiliului Mondial al Aurului. Alții cred că ambele seturi de cifre sunt prea mici, deoarece nu iau în calcul aurul găsit în mormintele antice, cum ar fi cel al faraonului Tutankhamon, care avea un sicriu din 1,5 tone de aur.

Cât aur mai există de extras din Pământ

Companiile miniere estimează volumul de aur care rămâne în sol în două moduri:

  • Rezerve – aurul care este economic de extras la prețul actual al aurului;
  • Resurse – aurul care ar putea deveni economic de extras după o investigație suplimentară sau la un nivel de preț mai ridicat.[sursa]

Volumul de rezerve de aur poate fi calculat mai precis decât cel al resurselor, deși acesta este încă o sarcină dificilă. Stocul subteran de rezerve de aur este estimat în prezent la circa 50.000 de tone, conform Serviciului Geologic al SUA. Asta lăsând la o parte ceea ce se află în nucleul Pământului, care nu poate fi explorat în prezent.

Acest lucru înseamnă că mai există aproximativ 20% din aurul total de extras. Acest lucru ar însemna că am putea extrage toate rezervele de aur cunoscute în prezent în puțin peste 17 ani. Dar acesta este o țintă în mișcare.

Noi tehnologii ar putea face posibilă extragerea unor rezerve cunoscute care nu sunt în prezent rentabile. Cele mai recente inovații includ big data, inteligența artificială și minarea inteligentă a datelor, care pot optimiza procesele și reduce costurile. Roboții sunt deja folosiți la unele situri și se așteaptă să devină tehnologii standard în explorarea minieră.

• CITEŞTE ŞI:  Micuțul super-prădător care urlă la Lună înainte de a ucide: şoarecele care vânează scorpioni

Există, de asemenea, o serie de rezerve de aur pe care le cunoaștem pe Pământ, care nu sunt economice și, probabil, nu vor fi niciodată. Depozitele cunoscute din Antarctica ar necesita echipamente extrem de complexe. În mod similar, se crede că există aur pe fundul oceanului, dar fără o modalitate viabilă de a ajunge la el, valoarea randamentului nu ar justifica niciodată avansurile.

Privind mai departe, și pe Lună există rezerve de aur. Deși într-o zi am putea avea o bază lunară, în prezent, extragerea aurului lunar ar costa mult mai mult decât valoarea lui de piață. 

De ce este aurul atât de prețios

Deşi nu este cel mai scump metal preţios, aurul are o serie de proprietăți care îl fac valoros pentru omenire. Este rar, greu de găsit și greu de extras. Este inert, ceea ce înseamnă că nu se corodează, nu se decolorează și nu reacționează cu alte elemente. Totodată, este maleabil, adică poate fi modelat în orice formă, de la monede la bijuterii. Aurul este şi un bun conducător, lucru care înseamnă că poate transmite electricitate și semnale, fiind util în industria electronică.

Nu în ultimul rând, aurul este și frumos, ceea ce îl face atractiv pentru artiști, designeri, colecționari şi iubitorii de bijuterii în general.

Aurul are și o valoare simbolică și istorică, fiind asociat cu bogăția, puterea și prestigiul. Acest metal a fost folosit ca monedă și ca rezervă de valoare de mii de ani, fiind recunoscut și acceptat în toată lumea.

De-a lungul istoriei, aurul a fost implicat în multe evenimente și conflicte importante, de la războaiele pentru aur din America, la standardul aur şi până la criza datoriilor suverane. Totodată, a fost și un refugiu sigur pentru investitori în perioade de incertitudine economică și politică, cum ar fi pandemia care tocmai s-a încheiat, care a determinat creșterea prețului aurului la un nivel record.

• CITEŞTE ŞI:  "Soarele artificial" sud-coreean a atins o temperatură de 7 ori mai mare decât cea a nucleului Soarelui

Aurul este, așadar, un metal fascinant, care își păstrează farmecul și relevanța în lumea modernă. Deși nu vom rămâne fără aur prea curând, este posibil ca în viitor să devină tot mai greu și mai scump de obținut, ceea ce îi va spori și mai mult valoarea.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

zealandia al 8-lea continent al pământului

Cel de-al 8-lea continent al lumii îşi dezvăluie secretele după 60 de milioane de...

0
Cel de-al 8-lea continent misterios al Pământului nu apare pe majoritatea hărților lumii, pentru că 95% din el este ascuns în Oceanul Pacific. Acesta...
universul cunoscut străluceşte cu energie cosmică

O nouă hartă care cuprinde jumătate din Universul cunoscut strălucește cu energie cosmică

0
Mai mult de un milion de surse de energie sunt prezentate în primele imagini cu raze X realizate de telescopul spațial eROSITA. Jumătate din...
vulturi care doboară drone

Armata franceză antrenează vulturi care doboară drone

0
Autorităţile din sistemul de apărare al Franţei antrenează vulturi care doboară drone inamice, în eventualitatea unui atac aerian. Franța are o surpriză pentru piloții de...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via