O planetă de mărimea Pământului a fost descoperită în jurul unei stele care va trăi 100 de miliarde de ani. Această descoperire ar putea duce la prima explorare geologică a unei lumi din afara sistemului solar.
Astronomii au anunțat descoperirea lui SPECULOOS-3b, o planetă de mărimea Pământului care orbitează în jurul unei stele pitice ultra-rece, o stea nu cu mult mai mare decât planeta Jupiter. Acesta este cel de-al doilea sistem cunoscut de acest fel. Celălalt este binecunoscutul TRAPPIST-1, care are șapte planete de mărimea Pământului. Noul sistem se află la o distanță de 55 de ani lumină față de noi.
Steaua are o suprafață de două ori mai rece decât cea a Soarelui, ceea ce o face de aproximativ 1.000 de ori mai întunecată. Dar planeta este mult mai aproape de ea decât este Pământul de Soare. Aceasta se învârte în jurul stelei sale în doar 17 ore și este lovită de 16 ori mai multe radiații pe secundă decât planeta noastră.
Este probabil ca acest lucru să se întâmple doar pe o singură parte, deoarece, orbitând atât de aproape, se presupune că planeta este blocată tidal (mereu îndreptată cu aceeaşi parte), așa cum este blocată tidal Luna față de Pământ. O parte a planetei SPECULOOS-3b se află într-o noapte perenă, în timp ce cealaltă este în lumină constantă. Dar acest lucru le oferă astronomilor posibilitatea de a o studia direct.[sursa]
O planetă de mărimea Pământului, dar mult mai aproape de steaua sa
„Putem spune, din spectrele noastre și din alte observații, că steaua are o temperatură de aproximativ 2.800 de grade Kelvin, are o vârstă de aproximativ 7 miliarde de ani – nici prea tânără, nici prea bătrână – și este moderat activă, ceea ce înseamnă că are destul de multe explozii”, a declarat co-autorul Benjamin Rackham de la MIT.
„Credem că planeta nu mai trebuie să aibă o atmosferă, deoarece aceasta ar fi fost ușor erodată de activitatea stelei gazdă care, practic, este în mod constant în flăcări”, a continuat cercetătorul.
În timp ce o atmosferă pare puțin probabilă, există o posibilitate și mai interesantă pentru această lume. Echipa crede că, prin observarea planetei trecând în spatele stelei de 10 ori cu ajutorul telescopului spaţial James Webb, vor putea confirma dacă aceasta are sau nu o atmosferă. Dacă nu are, cercetătorii ar putea fi capabili să îi studieze rocile. Iar asta ar fi o premieră.
„Dacă nu există o atmosferă, nu ar exista un cer albastru sau nori – ar fi doar întuneric, la fel ca pe suprafața Lunii. Iar «soarele» ar fi o stea mare, de culoare roșie-violetă, pătată și cu flăcări, care ar părea de aproximativ 18 ori mai mare decât soarele ne pare nouă pe cer.”, a mai explicat profesorul Rackham.
„SPECULOOS-3b este prima planetă pentru care putem lua în considerare să ne îndreptăm spre constrângerea proprietăților de suprafață ale planetelor din afara Sistemului Solar. Cu această lume, am putea, practic, să începem să facem geologie exoplanetară. Cât de tare este asta?”, a adăugat co-autorul studiului Julien de Wit, profesor asociat de științe planetare la MIT.
Înțelegerea compoziției unei lumi dintr-un alt sistem solar este extrem de importantă. Am putea afla cât de asemănătoare sau diferite sunt planetele stâncoase din alte părți și dacă toate acestea au ingredientele care ar putea crea viața.
Steaua este, de asemenea, cel mai comun tip de stea din galaxie (70% din toate stelele din Calea Lactee) și se presupune că va trăi de 10 ori mai mult decât Soarele nostru. Înțelegerea condițiilor de habitabilitate din jurul ei ne va spune cât de probabilă este viața în altă parte.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: