Sfârşitul tragic al prinţesei Mafalda de Savoia, captivă într-un lagăr de concentrare

Noutăţi

Prințesa Mafalda de Savoia, pe numele său complet Mafalda Maria Elisabetta Anna Romana, a fost una dintre personalitățile de seamă ale familiei regale italiene în prima jumătate a secolului al XX-lea. Viața ei, marcată de evenimente politice tumultuoase și tragedii personale, a făcut din Mafalda una dintre cele mai fascinante figuri ale epocii.

Născută pe 19 noiembrie 1902, Mafalda era fiica cea mai mare a Regelui Victor Emmanuel al III-lea al Italiei și a Reginei Elena a Muntenegrului. Crescută într-un mediu regal, Mafalda a beneficiat de o educație deosebită, în conformitate cu standardele înalte ale familiei regale, fiind expusă culturii și artei vremii.

Mafalda de Savoia, un destin dramatic

Viața Mafaldei a suferit o schimbare semnificativă în anii ’20, când s-a căsătorit în anul 1925 cu Prințul Philipp al III-lea de Hesse. Această alianță matrimonială a adus un aspect internațional vieții Prințesei Mafalda, dat fiind că soțul ei aparținea unei familii regale germane. Căsătoria lor a avut implicații politice considerabile, având în vedere tensiunile din Europa acelei perioade.[sursa]

mafalda de savoia
Prinţesa Mafalda de Savoia

Căsătoria Prințului Filip cu Prințesa Mafalda l-a plasat pe acesta într-o poziție de intermediar între guvernul Național-Socialist din Germania și guvernul fascist din Italia. Totuși, în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, Adolf Hitler, liderul Partidului Național-Socialist și cancelarul Germaniei, a devenit suspicios cu privire la loialitatea Prințesei Mafalda. Convins că aceasta lucra împotriva eforturilor de război, Hitler a denumit-o pe Prințesa Mafalda „hoitul negru al casei regale italiene”.

Viața de familie a Prințesei Mafalda a fost distrusă de evenimentele politice care au afectat profund destinul Italiei și al Europei.

La începutul lunii septembrie 1943, Prințesa Mafalda a călătorit în Bulgaria pentru a participa la funeraliile cumnatului ei, regele Boris al III-lea al Bulgariei. În timpul șederii sale, a aflat de capitularea Italiei în fața Puterilor Aliate, de faptul că soțul ei era sub arest la domiciliu în Bavaria și că cei patru copii ai lor erau în siguranță în Vatican.

• CITEŞTE ŞI:  Katherine Johnson, computerul uman de la NASA, care a dus omenirea pe Lună

Gestapoul a ordonat arestarea ei, iar pe 23 septembrie, a primit un telefon de la Hauptsturmführer Karl Hass, care i-a spus că are un mesaj important de la soțul ei. Când a ajuns la ambasada Germaniei, însă, Mafalda a fost arestată, aparent sub acuzația de activități subversive. Se crede însă că adevăratul motiv al arestării sale a fost să servească drept ostatic pentru a-l convinge pe tatăl ei, regele Italiei, să nu se opună intereselor germane în război.

Prinţesa Mafalda: un sfârşit tragic într-un lagăr de concentrare

Prințesa Mafalda a fost transportată la München pentru interogatoriu, apoi la Berlin, și în cele din urmă la lagărul de concentrare Buchenwald. Acolo, viața ei a fost marcată de suferință și multe interdicţii. Cu toate acestea, ea a reușit să-și păstreze demnitatea și să rămână puternică în fața adversităților.[sursa]

La 24 august 1944, aliații au bombardat o fabrică de muniție din interiorul lagărului Buchenwald. În urma atacului, unii dintre cei 400 de prizonieri au fost uciși, iar prințesa Mafalda a fost grav rănită. Ea se afla într-o unitate adiacentă fabricii bombardate și a fost îngropată până la gât în moloz în momentul atacului. A suferit arsuri grave la braț și condițiile din lagăr au făcut ca rănile să se infecteze grav.

Personalul medical a fost nevoit să-i amputeze brațul, iar în urma intervenției, a suferit o pierdere semnificativă de sânge și a intrat în comă. Nu s-a mai trezit niciodată. Avea doar 41 de ani.

Familia regală nu a fost anunțată de decesul ei deși au existat zvonuri care au circulat până la sfârșitul anului 1944. Moartea ei a fost confirmată abia după capitularea Germaniei din noaptea de 8 mai 1945.

• CITEŞTE ŞI:  Marele Potop din vremea lui Noe: adevăr sau ficţiune?

În timpul detenției sale în lagărul de concentrare, prinţesa Mafalda a fost martoră la tragedia războiului, iar experiențele traumatizante nu au făcut decât să-i întărească hotărârea de a rămâne ancorată în principiile morale și umane.

Regalitatea italiană a suferit transformări semnificative după încheierea războiului, iar monarhia a fost abolită în anul 1946 prin referendum.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Friedrich Engels

Friedrich Engels, viaţa şi sfârşitul filosofului care a dezvoltat ideologia comunistă

0
Friedrich Engels este una dintre figurile centrale în dezvoltarea ideologiei comuniste, cunoscut în principal pentru colaborarea sa strânsă cu Karl Marx. De-a lungul vieții sale,...
stomatologia vikingilor

Stomatologia vikingilor era „surprinzător de avansată”. Vikingii nu erau doar războinici invadatori, ci aveau...

0
Vikingii au jucat un rol important în cultura populară în ultimul deceniu. Nu numai că au invadat și au jefuit, dar au făcut-o cu...
sinodul cadavrului

Sinodul Cadavrului: procesul în care a fost judecat un papă decedat

1
Sinodul Cadavrului reprezintă un proces bizar, care a avut loc la finalul secolului al IX-lea, acuzatul judecat fiind un papă decedat. Mai exact, decedat,...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via