Existând atâtea popoare în lume, este lesne de înţeles că în timp s-au format numeroase obiceiuri şi tradiţii ciudate.
Ciudate pentru noi, căci oamenii acelor vremuri aveau alte seturi de principii şi idei.
În funcţie de zona geografică şi de civilizaţia care a locuit pe meleagurile respective, s-au dezvoltat în timp diferite ritualuri, unele mai interesante decât altele.
10 obiceiuri şi tradiţii ciudate din lume
#1. Geisha
Tradiţia Geishelor este foarte veche în Japonia. În realitate, o gheişă este o damă de companie care în același timp este și dansatoare și interpretă de artă tradițională japoneză. Deşi la începutul secolului al XX-lea erau numeroase, acum nu mai există decât circa 10.000 de Geishe, majoritatea în Kyoto, veche capitală a Japoniei.
În trecut, fetele erau educate să devină Geishe de mici şi suportau tratamente extreme. Acum, a deveni Geishă, ţine doar de dorinţa proprie pentru cunoaşterea acestei arte.
#2. Duelul
Originea istorică a duelului provine din lumea antică (de exemplu în Iliada, este descris duelul dintre Menelau și Paris).
La vechii germani, se considera că rezultatul duelului dintre doi combatanți era hotărât de zei.
În Evul Mediu rezultatul luptei dintre doi cavaleri era considerat ca o sentință judecătorească.
Duelul a fost practicat cu precădere între secolele XV-XX în societăţile occidentale. Acesta era o lupta consensuala intre doua persoane, cu arme mortale, in conformitate cu unele norme explicit convenite.
De obicei, scopul duelului nu era de a-l omori pe partener, ci de a recapata onoarea personala.
#3. Eunucii
Eunucul era un bărbat castrat care deţinea o funcţie la o curte regală.
Această tradiţie era des întâlnită în China şi în unele state musulmane.
În timpul dinastinei Ming, existau peste 70.000 de eunuci în Palatul Imperial.
Bărbaţii erau castraţi de mici şi căpătau, adesea, o mare apreciere din partea regalităţii. Castrarea se mai practică şi în societăţile occidentale pentru a-i înzestra pe băieţi cu voci excepţionale.
#4. Concubinajul
Concubinajul din vremurile vechi implica o femeie care se afla într-o relaţie cvasi-matrimonială cu un bărbat cu funcţie importantă.
De obicei, bărbatul avea o soţie oficială şi mai multe concubine.
Această tradiţie era comună în Asia acum câteva sute de ani. De asemenea, împăraţii chinezi practicau această tradiţie de foarte mult timp, ajungând să aibă în haremul lor mii de femei.
Femeile care deveneau concubine nu aveau drepturi, iar copiii născuţi deveneau fii ai soţiilor oficiale.
#5. Seppuku
Sepukku sau hara-kiri era o parte importantă din codul samurailor.
Acesta era practicat pentru a-i împiedica pe luptători să pice în mâna duşmanilor.
Sepukku avea ca scop păstrarea onoarei ca luptător. Tradiţia implică un întreg ceremonial în care erau implicate mai multe capete oficiale.
Luptătorul se îmbracă în haine speciale având sabia în faţa sa. Printr-o mişcare rapidă, samuraiul îşi înfigea sabia în abdomen, având un sfârşit cât se poate de onorabil.
#6. Sacrificiile umane
Sacrificiile umane constau în uciderea unor oameni din comunitate în numele zeilor. Aceast obicei era practicat de multe popoare antice, mayaşii şi aztecii fiind cei mai cunoscuţi pentru crimele odioase.
Printre victime se numărau prizonierii, copiii şi fecioarele.
În prezent, mai există triburi izolate care practică această tradiţie.
#7. Mutilarea picioarelor
Era o practică comună printre femeile din China şi în Japonia.
De la vârsta de 6 ani, fetiţele erau obligate să-şi înfăşoare tălpile în bandaje extrem de strânse, astfel încât picioarele nu se mai puteau dezvolta normal, deformându-se.
Deseori, degetele se rupeau, iar multe tinere mureau din cauza infecţiilor.
Picioarele mici erau considerate un simbol al frumuseţii feminine. În prezent, mai există foarte puţine femei în China care practică această tradiţie ciudată.
#8. Sati
Sati era un obicei funerar în cultura hindusa, care presupunea ca văduva să fie arsă împreună cu soţul decedat. Femeia făcea acest lucru în mod voluntar, considerând că nu mai are un scop pe lume fără soţ.
Sursele greceşti menţionează acest ritual undeva în anii 300 î.Hr., însă, cel mai probabil, a devenit tradiţie în perioada evului mediu.
În prezent, această tradiţie este respinsă de oameni, fiind aspru criticată, dar şi condamnată penal. Aşadar, cine obligă o persoană să comită sati, poate fi condamnat la pedeapsa cu moartea sau închisoare pe viaţă. Cine susţine sau glorifică această tradiţie, poate fi condamnat la o pedeapsă între 1-7 ani de închisoare.
#9. Auto-mumificarea
Era un obicei practicat de calugării budişti. Aceştia îşi pregăteau singuri moartea cu căţiva ani înainte.
Calugării mâncau alimente speciale care să le ardă grăsimile, să omoare bacteriile din organism şi să elimine lichidele. În ultimele luni, aceştia consumau un ceai otrăvitor.
Într-un final, se închideau într-un mormânt şi îşi aşteptau moartea în poziţia lotusului.
Cercetătorii au găsit numeroase astfel de mumii în nordul Japoniei.
#10. Înmormântarea în ceruri
Cu siguranţă „înmormântarea în ceruri” nu putea să lipsească din lista noastră cu tradiţii şi obiceiuri ciudate.
Aceasta era o tradiţie comună în Tibet, dar practicată şi în Mongolia, Buthan şi în unele zone din India.
Cadavrul uman era secţionat şi lăsat ca hrană vulturilor. În unele situaţii, cadavrul era „preparat” cu condimente speciale şi lăsat pe vârful munţilor pentru prădătorii necrofagi.
Această tradiţie a fost legală până în anii ’80, când a fost scoasă în afara legii.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: