Statutul lor de posibile maşinării supreme de ucis a fost consolidat odată cu descoperirea că dinții dragonilor de Komodo au vârfuri de fier. Există, de asemenea, motive să bănuim că dinozaurii prădători ar fi folosit același truc, care le permitea să înțepe și să smulgă carnea de pe pradă cu o viteză deosebită.
Este curios faptul că cea mai apropiată fiinţă care încă mai există, asemănătoare unui tiranozaur, în ceea ce privește corpul și comportamentul, deși nu și genetica, trăieşte doar pe câteva insule mici și pe bucăți dintr-o insulă mai mare. Dar acolo cu siguranță ei fac legea.
Dragonii de Komodo (Varanus komodoensis), cunoscut şi ca varanul uriaş, este cea mai mare șopârlă vie, având o rată de ucidere la vânătoare care face de rușine orice alt vertebrat. De asemenea, au mai multe arme ascunse decât un ninja dintr-un film de acțiune de la Hollywood.[sursa]
Dinții dragonilor de Komodo sunt arme letale
Cunoscuți deja pentru dinții zimțați și curbați, asemenea multor dinozauri teropode (theropoda – „picior de bestie”, din greaca veche), un nou studiu arată că vârfurile și marginile tăioase sunt îmbogățite în fier. Acest lucru explică modul în care dinții lor sunt capabili să smulgă carnea de pe pradă, în ciuda unui strat de smalț mult mai subțire decât la mamifere.
Dragonii de Komodo nu sunt singurii care își întăresc dinții cu adaos de metal. Chitoni precum Cryptochiton stelleri, un tip de moluște poreclit „chiftea rătăcitoare”, au adoptat și ei această idee. În mod curios, chitonii nu sunt prădători teribili. Aceştia folosesc fierul pentru a-și permite să își răzuiască dinții pe stânci pentru a colecta alge și bacterii fără ca aceștia să se uzeze prea repede.
Fierul este o caracteristică comună a dinților reptilienilor, probabil pentru a le da rezistență, dar concentrațiile sunt mici. Cu toate acestea, dragonul de Komodo și rudele sale cele mai apropiate sunt singurele reptile pe care le-am găsit până acum care au mers mai departe, concentrând fierul acolo unde contează. Capacitatea organismului său de a produce un strat discret de fier exact în locurile potrivite pare a fi o adaptare rară. Această inovație menține marginile zimțate ale dinților dragonilor mai ascuțite decât ar fi posibil altfel.
Fierul face ca dinții dragonilor să fie portocalii, dar probabil că alți dragoni consideră că acest lucru este sexy.
Având în vedere că asemănarea dintre forma dinților dragonilor de Komodo și cea a dinozaurilor prădători mai mari a fost remarcată de ceva vreme, era firesc ca cercetătorii să se întrebe dacă și dinții lui T. rex aveau vârfuri de fier.[sursa]
„Din păcate, folosind tehnologia de care dispunem în prezent, nu putem vedea dacă dinții fosilizați de dinozaur aveau sau nu niveluri ridicate de fier. Credem că schimbările chimice care au loc în timpul procesului de fosilizare ascund cât de mult fier a fost prezent la început.”, a declarat Dr. Aaron LeBlanc de la King’s College London.[sursa]
Cu toate acestea, cercetarea nu a fost în zadar. „Ceea ce am descoperit, totuși, a fost că dinozaurii carnivori mai mari, cum ar fi tiranozaurii, au schimbat structura smalțului în sine pe marginile tăioase ale dinților lor. Astfel, în timp ce dragonii Komodo au modificat compoziția chimică a dinților lor, unii dinozauri au modificat structura smalțului dentar pentru a menține o muchie tăioasă ascuțită.”, a declarat LeBlanc.
LeBlanc nu renunță nici la a afla dacă vreun dinte de dinozaur avea vârfuri de fier. „Cu o analiză suplimentară a dinților de Komodo, am putea găsi alți markeri în învelișul de fier care nu sunt modificați în timpul fosilizării.”, a spus el. Unii dintre acești markeri ar putea supraviețui fosilizării, oferind un răspuns la întrebarea despre dinozauri.
Echipa investighează, de asemenea, unele dintre cele mai apropiate rude ale dragonilor Komodo, inclusiv unii giganți dispăruți.
Alte arme ale dragonilor de Komodo
Este un mit faptul că gura dragonilor de Komodo adăpostește bacterii letale care accelerează septicemia prăzii lor. Totuși, asta nu înseamnă că mărimea, viteza și dinții înfricoșători sunt singurele lor arme.
De asemenea, s-a demonstrat că au un strat de armură osoasă sub solzi, care a fost comparat cu o cataramă. Apoi mai există veninul lor, care, oarecum ironic, s-ar putea dovedi salvator pentru victimele accidentelor vasculare cerebrale, și sângele lor cu puternice capacități antibiotice.
Cu toate aceste puteri, ai crede că dragonul de Komodo ar fi prădătorul suprem la nivel mondial, cel puțin la tropice, dar se pare că nu-i place să se îndepărteze de casă și se va întoarce rapid acolo dacă este mutat. Având o arie de răspândire atât de limitată, schimbările din mediul lor i-au pus pe lista speciilor pe cale de dispariție. Dinții dragonilor de Komodo, fie ei şi de fier nu sunt buni dacă nu există nimic de vânat.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: