Cum se scrie corect? Fi sau fii? Fii sau Fiii?
Forma corectă: toate formele sunt corecte, în funcţie de context: A fi om e lucru mare! | Fii cuminte! | Am doi fii. | Fiii mei sunt acasă.
Forma greşită: nu există o formă greşită, ci un mod de utilizare greşit: Fi cuminte! | Nu fii obraznic! | Fii lui sunt plecaţi. (formele corecte: Fii cuminte! | Nu fi obraznic! | Fiii lui sunt plecaţi.)
Una dintre cele mai mari probleme ale românilor în materie de scris o reprezintă verbul a fi.
Fi sau fii? Fii sau fiii? – În limba română, există trei forme de scriere pentru cuvântul “fi”: fi, fii și fiii. Fiecare dintre ele este corectă şi are un rol și un sens diferit în propoziție.
Fi sau fii, fii sau fiii: cum e corect?
Fi este forma de infinitiv prezent a verbului “a fi”. Infinitivul este modul nepersonal care exprimă acțiunea verbului în general, fără a indica persoana, numărul, timpul sau modul. Infinitivul se folosește pentru a forma alte timpuri verbale, cum ar fi viitorul sau condiționalul-optativ, sau pentru a exprima scopul, cauza sau consecința unei acțiuni.
De exemplu:
- Scopul meu este să fiu medic.
- A plecat pentru a fi alături de ea. (greşit: pentru a fii alături de ea)
- Dacă ai fi mai atent, ai reuși. (greşit: dacă ai fii mai atent)
Fii este forma de imperativ afirmativ sau de conjunctiv prezent a verbului “a fi” la persoana a doua singular. Imperativul este modul personal care exprimă o poruncă, un sfat, o rugăminte sau o dorință adresată direct interlocutorului. Imperativul are forme doar pentru persoana a doua singular și plural.
Forma de imperativ afirmativ se obține prin adăugarea desinenței -i la rădăcina verbului. Forma de imperativ negativ se obține prin folosirea infinitivului verbului precedat de negația nu. Întotdeauna, la forma negativă, corectă este scrierea cu un singur „i”. Singura excepţie o reprezintă forma de conjunctiv prezent, forma negativă.
De exemplu:
- Fii bun cu animalele! (greşit: Fi bun cu animalele!)
- Nu fi leneș! (greşit: nu fii leneş!)
- Vreau să nu fii obraznic. (conjunctiv prezent, forma negativă)
- Fii tu însuți! (greşit: Fi tu însuţi)
Conjunctivul este modul personal care exprimă o acțiune posibilă, ipotetică, condiționată sau dependentă de altă acțiune. Conjunctivul are forme pentru toate persoanele și numerele.
Forma de conjunctiv prezent se obține prin adăugarea desinenței -i la rădăcina verbului și precedarea verbului cu conjuncția să. Forma de conjunctiv perfect se obține prin folosirea infinitivului perfect al verbului și precedarea verbului cu conjuncția să.
De exemplu:
- Vreau să fii sincer cu mine. (greşit: fi sincer cu mine!)
- Sper să fii cuminte dacă rămâi singur acasă. (greşit: sper să fi cuminte)
- Mi-aș dori ca tu să fii fericit. (greşit: tu să fi fericit)
Fiii este forma de plural articulat a substantivului “fiu”. Substantivul este partea de vorbire care denumește ființe, lucruri, fenomene sau noțiuni abstracte.
Substantivul are forme pentru singular și plural, nearticulat și articulat. Forma de plural nearticulat se obține prin adăugarea desinenței -i la forma de singular a substantivului masculin care se termină în -iu. Forma de plural articulat se obține prin adăugarea desinenței -ii la forma de plural nearticulat a substantivului masculin care se termină în -i.
De exemplu:
- Am un fiu talentat.
- Am doi fii talentați. (forma corectă cu doi de „i”)
- Fiii mei sunt talentați. (forma corectă cu trei de „i”)
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: