Cât durează evoluția speciei? Răspunsul nu este atât de simplu pe cât credeți.
Dacă evoluția se produce treptat, pe măsură ce schimbările genetice sunt transmise de la o generație la alta, te-ai aștepta ca fosilele să arate formele de tranziție de-a lungul drumului. Dar acest lucru nu se întâmplă întotdeauna.
În unele cazuri, înregistrările fosile arată clar un model de schimbare treptată de la strămoș la descendent. Dar, cel mai adesea, par să indice salturi de la o specie la alta, fără forme de tranziție între ele.
„Este destul de rar să avem exemple în înregistrările fosile în care ceva s-a schimbat treptat într-o anumită direcție pe o perioadă lungă de timp.”, a declarat Melanie Hopkins, curator și președinte al Diviziei de Paleontologie de la Muzeul American de Istorie Naturală.[sursa]
Cât timp durează evoluția speciei?
Există mai multe moduri de a explica schimbările evolutive și modelele lor în registrul fosilelor. Una dintre ele se numește gradualism filetic. Conform acestui model, speciile se schimbă treptat în timp, puțin câte puțin. Micile variații genetice ale unui individ fac ca acesta să fie mai mult sau mai puțin potrivit pentru mediul său. Acele gene care ajută individul să supraviețuiască sunt transmise mai departe. Pe măsură ce aceste variații genetice se acumulează în timp, specia se schimbă treptat și devine o nouă specie. Această schimbare este lentă și constantă.
Formele de tranziție, sau etapele de parcurs, nu apar întotdeauna în înregistrările fosile. Unul dintre motive este acela că trebuie să existe condițiile potrivite pentru ca fosilizarea să aibă loc. Majoritatea ființelor vii apar și dispar fără să lase vreo urmă. Acest lucru poate crea iluzia unei schimbări bruște, dar, de fapt, speciile s-au schimbat treptat de-a lungul mai multor milioane de ani. Formele de tranziție pur și simplu nu au fost păstrate în înregistrările fosile.
Cu toate acestea, uneori speciile se schimbă într-o clipită, după standardele geologice. Acest lucru poate fi explicat printr-o idee numită „echilibrul punctat”, o ipoteză dezvoltată în anii 1970 de paleontologii Stephen Jay Gould și Niles Eldredge.[sursa]
Conform acestei idei, speciile trec prin multe milioane de ani cu foarte puține schimbări și apoi suferă schimbări considerabile într-o perioadă scurtă de timp (cel puțin în termeni geologici), să zicem câteva sute de mii de ani. Motivul pentru care nu vedem formele de tranziție este că acele forme nu au durat suficient de mult pentru a fi conservate în arhivele fosile.
Rata de evoluție nu este întotdeauna graduală
Desigur, evoluția speciei nu durează întotdeauna milioane de ani. Pentru ca schimbările la nivelul indivizilor să ducă la o schimbare la nivelul speciei, aceste schimbări genetice trebuie să fie transmise noilor generații. Timpul necesar depinde de viteza de reproducere a speciei.
Bacteriile, de exemplu, se reproduc foarte repede (nu sexual, ci prin divizare în două), astfel încât orice schimbare, cum ar fi capacitatea de a dezvolta rezistență la antibiotice, se poate răspândi cu o viteză alarmantă și, după cum am învățat, în detrimentul nostru.
Schimbările rapide ale mediului pot, de asemenea, să zăpăcească evoluția speciei. Un studiu realizat în anul 2022 a arătat că, pe măsură ce perturbările de mediu cauzate de schimbările climatice pun presiune asupra animalelor sălbatice pentru a se adapta, schimbările genetice se produc mult mai rapid decât se credea anterior, deși nu este încă clar dacă acest lucru va duce la schimbări evolutive pe termen lung.
Punctul important aici, spune Hopkins, este că nu există un singur motor al evoluției. Speciile răspund în ritmuri diferite în funcție de cât de mult stres există în mediu, precum și de cât de mult sunt capabile să se schimbe, fie prin mutații, fie prin variații în cadrul speciei.
„Depinde foarte mult de tipul de schimbare care are loc și de viteza cu care are loc acea schimbare”, a spus cercetătoarea. „Și, desigur, depinde, de asemenea, de mutațiile care ar putea apărea, precum și de ceea ce numim evolutivitate, de exemplu, ce aspecte ale variației există deja care ar putea ajuta acele populații sau specii să răspundă la schimbarea mediului.”, a mai adăugat Melanie Hopkins
Așadar, evoluția speciei este rapidă sau lentă? Răspunsul este…ambele.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: