Cimpanzei care atacă gorile în mod letal au fost observaţi pentru prima dată. Deși acest lucru dovedește că cele mai apropiate rude ale omului pot reprezenta un pericol pentru cei care se află la o distanță genetică ceva mai mare, un studiu publicat în revista Scientific Reports indică faptul că vina fundamentală ne-ar putea aparţine.[sursa]
Parcul Național Loango, din Gabon, este casa atât a cimpanzeilor, cât și a gorilelor de câmpie occidentale. De 16 ani, în cadrul acestui parc se desfășoară și Proiectul Loango Chimpanzee, un studiu al relațiilor din interiorul și dintre grupurile de cimpanzei.
Cimpanzeii sunt cu siguranță cele mai războinice dintre maimuțele de talie mare (lăsând la o parte oamenii), dar în cea mai mare parte a timpului în care proiectul i-a observat, aceștia și-au scos latura violentă asupra altor membri ai speciei lor sau asupra unor animale mai mici. Eforturile de observare pe termen mai lung au stabilit același lucru în alte părți.
„Interacțiunile dintre cimpanzei și gorile au fost considerate până acum ca fiind relativ relaxate. Am observat în mod regulat ambele specii interacționând în mod pașnic în copacii de căutare a hranei. Colegii noștri din Congo au fost chiar martori la interacțiuni jucăușe între cele două specii de maimuțe mari.”, a declarat profesorul Simone Pika de la Universitatea din Osnabrück într-un comunicat.
Cimpanzei care atacă gorile au fost observaţi pentru prima dată
Toate acestea s-au schimbat în urmă cu doi ani, când studenta doctorandă de la Osnabrück, Lara Southern, și colegii săi au auzit genul de țipete asociate de obicei cu o întâlnire neprietenoasă între două trupe de cimpanzei. „Apoi, am auzit bătăi în piept, o manifestare caracteristică pentru gorile, și ne-am dat seama că cimpanzeii se întâlniseră cu un grup de cinci gorile.”, a spus Southern.
Lupta a durat 52 de minute. Membrii proiectului au asistat la un conflict mai lung, 10 luni mai târziu. În ambele cazuri, cimpanzeii au folosit superioritatea numerică (27 de cimpanzei contra 5 și, respectiv, contra 7 gorile) pentru a contracara avantajul considerabil al gorilelor în ceea ce privește mărimea. Prima bătălie a implicat o oarecare agresivitate din partea ambelor părți, dar în cea de-a doua, cimpanzeii au urmărit gorilele în sus și în josul copacilor și apoi le-au atacat în timp ce încercau să scape prin bolta copacilor și chiar la sol.
De fiecare dată, gorilele adulte au reușit în cele din urmă să scape, dar un pui a fost separat de mama sa și a fost ucis. Trei cimpanzei au fost răniți în prima bătălie.
Cimpanzeii din Africa de Vest au fost văzuți ca fiind mai puțin violenți față de membrii propriei specii decât omologii lor din Africa de Est, dar Southern a declarat că echipa sa a demonstrat recent că „rata anuală de ucidere intercomunitară a fost printre cele mai ridicate din toate rezervaţiile”.
În mod natural, autorii lucrării sunt dornici să afle atât de ce au avut loc atacurile, cât și de ce s-au petrecut în această perioadă. Ambele evenimente au avut loc în timpul anotimpurilor în care dietele cimpanzeilor și gorilelor se suprapun puternic, în timp ce interacțiunile prietenoase au avut loc în perioadele din an în care dietele lor diferă.
Autorii suspectează că nu este o coincidență faptul că pădurile din Gabon au început să producă mai puține fructe ca răspuns la schimbările climatice. Cel de-al doilea pui de gorilă mort a fost mâncat de un cimpanzeu, dar primul nu a fost tratat ca hrană, cel puțin inițial. Acest lucru face mai probabil ca violența să fi fost cauzată mai degrabă de competiția pentru resurse decât pentru pradă directă.
„Suntem abia la început pentru a înțelege efectele concurenței asupra interacțiunilor dintre cele două specii de maimuțe mari din Loango. Studiul nostru arată că mai sunt încă multe de explorat și de descoperit despre cele mai apropiate rude vii ale noastre și că Parcul Național Loango, cu habitatul său mozaicat unic, este un loc unic pentru a face acest lucru.”, a mai declarat profesorul Simone Pika.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: