Băile Herculane din ziua de azi reprezintă un oraș din județul Caraș-Severin, aflat pe Valea Cernei, având o populaţie de circa 5.000 de locuitori. Este cea mai veche stațiune turistică din țară și totodată printre cele mai importante și vizitate stațiuni balneare cu regim permanent din România și Europa de Est.
Istoria timpurie a staţiunii Băile Herculane
Băile Herculane au o istorie bogată, începând de pe vremea romanilor, cu aproape 2.000 de ani în urmă. Se spune că romanii au descoperit izvoarele termale din zonă în secolul al II-lea d.Hr. și au construit băi și temple în această zonă pentru a profita de proprietățile lor vindecătoare. Izvoarele termale erau considerate sfinte, iar băile au devenit un loc popular de vindecare și de odihnă pentru romanii înstăriți și pentru soldații care reveneau de la război.
Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Hr. de către împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci, pe care apoi l-au dezvoltat.
Astfel, locul a fost denumit de către romani „Ad Aquas Herculi Sacras”, adică ”Apele sfinte ale lui Hercule”, zeu de la care provine şi numele staţiunii.
Se spune că romanii credeau că apa termală avea puteri de vindecare miraculoase, iar cei care se scăldau în apele acestea erau eliberați de boli și de stresul cotidian.
În timpul perioadei romane, Băile Herculane erau frecventate de aristocrați, soldați și alți oameni înstăriți care veneau aici pentru a-și petrece timpul liber și pentru a beneficia de proprietățile vindecătoare ale izvoarelor termale. Multe dintre clădirile construite în această perioadă, inclusiv băile publice și templele, încă mai există și pot fi vizitate astăzi.
În plus, Băile Herculane erau un important centru cultural și religios în perioada romană. Aici se organizau ceremonii religioase închinare zeului Hercule, iar mulți oameni veneau aici pentru a-și îndeplini voturile sau pentru a-și exprima recunoștința față de zei.
După retragerea aureliană, aşa cum este cunoscută retragerea armatei romane din Dacia, din anul 271, la ordinele împăratului Aurelian, Băile Herculane au intrat într-un proces de degradare.
Băile Herculane în epoca medievală şi perioada modernă
În perioada medievală, localitatea Băile Herculane a intrat sub controlul Imperiului Otoman, când regiunea Banatului a fost cucerită de turci. Există informaţii conform cărora staţiunea a fost o destinație populară pentru turcii înstăriți care veneau aici pentru a beneficia de proprietățile vindecătoare ale izvoarelor termale.
Cu toate acestea, nu s-a investit în întreţinerea staţiunii, care a continuat să se degradeze. Turcii nu au apreciat cu adevărat valoarea apelor termale și nici nu au construit clădiri în stilul lor arhitectural specific. Abia după ce Banatul a trecut sub controlul Imperiului Habsburgic, la începutul secolului al XVIII-lea, Băile Herculane au început să fie reabilitate și modernizate.
Începându cu anul 1736, a început reconstrucția și modernizarea băilor, dar și a căilor de acces. Grănicerii bănățeni au construit majoritatea clădirilor din stațiune, sub coordonarea generalului Andreeas Hamilton, guvernator al Banatului din partea împăratului Carol al VI-lea.
Stațiunea a fost vizitată de-a lungul timpului de mari personalități ale Europei. Printre acestea s-au aflat împăratul Iosif al II-lea, împăratul Francisc I și împărăteasa Carolina, împăratul Franz Iosef și împărăteasa Elisabeta.
În anul 1852, împăratul Austriei considera Băile Herculane ca fiind „cea mai frumoasă stațiune de pe continent”, iar împărăteasa Elisabeta (Sisi) îşi nota în jurnalul personal că „Băile Herculane sunt o prezență distinctă și încântătoare”.
Dezvoltarea din perioada comunistă şi paragina de după Revoluţie
În urma Tratatului de la Trianon, din anul 1920, Banatul și, implicit, Băile Herculane au devenit parte a României Mari.
Băile Herculane au cunoscut o nouă perioadă de dezvoltare în timpul regimului comunist din România. Atunci au fost construite mai multe hoteluri și clădiri moderne pentru a atrage turiști și a promova turismul balnear.
Stațiunea era vizitată de mulți oameni din țară și din străinătate, care se bucurau de apele termale și de peisajul natural. Proprietățile apelor erau comparate cu cele ale stațiunilor franceze, extrem de populare pentru calitățile lor terapeutice.
În această perioadă, stațiunea a devenit una dintre cele mai populare din Europa. În acelaşi timp, însă, s-au pierdut și multe dintre clădirile vechi și monumentele istorice care făceau parte din patrimoniul cultural al stațiunii.
După căderea comunismului, Băile Herculane au intrat în declin și au fost afectate de lipsa de investiții și de management defectuos. Multe dintre vechile clădiri de patrimoniu şi băile publice au reintrat în paragină.
În prezent, staţiunea Băile Herculane se află din nou într-o perioadă promiţătoare de creştere. Investitorii privaţi au demarat proiecte optimiste, care redau speranţa pentru renaşterea uneia dintre cele mai populare staţiuni balneare din Europa.
Faceţi un tur virtual al staţiunii, vizionând materialul video de mai jos:
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: