De ce în octombrie lipsesc 10 zile din anul 1582 pe calendarul telefonului tău

Noutăţi

În octombrie lipsesc 10 zile din anul 1582. Mai exact, între 5 și 14 octombrie 1582, este o perioadă lipsă.

Oamenii de pe rețelele de socializare au observat o ciudățenie în calendarele telefoanelor mobile: dacă defilați la anul 1582, veți observa că acesta sare de la 4 octombrie la 15 octombrie, lipsind aparent 10 zile la mijloc. Aceasta nu este o eroare sau o glumiţă creată de un programator plictisit. Acele 10 zile nu au existat.

Anul în care în octombrie lipsesc 10 zile

Zilele nu au fost șterse din trecerea timpului cu ajutorul unui instrument cosmic de tăiat și lipit. În schimb, oamenii din anul 1582 s-au culcat în data de 4 octombrie și s-au trezit în data de 15 (nu că o mare parte a lumii și-ar fi dat seama la acea vreme).[sursa]

în octombrie lipsesc 10 zile
În anul 1582, în octombrie lipsesc 10 zile

Pentru a înțelege de ce, trebuie să ne întoarcem în secolul al XVI-lea, când a avut loc o schimbare majoră în modul în care organizăm zilele, săptămânile, lunile și anii.

După cum ştim, Biserica Catolică a adoptat calendarul gregorian în octombrie 1582. Înainte de aceasta, cea mai mare parte a Europei a folosit calendarul iulian, introdus de către Iulius Cezar în anul 45 î.Hr.

Acesta este foarte asemănător cu calendarul gregorian. Ambele sunt calendare solare cu 12 luni, fiecare având între 28 și 31 de zile. De asemenea, majoritatea anilor au 365 de zile, cu o zi bisectă adăugată lunii februarie în anumiți ani.

Principala diferență este când are loc anul bisect. Calendarul iulian adaugă o zi la fiecare 4 ani, în timp ce calendarul gregorian face același lucru, cu excepția cazului în care anul este divizibil cu 100 și nu este divizibil cu 400.

• CITEŞTE ŞI:  O podea romană din marmură, extrem de frumoasă, a fost descoperită într-un vechi oraș scufundat

Pare o diferență foarte mică, dar a fost o mare problemă pentru Biserica Catolică, deoarece a interferat grav cu calendarul Paștelui. Încă de la Consiliul de la Niceea din anul 325 d.Hr., s-a stabilit că Paștele ar trebui să fie sărbătorit în prima duminică care urmează primei luni pline după echinocțiul de primăvară, pe 21 martie.

De ce lipsesc 10 zile din anul 1582

Cu toate acestea, cu trecerea secolelor, echinocțiul de primăvară s-a îndepărtat de această dată. Acest efect s-a acumulat până în secolul al XVI-lea, când echinocțiul de primăvară a căzut pe 11 martie, perturbând calendarul Paștelui.

Pentru a rezolva această criză, Papa Grigore al XIII-lea a introdus calendarul gregorian. Pentru a realinia noul calendar cu mișcările Soarelui, a trebuit să pierdem cele 10 zile acumulate din cauza defecțiunii calendarului iulian.

Octombrie a fost aleasă ca lună în care să se piardă 10 zile, deoarece nu coincidea cu niciun eveniment major din calendarul creștin. După sărbătoarea Sfântului Francisc de Assisi din 4 octombrie, a avut loc trecerea la calendarul gregorian și lumea a sărit instantaneu la 15 octombrie 1582.

Acesta este motivul pentru care majoritatea calendarelor sar de la 4 octombrie la 15 octombrie în 1582 (dacă merg atât de departe în timp).

Evident, călugării din secolul al XVI-lea nu scriau date în jurnalul iPhone-ului lor, dar calendarele merg cu adevărat înapoi. Nu este clar de ce sunt concepute astfel, deși este întotdeauna interesant să vezi dacă ziua ta de naștere a căzut într-un weekend din anul 27 î.Hr.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

cel mai mare animal de uscat

Care a fost cel mai mare animal care a pășit vreodată pe Pământ?

0
Se crede că cel mai mare animal terestru din toate timpurile este Patagotitan mayorum - deși ar putea avea ceva concurență. În prezent, trăim pe...
cea mai veche companie din lume

Care este cea mai veche companie din lume? Funcţionează şi astăzi, de peste 1.400...

0
Cea mai veche companie din lume, care încă activează în prezent este Kongo Gumi, o afacere japoneză de construcții fondată în anul 578 d.Hr.,...
oţelul de damasc

Oţelul de Damasc, un mister pierdut în timp

0
Oţelul de Damasc a fost un material cu proprietăţi legendare, care a fost creat în Evul Mediu, în oraşul Damasc, din Siria. Cu toate...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via