Nu tuturor le plac drumeţiile şi mai ales nu tuturor le plac drumeţiile în munţi pe timp de iarnă.
Dar unii le adoră şi s-ar avânta pe cele mai periculoase culmi chiar şi atunci când ninge necontenit.
Totuşi, un lucru e sigur. Până şi cei mai buni dintre experţi pot avea probleme atunci când se întâlnesc cu un viscol puternic într-o astfel de drumeţie.
Bear Grylls, celebrul aventurier şi expert în tehnici de supravieţuire a tratat această problemă.
Acesta a sugerat că în cazul în care te rătăceşti în munţi pe timp de iarnă, un lucru înţelept ar fi să sapi în zăpadă şi să construieşti un adăpost.
Dar, dacă faci asta, sunt şanse mari să fii descoperit în primăvară, când zăpada se va mai topi.
O gaură în zăpadă nu funcţionează precum un iglu specific eschimoşilor. Iar dacă încerci asceastă metodă, s-ar putea să îngheţi de frig şi nu vei mai fi salvat.
Cum supravieţuieşti în munţi pe timp de iarnă
Cele mai mari şanse de supravieţuire într-o astfel de situaţie le ai doar dacă vei fi observat.
Aşadar, poţi folosi zăpada pentru a transmite un mesaj.
Scrie „SOS”, „AJUTOR” sau „HELP” în zăpadă, cu majuscule, de o mărime suficientă pentru a fi observat mesajul din aer.
Cu alte cuvinte, cea mai mare şansă pentru a fi salvat, este să scrii un mesaj, să aprinzi un foc cu materiale care scot fum (plastic, cauciuc, haine etc.) sau să mergi către ultimul loc în care ai văzut pe cineva.
Dacă ai posibilitatea de a pune în aplicare una dintre opţiunile de mai sus, atunci nu săpa o groapă în zăpadă şi nu te ascunde în interior.
Evident, dacă dispui de materiale precum o lopată şi o prelată, există varianta de a construi un adăpost din zăpadă. Astfel te vei feri de viscol în cazul în care îţi dai seama că nu vei putea fi salvat în timp util.
Căldura corpului tău va menţine o temperatură sub cea de îngheţ în interiorul adăpostului. Însă nu e recomandat să petreci prea mult timp astfel.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: