Williamina Fleming s-a nฤscut รฎn data de 15 mai 1857, รฎn oraลul Dundee, din Scoศia. Tatฤl ei a murit pe cรขnd ea avea doar ศapte ani, lฤsรขnd familia sฤ se descurce cu puศinul pe care รฎl avea. La vรขrsta de 14 ani, Williamina a renunลฃat la ลcoalฤ, รฎncepรขnd sฤ lucreze ca educatoare pentru a-ศi ajuta familia sฤ se รฎntreศinฤ.
รn anul 1877, Williamina Fleming s-a cฤsฤtorit cu James Orr Fleming, un contabil care rฤmฤsese vฤduv de tรขnฤr. Cei doi au fฤcut un copil, Edward, dupฤ care au emigrat cu toลฃii รฎn Statele Unite ale Americii, รฎn anul 1878, stabilindu-se iniศial รฎn Boston.
Dupฤ doar doi ani de cฤsฤtorie, James a murit brusc, din cauza tuberculozei. Williamina s-a vฤzut nevoitฤ sฤ se descurce singurฤ, รฎntr-o ศarฤ strฤinฤ, cu trei copii mici รฎn grijฤ. Cei doi soลฃi mai fฤcuserฤ doi copii dupฤ ce au emigrat.[sursa]
Williamina Fleming: de la menajerฤ, la astronom
Sursele jurnalistice ale vremii indicฤ faptul cฤ Williamina a lucrat ca menajerฤ รฎn casa profesorului Edward Charles Pickering, care era director al Observatorului Universitar Harvard. Soลฃia profesorului a recomandat-o pe Williamina, despre care a spus cฤ avea ลi alte talente, dincolo de รฎngrijirea copiilor ลi treburile casnice. Astfel, profesorul Pickering a angajat-o part-time la Observator, unde i-a oferit sarcini administrative.
รntrucรขt Observatorul trecea printr-o crizฤ de personal calificat, profesorul Pickering a publicat un anunลฃ prin care cฤuta „computere umane”, pentru a clasifica stelele descoperite. Deลi nu avea deloc experienลฃฤ รฎn astronomie, Williamina Fleming a aplicat pentru acest post, impresionรขndu-l pe profesorul Pickering cu abilitฤศile sale matematice ศi de caligrafie, precum ศi prin atenศia sa la detalii.
De-a lungul timpului, Fleming a avansat รฎn cadrul Observatorului. A devenit asistent de cercetare ศi a fฤcut progrese semnificative รฎn dezvoltarea sistemului de clasificare a stelelor bazat pe spectrul lor. Ea a observat cฤ stelele prezintฤ linii spectrale unice, ceea ce a condus la descoperirea a numeroase noi tipuri de stele. Aceastฤ clasificare a deschis calea pentru o mai bunฤ รฎnศelegere a stelelor ศi a evoluศiei lor. รn prezent, aceastฤ clasificare se numeลte „Clasificarea Harvard”.
Descoperiri astronomice
Dincolo de clasificarea stelelor dupฤ spectrul lor, Williamina Fleming a avut ลi alte contribuลฃii importante รฎn domeniul astronomiei.
รn anul 1898, Fleming a dezvoltat un nou tip de fotometru, numit „fotometrul de tip Harvard”. Acest dispozitiv a permis astronomilor sฤ mฤsoare mai precis luminozitatea stelelor. Aceastฤ invenศie a fost esenศialฤ pentru dezvoltarea unor noi metode de studiu privind stelele ศi galaxiile.
รn anul 1900, Williamina Fleming a descoperit o cefeidฤ (o stea variabilฤ) รฎn Marele Nor al lui Magellan. Ea a observat cฤ luminozitatea acestei stele variazฤ รฎntr-un mod regulat, iar acesta a dus la dezvoltarea unei metode pentru determinarea distanศelor astronomice. รn perzent, metoda se numeลte „scara Cefeidelor”. Aceastฤ metodฤ a fost utilizatฤ pentru a mฤsura distanศele pรขnฤ la alte galaxii ศi a ajutat la รฎnศelegerea dimensiunilor ศi structurii universului.
Williamina Fleming a identificat sute de stele variabile รฎn timpul carierei sale la Observatorul Astronomic Harvard. Aceste stele variazฤ รฎn luminozitate ศi sunt importante pentru รฎnศelegerea evoluศiei stelelor ศi a universului. Pe parcursul carierei sale, Fleming a descoperit ศi catalogat 59 de noi nebuloase ลi peste 10.000 de stele variabile.
Ultimii ani ลi moartea Williaminei Fleming
Williamina Fleming s-a retras din activitatea pe care o desfฤลura la Observatorul Astronomic Harvard รฎn anul 1911. A continuat sฤ colaboreze รฎn calitate de cercetฤtor, publicรขnd mai multe lucrฤri de referinศฤ รฎn domeniul astronomiei. A primit numeroase premii ศi medalii pentru munca sa.
Williamina Fleming a murit รฎn data de 21 mai 1911, รฎn Boston, la vรขrsta de 54 de ani.
Legat de numele sฤu a apฤrut un fel de legendฤ motivaลฃionalฤ. Profesorul Pickering, supฤrat pe angajaลฃii sฤi, care nu ลi-ar fi รฎndeplinit cu succes atribuลฃiile, s-ar rฤstit la aceลtia, spunรขndu-le: „Pรขnฤ ลi menajera mea ar putea face o treabฤ mai bunฤ!” Ulterior, ar fi angajat-o pe Williamina Fleming, care, รฎntr-adevฤr, ar fi fฤcut o treabฤ mai bunฤ decรขt majoritatea angajaลฃilor de la Observatorul Astronomic.
Prin munca sa de รฎnaltฤ calitate ศi prin contribuศia sa semnificativฤ รฎn domeniul astronomiei, Williamina Fleming a devenit o personalitate respectatฤ รฎn domeniul ศtiinศei ศi o sursฤ de inspiraศie pentru femeile din รฎntreaga lume.
Abonaลฃi-vฤ la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci cรขnd publicฤm un articol nou: