Viteza luminii a fost filmată cu 10 trilioane de cadre pe secundă. Cum arată lumina la această viteză

Noutăţi

Lumina este renumită pentru viteza sa incredibilă şi nu poate fi percepută cu ochiul liber. Însă viteza luminii a fost filmată în cadrul unui experiment, cu 10 trilioane de cadre pe secundă.

Dacă ai navigat pe internet, probabil că ai auzit de Slow Mo Guys, doi creatori de conţinut care postează pe YouTube, dedicați să filmeze cu încetinitorul orice, de la pistoale care trag cu gloanțe în alte gloanțe până la obiecte care cad de la înălţime sau până la Will Smith mânuind un mare aruncător de flăcări.

După ce au făcut acest lucru timp de peste un deceniu, echipa s-a întrebat dacă ar putea încerca să filmeze „cel mai rapid lucru pe care noi, ca rasă umană, îl cunoaștem”. Acesta, desigur, este lumina, care se deplasează cu viteza limită absolută a Universului: 300.000 de kilometri pe secundă.[sursa]

Viteza luminii a fost filmată
Viteza luminii a fost filmată în cadrul unui experiment

Viteza luminii a fost filmată cu 10 trilioane de cadre pe secundă

Pentru a face acest lucru, ei ar avea nevoie de echipament specializat, pe care l-au găsit la CalTech, Insitutul de Tehnologie din California.

Dacă vreţi să ajungeţi direct la momentul filmării, derulaţi până la minutul 4:30

„Acum, am filmat la niște rate de cadre foarte mari. Vorbim de până la o jumătate de milion, ceea ce nu este de neglijat. Camera lor o face de rușine pe a noastră și face 10 trilioane de cadre pe secundă. Ca referință, asta înseamnă de 20 de milioane de ori mai rapid decât cea mai rapidă filmare pe care am făcut-o vreodată pe acest canal.”, explică gazda în videoclip.

• CITEŞTE ŞI:  Telescopul Hubble, o minune tehnologică, dar şi una dintre marile gafe ale istoriei

Cu această rată de cadre, cercetătorul postdoctoral Peng Wang – care i-a asistat la departamentul Compressed Ultrafast Photography – i-a asigurat că pot vedea viteza luminii. Sau, mai exact, că vor vedea lumina mișcându-se pe lungimea unei sticle în 2.000 de picosecunde de filmare. O picosecundă este pentru o secundă ceea ce o secundă este pentru o perioadă de 30 de ani.

Echipa explică faptul că aparatul de filmat detectează doar lumina în sine, sticla fiind suprapusă ulterior. Rezultatul este totuși spectaculos: captarea luminii în timp ce se mișcă, la 10 trilioane de cadre pe secundă.


Abonaţi-vă la newsletter folosind butonul de mai jos, pentru a primi gratuit o notificare pe email atunci când publicăm un articol nou:

Pe aceeaşi temă

CE MAI CITESC ALŢII

Betty Lou Oliver a căzut cu liftul de la etajul 75

Povestea fascinantă a femeii care a căzut cu liftul de la etajul 75 şi...

0
Femeia se numea Betty Lou Oliver şi a căzut cu liftul de la etajul 75. Dar aceasta a fost a doua oară când a...
papa alexandru vi

Papa Alexandru al VI-lea şi viaţa sa scandaloasă

3
Papa Alexandru al VI-lea este numele sub care a devenit Papă al Bisericii Catolice Roderic Borja, descendent al unei familii nobiliare catalane atestată din...
bobby dunbar

Dispariţia lui Bobby Dunbar: a plecat un copil şi a venit altul acasă

0
În august 1912, o familie din statul american Louisiana a trăit un adevărat coșmar. Fiul lor în vârstă de patru ani, pe nume Bobby...

Articole recomandate

Articole recomandate

Distribuie şi prietenilor tăi!

Nu ţine lucrurile interesante doar pentru tine. Şi prietenii tăi şi-ar dori să afle aceste informaţii!
Închide
Share via