Cerber, câinele cu trei capete care păzeşte poarta Iadului

Noutăţi

Cerber, cunoscut și sub numele de Kerberos, este o creatură legendară din mitologia greacă, ce apare și în mitologia romană. Este descris ca un câine cu trei capete, deși uneori este reprezentat cu un număr diferit de capete, variind între unul și o sută. Cerber este fiul monstrului Echidna și al zeului Tifon, ambii fiind creaturi terifiante și puternice din mitologia greacă. Fratele lui Cerber este Orthrus, un câine cu două capete.

Cerber este prezentat ca un câine monstruos, cu trei capete și un temperament înfricoșător. Cele trei capete îi permit să fie extrem de vigilent în rolul său de gardian al lumii subterane. De asemenea, are o coadă lungă și înfiorătoare de șarpe sau de dragon, care contribuie la aspectul său terifiant. În unele reprezentări, Cerber are gheare puternice de leu în loc de labele obișnuite de câine, ceea ce îi sporește puterea și capacitatea de a lupta. În anumite variante ale mitului, câinele Hadesului are șerpi care îi cresc pe corp în loc de blană, pentru a spori şi mai mult imaginea fioroasă.

Cerber avea rolul de a păzi intrarea în împărăţia umbrelor, condusă de Hades, zeul Infernului, permițând doar sufletelor morților să intre, dar mai ales veghind ca nimeni să nu mai iasă, împiedicându-le întoarcerea în lumea celor vii. Câinele cu trei capete este adesea asociat cu râul Styx, pe care sufletele trebuiau să-l traverseze pentru a ajunge în lumea subterană.[sursa]

cerber mitologie
Artă antică în care apare câinele cu trei capete

Trecerea sufletelor în lumea lui Hades

În mitologia greacă, atunci când o persoană moare, sufletul său părăsește trupul și începe călătoria către lumea subterană. Înainte de a începe această călătorie, familia celui decedat trebuie să îi ofere o înmormântare corespunzătoare, incluzând plasarea unei monede (un obol sau un dram) sub limbă sau pe ochi, care va servi drept plată pentru Charon, barcagiul lumii subterane, care transportă sufletele morților peste râul Styx.

• CITEŞTE ŞI:  Papa Benedict al IX-lea, cel mai tânăr papă din istorie şi unul dintre cei mai controversaţi

După ce sufletul trece râul Styx, ajunge în fața porților Hadesului, unde se întâlnește cu Cerber, câinele cu trei capete care păzește intrarea în regatul morților. Cerber veghează ca sufletele să nu părăsească Hadesul și îi împiedică pe cei vii să intre fără permisiune.

cerber
Reprezentare a lui Cerber şi o statuie cu momentul în care fiara este prinsă de Hercule

Hercule şi Cerber

Una dintre cele mai cunoscute legende despre Cerber implică cele 12 munci ale lui Heracle (cunoscut ca Hercule în mitologia romană). Cea de-a douăsprezecea și ultima muncă impusă lui Hercule de către regele Eurystheus a fost aceea de a-l captura pe Cerber și a-l aduce în lumea celor vii.

Hercule a călătorit în împărăţia umbrelor, acolo unde a cerut permisiunea lui Hades, zeul lumii subterane, să-l captureze pe Cerber. Hades a fost de acord cu condiția ca Hercule să-l captureze fără să folosească arme. Hercule a reușit să-l învingă pe Cerber prin înfășurarea brațelor sale puternice în jurul gâtului fiarei până când aceasta s-a predat.

După ce l-a adus pe Cerber la suprafață și l-a prezentat regelui Eurystheus, Hercule l-a dus înapoi în lumea lui Hades, acolo unde câinele fioros și-a reluat rolul de paznic al lumii morților.

Cerber a devenit un simbol al pazei și al protecției, al fricii și al morții, dar și al loialității față de stăpânul său, Hades. Imaginea sa cu trei capete este folosită adesea pentru a simboliza supravegherea și vigilența. Într-un sens mai larg, Cerber reprezintă o barieră între lumea celor vii și cea a morților, subliniind separarea dintre cele două lumi.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

gheorghe lazăr

Gheorghe Lazăr, fondatorul învăţământului în limba română din Ţara Românească

0
Gheorghe Lazăr este considerat fondatorul învățământului în limba română din Țara Românească întrucât, în anul 1818, a înființat în București prima școală cu predare...
george ochialbi

George Ochialbi, un pianist și violonist de etnie romă, care a cucerit Europa

0
George Ochialbi, a fost un muzician român de etnie romă, un virtuoz al pianului și al viorii, care a impresionat Europa cu talentul său....
cea mai veche structură din lemn

Cea mai veche structură din lemn din lume, realizată de oameni, are 476.000 de...

0
Arheologii susţin că au descoperit dovezi ale unei structuri din lemn vechi de circa 476.000 de ani în Africa. Dacă cercetarea lor este corectă,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via