O mulțime de lucruri par să declanșeze reflexul involuntar cunoscut sub numele de sughiț, dar știe știința de ce se întâmplă acest reflex? De ce sughiţă oamenii?
Uneori sunt amuzante. Uneori sunt enervante sau chiar frustrante. Te pot deranja în cele mai nepotrivite momente. Nu, nu mă refer la rudele alea enervante, dar bine ghicit! Vorbesc despre sughițuri.
Ce sunt sughițurile? Și există motive științifice în spatele motivelor pentru care le avem?[sursa]
Cea mai lungă criza de sughiţ din istorie
Potrivit cărții Guinness World Records, recordul pentru cea mai lungă criză de sughiț îi aparține lui Charles Osborne. Acesta a sughițat timp de 68 de ani, din anul 1922 până în 1990, cu un număr estimat de 430 de milioane de sughițuri. Christopher Sands a avut aproximativ 10 milioane de sughițuri în 27 de luni, din anul 2007 până în 2009. Acesta din urmă a sughițat la fiecare două secunde timp de 12 ore pe zi.
Folclorul ne spune că sughițul înseamnă că cineva vorbește despre noi sau că ne simte lipsa. Dacă parcurgi în minte o listă cu prietenii tăi, sughițul se va opri atunci când ajungi la amintirea prietenului vinovat. În perioada medievală, se credea că sughițul era cauzat de elfi.
Mecanismul sughiţului
Diafragma, mușchiul mare care se află chiar sub plămâni și deasupra stomacului, te ajută să respiri. Se mișcă în sus pentru a forța aerul să iasă din plămâni și în jos pentru a trage aerul înăuntru. Chiar dacă nu trebuie să ne gândim la asta de fiecare dată, deși o putem dirija dacă vrem: inspiră, expiră – creierul nostru semnalează diafragmei să facă aceste mișcări.
Uneori, creierul nostru trimite semnale diafragmei noastre să se deplaseze în jos cu mai multă forță decât în mod normal. Această contracție musculară bruscă și involuntară face ca aerul să fie aspirat în partea din spate a gâtului. Zona gâtului de lângă corzile vocale se închide apoi brusc, datorită acestei schimbări de presiune, creând un sunet „hâc”.
De ce sughiţă oamenii
Înțelegem mecanismul sughițului: este un reflex involuntar. Dar de ce trimite creierul nostru un semnal pentru a crea acest reflex în primul rând? Oamenii de știință au încercat să stabilească un motiv clar, dar până acum încă nu știm.
Deși nu știm cu exactitate de ce creierul nostru ne transmite semnalul de a sughița, știm că multe lucruri declanșează acest reflex. Cercetările au arătat că sughițul este declanșat de traume (cum ar fi leziunile la cap), tumori sau gușa, infecții (inclusiv meningita și encefalita), distensie abdominală și probleme ale sistemului nervos central, cum ar fi scleroza multiplă.
Iritații precum arsurile la stomac, mâncarea picantă, gastrita, refluxul și ulcerele au fost, de asemenea, legate de sughiț. Unii oameni sughiţă, de exemplu, atunci când mănâncă un borş fierbinte cu ardei iute. Sughițul unei persoane a fost cauzat chiar de un fir de păr care se peria de membrana timpanică, membrana care vibrează ca răspuns la undele sonore și care ne permite să auzim.
De asemenea, cunoaștem câteva comportamente care pot duce la sughiț: fumatul țigărilor, supunerea la o schimbare bruscă de temperatură, trăirea unor emoții puternice, cum ar fi emoția sau stresul, sau umplerea excesivă a stomacului (cu mâncare, alcool sau chiar aer).
Sughițul neîntrerupt poate fi un inconvenient serios, mai ales dacă îți afectează capacitatea de a mânca, de a dormi sau de a comunica. Sughițul persistent poate fi un semn al unei probleme de sănătate, fie că este vorba de o infecție a urechii, de insuficiență renală, de laringită sau de o hernie.
În cazul lui Christopher Sands și al celor 10 milioane de sughițuri ale sale, s-a descoperit că avea o tumoare pe creier care împingea nervul frenic – acesta este nervul însărcinat cu semnalizarea reflexului sughițului. După ce a fost operat pentru a îndepărta tumora, sughițul a încetat.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: