Ana Racoviţă, frumoasa soţie de domnitor pentru care Dimitrie Cantemir a făcut o mare pasiune, ajunsă în temniţă alături de copii

Noutăţi

Ana Racoviţă a fost soţia domnitorului Mihai Racoviţă, care a urcat în mai multe rânduri atât pe tronul Moldovei, cât şi al Ţării Româneşti. Sursele vremii spun că Ana era deosebit de frumoasă şi mulţi boieri s-au îndrăgostit de ea, inclusiv cărturarul şi domnitorul Dimitrie Cantemir.

Mihai Racoviţă a domnit în Moldova între anii 1704-1705 și 1707-1709, iar în Țara Românească între 1730-1731 și 1741-1744, fiind cunoscut pentru politica sa fiscală excesivă. A doua sa soție, Ana Racoviţă, era renumită pentru frumusețea sa desăvârșită.

Ana Racoviţă, descrisă de Dimitrie Cantemir

Ana era originară din Galaţi, serdarul Dediu Codreanu fiind tatăl său.

„Cu trupul suleag, cu pieliţa albă, cu ochii negri şi mângâioşi, cu degetele subţiri cu unghiile roşioare, cu mijlocelul iscusit şi cu grumajul rotunjor.”, astfel o descria Dimitrie Cantemir pe frumoasa Ana Racoviţă.

ana racoviţă
O boieroaică din sec. XIX şi domnitorul Dimitrie Cantemir (nu există litografii sau alte reprezentări ale Anei Racoviţă)

Domnitorul Mihai Racoviţă şi Ana au avut opt copii

Ana l-a cucerit pe domnitorul Mihai Racoviţă, care era văduv după decesul Saftei, fiica lui Constantin Vodă cel Bătrân, sora domnitorului Antioh Cantemir. Acesta şi-a ales o femeie pe placul sufletului său. Faimosul său cumnat, Dumitraşcu Vodă, nu a fost de acord cu căsătoria, Constantin Gane lansând ideea că chiar acesta ar fi fost îndrăgostit de frumoasa Ana.

Lăutarii din mahalaua Broştenilor au cântat la nunta domnitorului cu frumoasa Ana, care i-au dăruit opt copii. 

„Frumuseţea ei a fermecat până şi pe duşmanii domnitorului. Cronicile vremii îi aduc elogii. Ana Racoviţă a refăcut Mitropolia, a cărei clădire a devenit din nou «un lucru sfânt», după ce ajunsese un loc de pierzanie, scrie Ioan Neculce. Dar, la numai un an şi patru luni de la preluarea domniei, Racoviţă este mazilit de către turci. În primăvara anului 1705, el trebuie să plece la Stambul împreună cu soţia şi copiii. Acolo aveau să trăiască din greu, înglodaţi în datorii, timp de doi ani şi jumătate. În anul 1707, la vreme de toamnă, mai exact pe data de 13 noiembrie, Vodă Racoviţă revine pe tronul Moldovei.”, scrie istoricul Arina Avram în lucrarea Femei celebre din România.

A doua domnie a lui Mihai Racoviţă a fost foarte grea pentru popor, iar ultima avea să fie cea mai apăsătoare. Deși era boier din țară, domnea în același spirit fanariot, care a întunecat acea epocă din istoria Principatelor Române.

• CITEŞTE ŞI:  Una dintre gemenele siameze s-a măritat, iar oamenii îşi pun aceeaşi întrebare

Întemniţată împreună cu copiii

Ana obişnuia să-și comande din Constantinopol rochii scumpe și delicatese, fără a ține cont de costuri. În anul 1709, Mihai Racoviţă a fost din nou mazilit pentru alierea sa cu suedezii în conflictul dintre Petru cel Mare și Carol al XII-lea.

Doamna Ana, împreună cu copiii și soțul ei, au fost duşi în lanțuri la Poarta Otomană. Au reușit să scape cu ajutorul unui prieten, dar au rămas în continuare în exil.[sursa]

Mihai Racoviţă a obținut cea de-a treia domnie pe tronul de la București, dar a impus noi biruri pentru a scăpa de datoriile acumulate. Cronicarul Ion Neculce a arătat că, de această dată, Ana s-a dovedit milostivă și preocupată de mănăstiri și oamenii săraci. Se mai arată că Ana Racoviţă a reușit să se salveze dintr-un incendiu împreună cu copiii.

Soțul ei a fost din nou mazilit după un conflict cu Nicolae Mavrocordat, al cărui fiu se căsătorise cu una dintre fetele lor. Familia Racoviţă a luat din nou calea exilului și, după o perioadă petrecută în Imperiul Otoman, Mihai Racoviţă a revenit pe tronul Munteniei. A murit, însă, la Constantinopol în anul 1744. Despre moartea Anei Racoviţă nu se cunoaște nimic, acest eveniment nefiind menționat în cronici.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

ioana cea nebună

Ioana cea Nebună, regina închisă timp de 46 de ani

0
Ioana de Castilia, numită şi Ioana cea Nebună, s-a născut pe 6 noiembrie 1479, în vechiul oraș vizigot Toledo, capitala regatului Castiliei. Ea a...
george emil palade

George Emil Palade, primul român care a primit un Premiu Nobel: „cel mai bun...

0
George Emil Palade s-a născut în data de 19 noiembrie 1912, la Iaşi. Tatăl său, pe nume Emil Palade, a fost profesor de filosofie,...

Williamina Fleming, femeia de serviciu care a devenit astronom

0
Williamina Fleming s-a născut în data de 15 mai 1857, în oraşul Dundee, din Scoția. Tatăl ei a murit pe când ea avea doar...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via