Tribul Wodaabe: frumuseţea bărbaţilor este legată de dinţii albi, înălţime şi albul ochilor. Femeile îşi pot alege un nou soţ

Noutăţi

Tribul Wodaabe este un grup etnic nomad, parte a grupului Fulani sau Fulbe, care trăiește în zonele din Sahel, în special în Niger, Nigeria, Ciad, Camerun și alte țări din Africa de Vest. Termenul de „Wodaabe” provine din limba lor și se traduce în mod obișnuit ca „oameni ale locurilor” sau „oameni ai stelelor”. Tribul Wodaabe este faimos pentru cultura sa distinctivă și tradițiile complexe.

Cultura Wodaabe este cunoscută pentru păstoritul lor nomad și pentru viața în mijlocul unor condiții aride în Sahel. Tradițiile și credințele lor sunt adesea bazate pe legătura cu natura și cu animalele, precum și pe supraviețuirea în aceste medii dificile.

Ritualul căsătoriei în tribul Wodaabe

Una dintre cele mai notabile caracteristici ale Wodaabe este festivalul lor anual cunoscut sub numele de „Gerewol”. Acest festival este un eveniment important în cadrul căruia bărbații Wodaabe se pregătesc și se prezintă în fața femeilor pentru a-și găsi posibili parteneri de viață. Concursul de frumusețe, care implică dansuri, cântări și costume elaborate, este o modalitate de a atrage atenția femeilor și de a-și găsi soții.

tribul wodaabe
Bărbaţii îşi scot în evidenţă dinţii albi şi ochii, pentru a impresiona tinerele femei

La sfârșitul sezonului ploios, în septembrie, tribul Wodaabe se adună în mai multe locații tradiționale înainte de începerea transhumanței din sezonul uscat, cea mai cunoscută fiind piața de sare Cure Salée din In-Gall și festivalul sezonier Tuareg. Aici, tinerii bărbați Wodaabe, cu machiaje elaborate, pene și alte podoabe, interpretează Yaake: dansuri și cântece pentru a impresiona femeile necăsătorite.

tribul wodaabe
Deşi ni s-ar putea părea ciudate expresiile lor faciale, acesta este modul în care îşi atrag potenţialele partenere

Idealul de frumusețe masculină al Wodaabe pune accentul pe înălțime, ochi albi și dinții imaculaţi. Bărbații își dau adesea ochii peste cap și își arată dinții pentru a sublinia aceste caracteristici. Cei din tribul Wodaabe se reunesc apoi pentru restul săptămânii de Gerewol, care reprezintă o serie de schimburi privind căsătoria și concursuri în care frumusețea și abilitățile tinerilor bărbați sunt judecate de femei tinere. Uneori, acestea au în jur de 12-13 ani.

• CITEŞTE ŞI:  Charlie Parker: omul care a schimbat cursul istoriei jazzului. „Nu cânta la saxofon, lasă saxofonul să cânte la tine”

Deşi iniţial căsătoriile sunt stabilite de părinţi, fiind o societate în care poligamia este acceptată, ulterior femeile au dreptul să își aleagă partenerii după propriul plac, chiar dacă sunt deja căsătorite cu alții. Cu toate acestea, partenerii se aleg doar din interiorul tribului.[sursa]

Alte obiceiuri neobişnuite

Cei din tribul Wodaabe sunt musulmani sunniți, dar păstrează și elemente din credințele animiste ale strămoșilor lor. Codul lor de comportament pune accentul pe discreţie și modestie (semteende), răbdare și tărie morală (munyal), grijă și chibzuinţă (hakkilo), precum și pe loialitate (amana). De asemenea, după cum am precizat, ei pun mare accent pe frumusețe și farmec.

Părinții nu au voie să vorbească direct cu ai lor primii doi copii născuți, care vor fi adesea îngrijiți de bunicii lor. În timpul zilei, soțul și soția nu se pot ține de mână și nu pot vorbi într-un mod personal unul cu celălalt.

Vizionaţi în materialul de mai jos un dans ritualic al bărbaţilor din tribul Wodaabe


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

apă pe suprafața a doi asteroizi

Oamenii de știință descoperă, în premieră, apă pe suprafața a doi asteroizi

0
Oamenii de știință au făcut încă o descoperire uriașă care ne-ar putea ajuta să înțelegem cum a ajuns planeta noastră să fie așa cum...
ştefan luchian

Boala cumplită a lui Ştefan Luchian. A pictat cu pensula legată de mână

0
Ştefan Luchian s-a născut pe 1 februarie 1868, în Ştefăneşti, judeţul Botoşani, fiind fiul maiorului Dumitru Luchian și al Elenei Chiriacescu. Luchian este considerat...
Moara penală

Moara penală: o pedeapsă prin care deţinuţii erau puşi să macine cereale pentru a...

0
Moara penală a fost introdusă la începutul secolului al XIX-lea în închisorile britanice. Acest dispozitiv era o formă de reeducare prin muncă a condamnaţilor....

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via