Lumina este renumită pentru viteza sa incredibilă şi nu poate fi percepută cu ochiul liber. Însă viteza luminii a fost filmată în cadrul unui experiment, cu 10 trilioane de cadre pe secundă.
Dacă ai navigat pe internet, probabil că ai auzit de Slow Mo Guys, doi creatori de conţinut care postează pe YouTube, dedicați să filmeze cu încetinitorul orice, de la pistoale care trag cu gloanțe în alte gloanțe până la obiecte care cad de la înălţime sau până la Will Smith mânuind un mare aruncător de flăcări.
După ce au făcut acest lucru timp de peste un deceniu, echipa s-a întrebat dacă ar putea încerca să filmeze „cel mai rapid lucru pe care noi, ca rasă umană, îl cunoaștem”. Acesta, desigur, este lumina, care se deplasează cu viteza limită absolută a Universului: 300.000 de kilometri pe secundă.[sursa]
Viteza luminii a fost filmată cu 10 trilioane de cadre pe secundă
Pentru a face acest lucru, ei ar avea nevoie de echipament specializat, pe care l-au găsit la CalTech, Insitutul de Tehnologie din California.
Vizionaţi în materialul video de mai jos momentul în care viteza luminii a fost filmată în ultra slow-motion
„Acum, am filmat la niște rate de cadre foarte mari. Vorbim de până la o jumătate de milion, ceea ce nu este de neglijat. Camera lor o face de rușine pe a noastră și face 10 trilioane de cadre pe secundă. Ca referință, asta înseamnă de 20 de milioane de ori mai rapid decât cea mai rapidă filmare pe care am făcut-o vreodată pe acest canal.”, explică gazda în videoclip.
Cu această rată de cadre, cercetătorul postdoctoral Peng Wang – care i-a asistat la departamentul Compressed Ultrafast Photography – i-a asigurat că pot vedea viteza luminii. Sau, mai exact, că vor vedea lumina mișcându-se pe lungimea unei sticle în 2.000 de picosecunde de filmare. O picosecundă este pentru o secundă ceea ce o secundă este pentru o perioadă de 30 de ani.
Echipa explică faptul că aparatul de filmat detectează doar lumina în sine, sticla fiind suprapusă ulterior. Rezultatul este totuși spectaculos: captarea luminii în timp ce se mișcă, la 10 trilioane de cadre pe secundă.
Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou: