Legea care interzicea femeilor să poarte pantaloni a fost în vigoare timp de 200 de ani

Noutăţi

Până în anul 2013, femeile din Franța nu aveau voie, prin lege, să poarte pantaloni. Legea care interzicea femeilor să poarte pantaloni a fost adoptată în timpul Revoluției Franceze.

Acest act normativ le interzicea femeilor să se îmbrace ca bărbații și le obliga să poarte rochii sau fuste. Legea, numită „Loi contre le travestissement” a fost menținută în vigoare timp de peste 200 de ani, în ciuda faptului că nu era respectată și nici aplicată.

Când a fost adoptată legea care interzicea femeilor să poarte pantaloni

Legea a fost introdusă în anul 1799, în plină efervescență revoluționară, atunci când femeile cereau mai multe drepturi și libertăți.

Pentru a le reprima și a le impune normele sociale ale epocii, autoritățile au decis să le interzică să poarte pantaloni, care erau considerați un simbol al masculinității și al puterii.

legea care interzicea femeilor să poarte pantaloni
De-a lungul timpului, au existat mai multe încercări de a înlătura legea care interzicea femeilor să poarte pantaloni

Femeile care încălcau legea erau pasibile de amendă sau chiar de arest. Legislaţia a fost modificată în anii 1892 şi 1909 pentru a permite femeilor să poarte pantaloni în cazuri speciale, „dacă ţin ghidonul unei biciclete sau frâiele unui cal”, însă interdicţia a rămas în vigoare.

Aşadar, singurele care aveau voie să poarte pantaloni erau femeile care mergeau cu bicicletă sau care făceau călărie.

De-a lungul timpului, legea a devenit anacronică și chiar absurdă, mai ales după ce pantalonii au devenit o piesă vestimentară comună și populară pentru femei.

În secolul XX, femeile au început să poarte pantaloni fără nicio restricție, atât în viața cotidiană, cât și în domenii precum moda, arta sau politica. Cu toate acestea, legea nu a fost abrogată oficial, ci doar ignorată și uitată.

• CITEŞTE ŞI:  Cele 7 minuni ale lumii antice: lucruri fascinante despre minunile antichităţii

Mai multe încercări de a anula legea au avut loc de-a lungul anilor, dar fără succes. Motivele invocate erau diverse. Legea nu era abrogată fie lipsa de interes și de prioritate din partea autorităților, fie opoziția unor grupuri conservatoare care susțineau că legea este un simbol al identității naționale și al tradiției.

Când a fost abrogată legea care interzicea pantalonii

Abia în anul 2013, după o solicitare a unei parlamentare socialiste, ministrul drepturilor femeilor a declarat că legea este „incompatibilă cu principiile de egalitate între femei și bărbați” și a dispus abrogarea ei.[sursa]

„Acest ordin avea ca scop, în primul rând, limitarea accesului femeilor la anumite posturi şi ocupaţii. Prin faptul că acestora le era interzis să se îmbrace ca bărbaţii, acestea le erau inaccesibile. Aşadar, acest ordin este incompatibil cu pricipiile egalităţii între femei şi bărbaţi.”, a spus Najat Vallaud-Belkacem, ministrul drepturilor femeilor din Franţa.

Astfel, după mai bine de două secole de existență, legea care interzicea femeilor să poarte pantaloni în Franța a fost abrogată din Codul civil. Această decizie a fost salutată de către organizațiile feministe și de către publicul larg ca o victorie simbolică și ca o recunoaștere a dreptului femeilor de a se exprima liber prin vestimentație.

Deși legea nu mai avea nicio relevanță practică, abrogarea ei a reprezentat un gest de respect față de istoria și de lupta femeilor pentru emancipare.

Alte ţări în care pantalonii sunt interzişi:

  • În Sudan, femeile nu au voie să poarte pantaloni în public, deoarece sunt considerați indecenți și contrari legii islamice. Femeile care încalcă această lege riscă să fie biciuite sau amendate;
  • În Coreea de Nord, femeile nu au voie să poarte pantaloni în afara casei, deoarece sunt considerați un simbol al influenței occidentale și al capitalismului. Femeile care încalcă această lege riscă să fie arestate sau trimise la reeducare;
  • În Iran, femeile nu au voie să poarte pantaloni strâmți sau mulați, deoarece sunt considerați imorali și provocator. Femeile care încalcă această lege riscă să fie hărțuite de extremiştii religioşi sau amendate de poliția moralității.

Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

experiențele din apropierea morții

Activitatea conștientă observată în creierele muribunde ar putea explica experiențele din apropierea morții

0
Cercetătorii au observat creierele pacienților aflaţi pe moarte, care se sting într-o glorie neuronală strălucitoare, indicând faptul că ultimele clipe ale vieții pot fi...
roxana soţia lui alexandru cel mare

Roxana, soţia lui Alexandru cel Mare, pe care acesta a răpit-o pe când avea...

0
Roxana s-a născut în jurul anului 347 î.Hr., în Bactria, o regiune din Asia Centrală, care făcea parte din Imperiul Persan. Numele ei, care...
harappa

Harappa, misterioasa civilizaţie dispărută din Valea Indului

0
Harappa a fost una dintre cele mai interesante civilizaţii ale antichităţii, despre care s-a vorbit mai puţin faţă de cele egiptene sau mesopotamiene. Cu...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via