Sfârşitul tragic al prinţesei Sophie, ultimul copil al reginei Maria Antoaneta

Noutăţi

Sfârşitul tragic al prinţesei Sophie a Franţei a căzut ca un trăsnet pentru mama sa. Născută pe 9 iulie 1786 la Versailles, Sophie Hélène Beatrice a fost cea mai tânără dintre cei patru copii ai regelui Ludovic al XVI-lea și ai reginei Maria Antoaneta.

Această sarcină a fost o surpriză totală pentru regina Maria Antoaneta. După ce adusese pe lume ultimul băiat în martie 1785, regina nu-şi mai dorea copii. Până atunci, ea își îndeplinise deja datoria regală, oferind Franței trei moștenitori: Marie-Thérèse, singura dintre copiii cuplului regal care a ajuns la maturitate, Ludovic-Joseph, care a pierit la doar șapte ani din cauza tuberculozei, și Ludovic-Charles, care a murit în condiții tragice în închisoare, în anul 1795.

Un copil cu probleme

La nașterea sa, mica prințesă Sophie Hélène Beatrice cântărea peste patru kilograme, ceea ce a făcut ca venirea ei pe lume să fie dificilă pentru regina Maria Antoaneta, care a suferit mult în timpul travaliului.[sursa]

Sfârşitul tragic al prinţesei Sophie
Sfârşitul tragic al prinţesei Sophie a căzut ca un trăsnet pentru regina Maria Antoaneta

Copila a fost botezată chiar în ziua nașterii la capela Palatului Versailles, de Louis-Joseph de Montmorency-Laval, episcop de Metz și mare capelan al Franței. Nașii ei au fost Ferdinand, Arhiducele de Austria, fratele reginei, și Madame Élisabeth, sora regelui Ludovic al XVI-lea.

Sănătatea micii prințese a fost fragilă încă de la început, în ciuda faptului că era un bebeluș voinic. Posibilele cauze ale acestei fragilități erau o infecție cu tuberculoză sau o malformație craniană. Sophie a fost încredințată Ducesei de Tourzel, guvernanta copiilor regali, care a avut grijă de ea cu mare atenție.

Sfârşitul tragic al prinţesei Sophie

Pe 19 iunie 1787, cu puțin timp înainte de a împlini un an, mica prințesă Sophie Hélène Beatrice a murit subit.

• CITEŞTE ŞI:  A fost descoperită baza militară antică din povestea biblică cu „îngerul Domnului care a ucis 185.000 de soldați asirieni într-o noapte”

După plimbarea zilnică alături de bona sa, micuţa a fost adusă înapoi la palat fără viață, în brațele guvernantei, doamna de Tourzel. Aceasta a dus trupul neînsuflețit al micuței în camera ei și, neștiind cum să transmită vestea tragică reginei Maria Antoaneta, a cerut ajutorul doamnelor de onoare ale reginei.

În memoriile sale, Madame de Tourzel a relatat că știa că, indiferent de modul în care i se va da vestea, regina nu își va reveni niciodată din această pierdere dureroasă.

Deși nimeni nu apucase să îi spună încă nimic, regina Maria Antoaneta a avut o presimțire îngrozitoare și a fugit spre camera prințesei Sophie. Văzând toate doamnele de onoare și guvernantele copiilor regali adunate acolo, fără ca cineva să-i spună vreun cuvânt, Maria Antoaneta a înțeles imediat ce s-a întâmplat.

Șocul a fost atât de puternic încât regina și-a pierdut cunoștința pe loc și a căzut într-o depresie profundă pentru mult timp. Regina nu bănuia, dar şi pe ea avea să o aştepte un destin cumplit.

Mica prințesă Sophie a fost înmormântată a doua zi, pe 20 iunie 1787, în Biserica Saint-Denis, fiind condusă în necropola regală de întreaga curte de la Versailles.

Înmormântarea sa rapidă a subliniat adâncimea durerii resimțite de familia regală, într-un moment în care Franța era deja marcată de tensiuni sociale și politice crescânde.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

muntele de pietate

Muntele de Pietate. Cum a devenit o organizaţie de caritate baza unei afaceri monstruoase:...

0
În anul 1450, Barnaba Manassei, un călugăr franciscan, a inițiat mișcarea Monte di Pietà (Muntele de Pietate) în Perugia, Italia. Aceasta oferea asistență financiară...
sfântul sisoe

Sfântul Sisoe, cine a fost şi ce semnifică expresia „Sfinte Sisoe”

0
Sfântul Sisoe este un nume cunoscut pentru mulţi dintre noi, în special din subtitrările filmelor americane, cu toate că expresia pe care o traduce...
manuscrisele de la Marea Moartă

Descoperirea uluitoare privind manuscrisele de la Marea Moartă

1
O descoperire recentă privind manuscrisele de la Marea Moartă schimbă tot ce se ştia despre o parte dintre enigmanticele documente aflate în custodia Universităţii...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via