Bătălia de la Stâncile Roşii este considerată a fi cea mai mare bătălie navală din istorie. Lupta s-a desfăşurat pe Fluviul Yangtze (Fluviul Albastru), din China, în anul 208, iar la final circa 100.000 de oameni şi-au pierdut viaţa în această confruntare.
Bătălia de la Stâncile Roșii, desfășurată în anul 208, a fost un moment crucial la sfârșitul dinastiei Han, având loc între forțele sudice conduse de Liu Bei și Sun Quan și armata nordică a lui Cao Cao.
Alianța formată de Liu Bei și Sun Quan a ieșit victorioasă, obținând controlul asupra Fluviului Albastru. Această victorie a dus la formarea a două state în sudul Chinei: Shu Han și Wu de Est.[sursa]
Bătălia de la Stâncile Roșii: cea mai mare bătălie navală din istorie
Considerată cea mai mare bătălie navală din istorie în termeni de efective implicate, locația exactă a confruntării nu este precis determinată, dar se crede că s-a desfășurat pe malul sudic al Fluviului Albastru, la sud-vest de Wuhan și nord-est de Yueyang.
La începutul secolului al III-lea, dinastia Han, care condusese China timp de aproape patru secole, își pierdea puterea. Unul dintre cei mai puternici războinici ai vremii, Cao Cao, a reușit să unifice nordul Chinei sub comanda sa în anul 207, menținând controlul total asupra Câmpiei Nordului.
După o campanie de succes împotriva lui Wuhuan, Cao Cao și-a asigurat frontiera de nord. În toamna anului 208, armata sa a început o ofensivă în sudul Chinei, pregătind terenul pentru marea confruntare de la Stâncile Roșii.
Strategia
Pentru a triumfa în această campanie, Cao Cao trebuia să controleze Fluviul Albastru, aflat sub dominația lui Liu Bei și Sun Quan. În prima fază, armata lui Cao Cao a obținut câteva victorii semnificative, slăbindu-și adversarii.
Liu Bei a fost forțat să se retragă din provincia Jing împreună cu armata sa, fiind urmărit de cavaleria de elită a lui Cao Cao. În Bătălia de la Changban, Liu Bei a fost înconjurat și învins, dar a reușit să scape și s-a îndreptat spre est pentru a cere ajutorul lui Sun Quan. Împreună, cei doi au format o alianță împotriva lui Cao Cao.
Cao Cao a trimis o scrisoare lui Sun Quan, anunțându-l că are sub comanda sa 800.000 de soldați și sugerându-i să se predea. O parte dintre sfetnicii lui Sun Quan au susținut ideea predării, dar marele luptător chinez a tăiat colțul biroului său cu sabia, declarând: „Oricine îndrăznește să susțină predarea va fi tratat ca acest birou”.
Deși Cao Cao pretindea că are 800.000 de soldați, istoricii estimează că armata sa era compusă din 220.000 – 240.000 de ostași. Alianța dintre Liu Bei și Sun Quan dispunea de 50.000 de soldați. În ciuda diferenței de forţe, aceștia au reușit să reziste și să învingă armata lui Cao Cao. Se estimează că aproximativ 100.000 de oameni și-au pierdut viața în urma acestei bătălii.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: